Лютива тлъстига - Действие и приложение:

Има хипотензивно, пикочогонно и болкоуспокояващо действие.

При високо артериално налягане, атеросклерози.

В българската народна медицина билката се използва при епилепсия, скорбут, като средство, успокояващо болките и сърбежа при хемороиди и др.

Запарка от дрогата се прилага за гаргара при възпалителни и язвени процеси в устата.

Лютива тлъстигаЛютива тлъстига - Описание:

Многогодишно тревисто растение с тънко, пълзящо коренище и многобройни, възходящи, месесто сочни, голи, 5-15 см високи цветоносни стъбла. Листата са последователни, ши­роко или продълговато яйцевидни, 2-5 мм дълги и 2-5 мм широки, без дръжки, прилегнали към стъблото, сочни, на вкус парливи. Цветовете са жълти, разположени по върховете на стъблата. Чашката и венчето са петлистни. Тичинките са 10, а плодниците 5. Плодът е сборен, съставен от 5 звездовидно разперени мехунки. Цъфти май-юли.

Лютива тлъстига - Използвани части:

В съвременната медицина се употребява цялата надземна част (дрога Herba Sedi acris).

Лютива тлъстига - Начин на употреба:

Прави се запарка от 1 чаена лъжичка ситно нарязана дрога и 250 см3 вряща вода. Изпива се за 1 ден.

Лютива тлъстига - Лечебни съставки:


Още по темата АтеросклерозаГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияЛекарствата трябва да се пият с чешмяна водаТоп 10 хранителни добавки за мъже – част IIПрез зимата се наблюдават повече инфарктиАнтиоксидантите и ползите за сърцетоСъдържа алкалоиди (около 0,2%), от които са изолирани: изопелетиерин, седамин, никотин, седридин, сединин и сединон. Установено е и наличието на дъбилни вещества, различни флавоноиди, между които флавоноловият гликозид рутин и производно на хербацетина, органични киселини, захар (седохептулоза, глюкоза и фруктоза), слузни вещества и др.

Лютива тлъстига - Къде се среща?

По сухи каменливи места в планините до 2000 м н. в. Цъфти май-ав-густ.