Блатняк - Действие и приложение:

Растението е силно отровно - Дразни кожата и лигавиците, прието вътрешно предизвиква гадене, повръщане, болки в стомаха, диария. Сокът от свежо растение причинява болезнени мехури по кожата. В малки дози извлеци от билката оказват противовъзпалително и обезболяващо действие.

Приложение. Употребява се само в хомеопатични (минимални) дози. Листата от растението се използуват като отвара и настойка при треска, нарушение на обмяната на веществата, простуда, анемия. Външно се прилага при изгаряния, хронични екземи, уртикарии. При простуда се правят вани. Има слабо противотуморно действие.

Блатняк - Описание:

Блатняк

Многогодишно тревисто растение с коренище и кухо, гладко, полегнало или изправено, слабо разклонено стъбло, високо до 40-80 см. Листата последователни, лъскави, голи, сърцевидни до бъбрековидни, по ръба назъбени или напилени до почти целокрайни, приосновните по-големи с дълга дръжка, стъблените по-малки с къса дръжка или дори приседнали. Цветовете единични или по няколко на върха на стъблото, 1,5 - 5 см в диаметър, разположени на дръжка, дълга 10 - 15 см. Околоцветникът прост, съставен от 5, рядко от повече жълто обагрени листчета. Тичинките и плодниците много. Яйчникът горен. Плодът сборен, съставен от 5 - 15 мехунки, след разпукването на които семената излизат. Отровно!

Блатняк - Използвани части:


Още по темата АвитаминозаДифтерияАнемия – симптоми, причини, диагноза и лечениеПри втрисане изпийте 30 капки прополисКак да избегнем и излекуваме анемиятаАнемията и как да се справим с нея За дрогата се използува цялата надземна част на растението (Herba Calthae palustris), която се събира по време на цъфтежа. Използува се в народната медицина.

Блатняк - Начин на употреба:

Сухи стрити листа от билката се запарват, увиват се с марля и се поставят върху възпалената кожа. Престояват не повече от 15 минути.

Вътрешната употреба на билката е забранена за самолечение в домашна обстановка.

Блатняк - Лечебни съставки:

Надземната част съдържа холин, каротин, флавони, кверцетин, анемонин.

Блатняк - Къде се среща?

По заблатени и мочурливи ливади и край потоци в цялата страна, предимно в планините от 400 до 2000 м н. в. Цъфти март - юли.