Пирей - Действие и приложение:

Билката действа пикочогонно и леко слабително. Употребява се при пясък в бъбреците и
пикочния мехур, възпаление на простатата, стомаха и червата
.

Употребява още при подагра, безплодие, чернодробни страдания, кашлица, ревматизъм др.

Външно се прилага за лапи при кожни обриви и отоци.

Пирей - Описание:

Многогодишно тревисто, растение с цилиндрично, кухо, гладко и членесто стъбло,
високо до 1,5 м и силноразвито шнуровидно, пълзящо коренище.

Листата са линейни и плоски, зелени или сивозелени. Цветовете са събрани по 4-9 в широколанцетни, зелени, сивозелени или слабо виолетови класчета, които образуват сложен, двуреден, линеен клас. Цъфти през юни- юли.

Пирей - Използвани части:

Коренищата, които се вадят рано напролет, в началото на развитието на растението - април или eceн, след узряването на семената - август-септември. Изкопаваните коренища след измиване и нарязване, с дължина до 20 см се сушат на сянка или в сушилня при t до 50С.

Пирей - Начин на употреба:


Още по темата Простатит - възпаление на простатната жлезаУпотребата на антибиотицитеКога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълПодагра – доказателство, че страстите са вредниЦистит- причини,симптоми и лечениеЧаят от лайка e полезен в борбата с диабетИзползва се като 3% запарка. В нашата народна медицина се приготвя и студен извлек от 4 чаени лъжички коренище, накиснато за 12 часа в 400 см3 студена вода. След като се прецеди, коренището отново се залива, този път с вряла вода, вари се 10 мин, прецежда се и двата извлека се смесват. Чаят се изпива за 1 ден.

Пирей - Лечебни съставки:

Тритицин, манит, агропирен, гликованилин, белтъчни вещества, мазнини, етерично масло, витамин С, провитамин А, инозит, инулин, левулоза, горчиви вещества и др.

Пирей - Къде се среща?

Расте по тревистите песъчливи места, ливадите и пасищата, край оградите и пътищата, из нивите до 1500 м .  височина в цяла България.