Белоцветен дебелецБелоцветен дебелец (Алпийска роза) - Действие и приложение:

Белоцветния дебелец се използва в народната медицина. Сокътот смлените листа на растението се използват за лечение на кожни оплаквания като изгаряния, опарвания, мазоли,  брадавици, трихофития, херпес зостер (локализирана инфекция свируса на варицелата),  ужилвания на насекоми, сърбеж и парене на очите и болки в ушите. Употребява се за  лечение на глисти и метили. В древността римляните са използвали сок от дебелец срещу заразяване с гъсеницина културите.Трябва да се внимава с употребата на  белоцветен дебелец, защото в големи дози сокътот листата може да предизвика повръщане.

Белоцветен дебелец (Алпийска роза) - Описание:


Още по темата Херпес зостерХерпесЛекарство помага на имунната система да се пребори с настинките и грипаОбявете война на херпеситеСтресът докарва херпесБабини илачи срещу херпес Белоцветния дебелец (Semprevivum leucanthum) е многогодишно тревисто растение от семейств Дебелецови. Стъблото му е гъсто облистено и жлезисто влакнесто. Височината му е около 20 см, при основата си с безплодни издънки листата, на които са събрани в розетка до 5 см в диаметър. Розетковите листа са продълговато лопатовидни, постепенно заострени, дълги около 20 мм, широки 8 мм, към върха червеникави, по ръба с разперени власинки. Стъблените листа последователни, продълговато ланцетни, влакнести, приседнали. Цветовете разположени на върха на разклоненията, образуващи общо щитовидно съцветие. Чашелистчетата 10–14, зелени. Венчелистчетата жълти, разперени, отвън пухести, на брой, колкото чашелистчетата. Тичинките двойно повече от венчелистчетата с почти голи жълти дръжки. Плодниците разперени с горен яйчник. Плодът многосеменна мехунка. Времето на цъфтеж на растението е през лятото - юли, август.

Белоцветен дебелец (Алпийска роза) - Използвани части:

Използват се листата на белоцветния дебелец.

Белоцветен дебелец (Алпийска роза) - Начин на употреба:

По 1 супена лъжица пресен сок от дебелец се пие 3 пъти дневно, 30 минути преди хранене. Наред с това се пие билков чай от по 50 грамна синя тинтява, червен и жълт кантарион, мента, пелин, невен, ранилист, коприва и бял равнец. В 500 грама вряща вода се слагат 2 супени лъжици от сместа и врат 5 минути. Пие се по 100 грама 3 пъти дневно, 20 минути преди хранене, като всяка чаша се подсилва с по 10 капки тинктура от златен корен. Тези капки не трябва да се пият от хипертоници.

Сокът от белоцветния дебелец е чудесно лекарство за уши. При болка в ушите, няколко капки от сока на листенцата му са достатъчни, за да успокои болките.

Белоцветен дебелец (Алпийска роза) - Лечебни съставки:

Белоцветния дебелец съдържа сапонини, гликозиди, флавоноиди, слузни вещества, смоли и др.

Белоцветен дебелец (Алпийска роза) - Къде се среща?

В скалните пукнатини пуска дълги корени, а листните розетки се разполагат по самите скали. Дебелецът понася тези условия, поради наличието на водоносна тъкан в дебелите му листа. Среща се в Пирин, Рила, Витоша, Родопите, Лозенска планина, Славянка,  Кресненското дефиле, Сакар планина докъм 2000 м н. в. Освен в България този вид расте в Югославия и Гърция и е балкански ендемит. Поради лесното вегетативно размножаване и невзискателността му се предостави поблагоприятна среда по - богата почва и постоянна температура той се издължава и обезформя.