Ревен - Действие и приложение:

В малки дози ревенът подобрява храносмилането, като увеличава стомашната секреция и тонизира мускулатурата на храносмилателните органи. В пo-големи дози действува слабително или очистително.

 

Корените, коренището и листата се използват при хроничен запек предимно като слабително средство поради съдържанието на антрахинони. Действието настъпва 8-10 часа след приемане, без да се повлиява функцията на стомаха и тънките черва. Този факт е много благоприятен при лечение на запека у децата, тъй като не се потиска апетитът и не се разстройва храносмилането. Дрогата може да бъде приложена едновременно с горчиви средства. Единственото неудобство е, че след прекъсване на лечението може да се получи запек, тъй като билката е богата на дъбилни вещества.

Ревен - Описание:

Ревен, слабително, очистително, билка, билки

Многогодишно тревисто растение с късо многоглавесто коренище и дълги до 1 м месести корени. Стъблото е право, до 2 м високо. Приосновните листа са с дълги до 30 см дръжки, стъбловите са с по-къси дръжки, а най-горните са почти приседнали. Листната петура на приосновните листа достига до 75 см в диаметър, в очертание с широко яйцевидна, дланевидно разделена на 5-7 дяла. Цветовете са бели, розови или червени, събрани в многоцветни метличести съцветия. Околоцветникът е прост, венчевиден, шестделен. Тичинките са 9. Плодът е триръбесто широко крилато орехче. Цъфти юли-август.

Ревен - Използвани части:


Още по темата ЗапекЛениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)Знаете ли как да се предпазите от цистит?Лошият дъх има естествено решениеКълновете - здраве в една шепаСпешна помощ за стомахаИзползват се коренищата и корените (Radix et Rhizoma Rhei).

Ревен - Лечебни съставки:

Съдържа свободни и гликозидно свързани антрахинони (около 3-7%), както и малко количество редуцирани антрахинони. Установени са 5 антрахинонови гликозида - реохризин, хризофанеин, глюко-емодин, глюко-реин и глюко-алое-емодин. Дрогата съдържа и танини — глюкогалин, голямо количество минерални вещества, нишесте, пектин и др.

Ревен - Начин на употреба:

Корените на ревена, стрити на прах, се прилагат като тонизиращо храносмилателната мускулатура средство в доза 0,05-0,10 г, като слабително средство по 0,25-0,50 г и като очистително средство по 1-3 г. Те са включени в състава на препарати със слабително действие.

Ревен - Къде се среща?

Родината на тангутския ревен е Централен Китай. Отглежда се в промишлени плантации в някои райони на СССР. У нас се отглежда само като декоративно растение.