Жълтурче - Действие и приложение:

Билката има противобактериално действие. Употребява се при лечението на главоболие, малокръвие, ревматизъм, подагра, невралгия. Външно билката се употребява за бани при ревматизъм, гнойни и трудно зарастващи рани, хемороиди. Лечението да се прилага при строго лекарско предписание, защото растението е отровно!!!Жълтурче

Жълтурче - Описание:

Жълтурчето (Ranunculus acris) е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни. Стъблото му е разклонено, на височина достига  до 1 метър и е покрито с власинки. Листата, които са разположени в основата на растението са с дълги дръжки  с власинки, почти петоъгълни, с три-пет дълбоки дяла, нарязани и остро назъбени. Горните листа са приседнали, изрязани почти до основата на линейни дялчета.  Цветовете са събрани в рехави съцветия, на дълга дръжка и с прилегнали власинки. Чашката е петлистна. Венчелистчетата са обратно яйцевидни, златисто жълти с многобройни тичинки. Плодчетата са дълги и гладки орехчета. Времето на цъфтеж на растението е в периода май- септември.

Жълтурче - Използвани части:

За медицински цели се използват надземната част, коренищата и цветните кошнички.

Жълтурче - Начин на употреба:

Употребява се под формата на запарка: една лъжива от билката се добавя в 600мл кипяща вода, вари се около 5 минути. Отварата се прецежда и се пие 3 пъти дневно преди ядене. Помага при  главоболие, отпадналост.

Външно билката се употребява за лечение на ревматизъм и при болки от подагра - правят се  лапи от смачкани пресни листа.

Жълтурче - Лечебни съставки:

Жълтурчето съдържа тритерпенови сапонини, наречени панаксозиди; етерично масло, в състава, на което влизат тлъсто масло, сесквитерпени и алкалоиди с неизучен състав.

Жълтурче - Къде се среща?

Жълтурчето е разпространено из цялата страна - из ливади, тревни и влажни места, край пътищата до 2000 м. надморска височина.