Драка -Действие и приложение:

Отхрачващо, спазмолитично, противовъзпалително.

В народната медицина се използва като отхрачващо средство, за успокояване на еластична кашлица. Прилага се при магарешка кашлица и хроничен бронхит. Препоръчва се за лечение на хипертонията и някои кожни заболявания (екземи и др.).

Драка - Описание:

ДракаБодлив храст със силно разклонено от основата стъбло, високо 2 - 3 м. Листата са последователни, яйцевидни или елипсовидни до закръглени, леко неравностранни, 2 - 4 см дълги и 1,5 - 3 см широки, неясно назъбени или целокрайни, кожести, голи, лъскави. Листните дръжки са до 1 см дълги, 2 - 4 пъти по-къси от петурата. Прилистниците са видоизменени в 2 твърди, къси, кафяви бодила, от които единият е по-дълъг, косо изправен, а другият е по-къс и извит назад. Цветовете са дребни, 3 - 4 мм широки, жълтозелени, събрани в пазвен грозд, съставен от дихазии. Плодът е суха, полусферична неразпуклива костилка, която по средата е обкръжена с дисковидно, по края вълновидно, ципесто крило. Цъфти от юни до септември, а плодовете узряват от юли до октомври.

Драка - Използвани части:

Използват се плодовете (Fructus Paliuri).

Драка - Начин на употреба:


Още по темата Ларингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаБронхитГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаЛекарствата трябва да се пият с чешмяна вода Приготвя се отвара от 1 супена лъжица плодове с 1/2 л вода, която се пие по 1/2 чаена чаша преди ядене.

Драка - Лечебни съставки:

Съдържат дъбилни вещества и флавоноловия гликозид рутин.

Драка - Къде се среща?

Расте по скални и каменисти склонове предимно на варовит терен, по-рядко и по морските дюни, навлиза и в разредени дъбови гори. Среща се почти в цяла България докъм 600 м надморска височина.