Целина - Действие и приложение:

Растението целина има стимулиращо действието върху централната нервна система. Емпирични данни показват, че има и антиревматично действие. Семената на целината се използват като болкоуспокояващи и за понижаване на кръвното налягане. Целината се използва и като афродизак. Коренището и листата на целината се използват за стимулиране на апетита. Друго от основните действия на целината е диуретичното и се дължи на етеричните масла в нея (0,1% в корена и 2-3% в плодовете). Тя се използва като тонизиращо средство, при запек, при отоци с различен произход (вследствие на бъбречни, сърдечни и др. заболявания).

Етеричните масла от корени и стъбла на целина, имат свойствата на дезинфектанти. Диета с целина се препоръчва при алергии, възпаления, настинки, болести на щитовидната жлеза и пикочната система. Целината намалява кръвното налягане, повишава имунитета. Помага да се справим с нервното и физическо претоварване, укрепва сърдечния мускул.

Сок от целина се използва в народната медицина като средство за подобряване на кръвотворната система и храносмилането. Целината  нормализира обмяната на веществата. Тя е ефективна за ревматизъм, бъбреци, панкреас и черва. Зелената целина лекува изгаряния, елиминира възпаления, рани и язви. Пресен сок от целина нормализира телесната температура и помага да се понася сухото, горещо време. Сок от моркови и целина осигурява необходимите витамини и минерали.

Листната целина се използва като подправка със силен, свеж мирис. Семената от целина са богати на етерични масла и имат пикантен дъх, което ги прави изискана подправка за ястия, най-вече за салати, гулаш, сосове и заливки. Семената са рядка подправка, която може да се намери само в специализираните магазини.

Целина - Описание:

Целина (керевиз)

Целината (Apium graveolens) е двугодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни. Целината расте на височина до 40см и е съставена от листа, разположени по стъбла и подредени в конусна форма. Листата са пересто набраздени,тъмнозелени на цвят, с височина 20-40 см. Коренът е с жълтеникава до кафява кора и бяла сърцевина, той е месест  и образува глава. Цветовете малки, зеленикави на цвят, събрани в сенници от по 6-12 лъча.  Периодът на цъфтеж е от юли до август.

Целина - Използвани части:

Използват се листата и корените на растението.

Целина - Начин на употреба:


Още по темата АртрозаПодагра (Хиперурикемия)Язва на стомахаРевматоиден артритАлергияБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания Целината се приема се като прясно изцеден сок от корените, под формата на запарка, чай.

Чай от целина: 3 - 4 листа от целина се варят около 30 минути в половин литър вода. Помага за стимулиране на апетита и при отпадналост.

Сокът от свежи корени се приема по 1-2 лъжички, 3 пъти дневно, 30 минути преди хранене. Помага за храносмилането, нормализира телесната температура.
Запарка : 1-2 чаени лъжички свежи корени се заливат с 250 мл вряща вода.  Помага при оттоци, запек и др.


Целина – Лечебни съставки:

Корените на целината съдържат киселини, тирозин, холин, амини, аспарагин, глутамин, скорбяла, манит, пентозан, етерични масла. Плодовете съдържат апиин, седанолид, селенин, лимонен.Целината е източник на витамин C,фолат, молибден, витамин А,желязо, фосфор, манган , магнезий, витамин B6,калций, витамин В1, витамин В2. Целината съдържа около 35 милиграма натрий.

Целина -Къде се среща?


В природата целината расте по влажни, заблатени места, както и във влажни пясъци. В България е естествено разпространена по поречията на Дунав, по цялото Черноморие, по поречията на Марица и Струма. Среща се и в цяла Европа, с изключение на най-северните региони.