Действие и приложение

Семената на сминдуха стимулират обмяната на веществата, сни­жават нивото на кръвната захар, подобряват апетита, водят до наддаване на тегло, възстановяват силите на организма. Това действие се отдава на съдържанието на лецитин, фосфор, стероли.

Семена от сминдух се препоръчват при пелагра (недоимък на витамин РР), при захарна болест (като помощно средство), при белодробни за­болявания. Външно дрогата се използва за лечение на някои кожни заболявания - циреи, гнойни рани.Сминдух

Описание:

Сминдухът e едногодишно растение от семейство Бобови, известно с подправката, която се прави от семената му.

Сминдухът е добре познат като често използвана съставка в подправковата смес „шарена сол“, използвана в България и други балкански страни.

 Използвани части

Използват се семената (Semen Foenu-graeci).

Начин на употреба:

За вътрешна употреба се прави запарка, като 1 чаена лъжичка счукани семена се заливат с 200 см3 вряща вода. След прецеждане се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно.


За външна употреба се прави отвара от 1 супена лъжица счукани семена и 250 см3 вода, вари се 10 мин до получаване на каша. Разстила се върху плат и под формата на лапа се поставя върху болното място.

Лечебни съставки:

Съдържат до 20 - 30% слузни вещества, в състава на които влизат галакто­манани и стахиоза. Други важни съставки са стероидните сапонини, производни на агликоните диосгенин. ямогенин, тигогенин, гитогенин и др. Установени са също тригонелин (производно на нико­тиновата киселина), холин, лецитин, фитин. Внимание заслужават изолираните С-флавоноиди (витексин, изовитексин и др.). В дрогата се съдържат и 6-10% тлъсто масло, белтъчини до 30% и др.

Къде се среща?

Отглежда се в градините като подправка и декоративно растение. Произхожда от Югоизточна Азия.