Чимшир - Действие и приложение:

Има пикочогонно и противовъзпалително действие.

Листата и корените на чимшира намират най-широко приложение в народната медицина при ревматизъм, подагра, трескави състояния, при недостатъчно отделяне на жлъчка, бавно заздравяващи инфектирани рани и др

Чимшир - Описание:

Чимшир Вечнозелен храст или малко дърво, 2 5 м високо. Листата са кожести, срещуположни, яйцевидни, елипсовидни или продълговати, целокрайни. 1,5 - 3 см дълги и до 1,5 см широки, тъмнозелени и лъскави отгоре, светлозелени и матови отдолу, по ръба подвити, приседнали или с къси дръжки. Съцветията са главички, разположени в пазвите на листата. Цветовете са еднополови, с прост жълтозелен околоцветник (мъжките с четириделен. а женските с шестделен). Плодът е кутийка, разпукваща се на 3 дяла, с рогчета на върха. Цъфти април - май.

Чимшир - Използвани части:

Използват се листата, които се берат по време на цъфтежа. Сушат се на сянка или в сушилня.

Чимшир - Начин на приложение:

Използва се предимно външно под формата на отвара от стрити на прах сухи листа. 40 г листа се варят в 1 л вода, докато водата изври наполовина. С отварата се правят компреси, промивки, бани и др. Тя може да се употребява и вътрешно, като се пие сутрин на гладно по 1 чаена чаша и болният остава на топло (за да може да се изпоти).

Чимшир - Лечебни съставки:


Още по темата ХемороидиРевматизъм ( Rheumatism )Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияХемороиди - лечение и профилактика - ХемороидиЛистата съдържат етерично масло, витамин С, провитамин А, смоли, горчиви вещества, стероидни алкалоиди, антрахинонови алкалоиди, танини и др.

Чимшир - Къде се среща?

Отглежда се като градинско и декоративно растение и много рядко се намира като диворастящо растение.