Сибирска хвойнаСибирска хвойна - Действие и приложение:

Храсталаците от сибирска хвойна имат изключително значение за поддържане на биологичното разнообразие в страната, имат почвоформираща и почвозащитна роля, водноохранни функции и в тях участват редки видове като Lathyrus linifolius и др. Някои съставки в хвойната могат да служат за лечение на алергични, белодробни и сърдечно-съдови заболявания.

Сибирска хвойна - Описание:

Сибирската хвойна (Juniperus sibirica Burgsd) е многогодишно растение от семейство Кипарисови. Сибирската хвойна представлява храст или малко дърво, много променливо и често с ниско разпространение храст, но понякога достига 10 м височина. Листата са дребни и сърповидно извити, те са зелени на цвят с една бяла лента върху вътрешната повърхност. Плодчетата са двудомни, с мъжки и женски шишарки Семена наподобяват зрънца със зелен цвят. Когато узряват през последните 18 месеца цветът им се променя до  лилаво-черно със синьо восъчно покритие. Те са сферични, 4-12 мм в диаметър и обикновено имат по три (понякога и шест)  везни. Семената са разпространяват, когато птиците ядат шишарките и те остават в изпражненията им. Мъжките шишарки са жълти с дължина 2-3 мм и падат скоро след проливането на техния прашец през март.


Още по темата Синдром на АйзенменгерАлергияЛекарствата все по-често докарват алергии!Капки под езика убиват алергиятаКартофите – полезни не само като хранаЧервените боровинки са полезни за здравето Сибирска хвойна - използвани части:

Шишарките на хвойната.

Сибирска хвойна - Начин на употреба:

Изсушените шишарки се смилат за подправка.

Сибирска хвойна - Лечебни съставки:

Шишарките от сибирската хвойна се използват изсушени за подправка за месо, сосове и плънки. Използва се и за ароматизиране на алкохолни питиета. Древни източници свидетелстват, че шишарките са използвани като противозачатъчни.

Сибирска хвойна - Къде се среща?

Сибирската хвойна е широко разпространена в по високите планини - Рила, Стара планина, Пирин, Витоша, над 1800 м н. в., където често покрива големи площи.