Сарепска горчица Сарепска горчица - Действие и приложение

Листата на сарепската горчица се използват при лечение на проблеми с жлъчката. Те са доста лютиви и помагат при болно гърло. Семената се препоръчват при лечение на уголемяване на далака, при треска, за да предизвика парене, увеличаване на жлъчката, отстранява кашлицата. Растението помага за  увеличаване на апетита, при лечение на кожни заболявания, сърбеж, унищожава външните паразити.

Семената на сарепската горчица в комбинация с други лекарства, се препоръчват за лечение на ухапване от змия и ужилване от скорпион. Горчица на прах във вода е силно препоръчително, за бързо и безопасно повръщане. Семената действат като храносмилателната подправка, но трябва да се приема по-умерено. Поради тази причина, семена понякога се предписват при диспепсия и други оплаквания. Ако се погълне в големи количества, тя действат като слабително.

Горчицата  е много полезна при леки болки в гърлото,   мускулен ревматизъм. Тя се използва и в случаи на плеврит и пневмония. Маслото, което се  получава чрез парна дестилация на сарепската горчица, има изключително дразнеш ефект върху кожата, поради нестабилността си и проникващата сила. След като се нанесе причинава болка и мехури , може да бъде отровно. Под формата на мехлем, сарепската горчица служи за борба с дразнители като насекомите.

Растението намира изключително приложение в кулинарията.

Сарепска горчица - Описание:


Още по темата Ревматизъм ( Rheumatism )Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияВреме за ваксина Сарепската горчица (Brassica juncea) е едногодишно растение от семейство Кръстоцветни. Стъблото му е  изправено и разклонено с височина до 1 м. В основата си е покрито с четинки, а нагоре е голо. Долните му листа са с дръжка, дълги са  до 20 см, широки - до 8 см, най-често са лировидно пересто нарязани с голям яйцевиден или яйцевидно-ланцетен връхен дял с по няколко малки продълговати странични делчета. Нагоре листата са с по-малки размери, като най-горните обикновено са цели (само назъбени до целокрайни), обратно яйцевидни до ланцетни или почти линейни, към основата силно стеснени. Съцветието му е почти щитовидно. Цветните дръжки са тънки, по-дълги от чашката. Венчелистчетата са 4 на брой, почти двойно по-дълги от чашелистчетата. Те са светложълти на цвят, закръглени са и яйцевидни, широки до 3 мм, изведнъж стеснени в основата си. Тичинките са 2 + 4. Яйчникът е горен. Шушулките са дълги 3–6 см, разперени с носче на върха, дълго около 7–12 мм.

Сарепска горчиа - Използвани части:

Използват се листата и зърната на растението.

Сарепска горчиа - Начин на употреба:

Сарепската горцица се използва под формата на запарка, мехлем, масло.

Запарка: около 100гр листа от сарепска горчица се заливат с 300гр кипяща вода. Вари се половин час. След което се прецежда. Отварата помага при лечение на болно гърло.

Сарепска горчица -  Лечебни съставки:

В листата на растението има високо съдържание на витамин A и витамин K. В семената се съдържат глюкозиди, етерични и фиксирани масла, цианид, лецитин, клей, протеини и пепел (4.5-5.7%). Фиксираното масло съдържа глицериди на олеиновата и стеариновата  киселини. То е с жълто-зелен цвят, не изсъхва, леко миризливо е  и има  мек вкус. Семена съдържат 30% протеини. Съдържанието на летливи масло е 0.7-1.2%, относителното тегло на етерично масло е 1,025.

Сарепска горчица - Къде се среща?

Сарепската горчица расте в Източна България. Среща се из ливадите, по буренясали места, край огради и пътища и в обработваеми земи.