Поточарка - Действие и приложение:

Поточарка притежава противовъзпалително, пикочогонно и отхрачващо действие.

Билката оказва противовъзпалително действие върху жлъчните и бъбречните пътища. Облекчава възпалението на дихателните пътища, подобрява функцията на черния дроб и функцията на щитовидната жлеза.  

При възпаления на бъбречните легенчета, пикочния мехур и жлъчните пътища, възпаления на венците, на бронхите, при ревматични заболявания, гуша, хроничен хепатит, анемия, екзема и др.

Поточарка - Описание:

Многогодишно тревисто растение, в основата с полегнало и вкоре-няващо се във възлите стъбло, нагоре възходящо до изправено, 10-60 см високо. Листата са нечифтоперести, с почти целокрайни, закръглени или широко елипсовидни листчета; долните листа са с 1-3, а горните с 5-9 и повече листчета. Цветовете са бели, разположени на върха на стъблото в гроздовидни съцветия, удължаващи се след прецъфтяването. Чашката и венчето са четирилистни. Тичинките са 6, с виолетови дръжки и жълти прашници. Плодът е тясно елипсоидна, сърповидно извита, странично сплесната шушулка с яйцевидно лещовидни, червенокафяви семена. Среща се още под името мокреш, кресон. Цъфти май-юли.

Поточарка - Използвани части:


Още по темата ДифтерияХепатит АФарингит. Възпалено гърлоИшиасРевматизъм ( Rheumatism )ЕК даде разрешение за употреба на нов медикамент за лечение на хроничен хепатит СНадземната част, която се бере по време на цъфтежа. Свежите листа се употребяват за салата.

Поточарка - Начин на употреба:

Листата на растението се прилагат под формата на салата - по 1-2 шепи дневно в продължение на 2-3 седмици

Поточарка - Лечебни съставки:

Билката съдържа етерично масло, провитамин А, витамин С, В1; В2, Е, танини, горчиви вещества, минерални соли, гликозиди и др.

Поточарка - Къде се среща?

Расте край извори, планински потоци, реки, езера и други водоеми из цялата страна докъм 1500 м надморска височина.