Блатен тъжникБлатен тъжник - Действие и приложение:

Блатният тъжник има противовъзпалително и пикочогонно действие. Прилага се при задържане на течности, при ставните форми на ревматизъм, диария, възпаление на пикочните пътища. Билката се използва в народната медицина, тя лекува – болки в стомаха и червата, кожни обриви, жълтеница, прилага се при трудно ориниране, туберкулоза, задух, гуша, възпаление на жлезите и др. Външно се прилага при ухапване от насекоми и бяло течение. Има болкоуспокояващо, дезинфекционно, действа понижаващо смрямо кръвното налягане,регулира храносмилането. Установено е противогъбично дейтвие на билката, дължащо се на горчивия гликозид акорин и етерично масло. Билката се употребява при язва на дванадесетопръстника, нарушения на храносмилането, малокръвие, липса на апетит, газове, диария, жълтеница, нередовна менструация и др.

Блатен тъжник - Описание:

Блатният тежник е многогодишно тревисто растение от семейство Розоцветни. Коренщето му е  хоризонтално и разклонено. Стъблата са високи около 1 - 2 м, изправени, голи или влакнести, прости или разклонени. Листата са нечифтоперести с 5 двойки големи (2-8 cm дълги) яйцевидно продълговати до яйцевидни листчета. Те са  врязано напилени и между тях има няколко двойки много по-дребни остро назъбени листчета.  Връхното листче е с дланевидна форма, 3 - 5 делно. Съцветията са гъсти,  многоцветни, и метлицовидни, на дължина содтигат до 25 cm . Цветовете са около 6 - 8 мм в диаметър. Чашелистчетата са 5 на брой, около 1 мм дълги, след прецъфтяване се извиват назад. Венчелистчетата са 5 на брой, по-рядко 6, жълтеникавобели на цвят. Тичинките са два пъти по-дълги от венчелисчетата. Плодът е сборен от няколко едносеменни голи мехунки, които са  3-4 mm дълги, кафяви на цвят и спирално извити. Времето на цъфтеж е юли - август.

Блатен тъжник - Използвани части:

Използва се коренището и надземната част на растението. Корените се вадят през есента – септември,октомври. А надземната част се бере през лятото – юни, юли и се суши на сянка или в сушилня. След изсушаване се почиства и се нарязва на дребно.

Блатен тъжник - Начин на употреба:

Блатният тъжник се използва под формата на запарка:

  • 2 супени лъжици от корените се варят 10 минути в 500мл вода. Прецежда се и се пие по 1 чаша 4 птъи дневно след ядене.  Действа пикочогонно и при диария.
  • 2 супени лъжички от стръковете се изкисват около 1 час в 2 литра топла вода. Прецежда се и се пие 4 пъти на ден след хранене. Помага при болки в стомаха и червата.


Още по темата АвитаминозаБолест на АлцхаймерДиарияАритмия - Симптоми и Лечение при АритмияСветовния ден, посветен на болестта на АлцхаймерНа симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA® При външно приложение билката се използва под формата на компреси при ухапвания от насекоми и за промоване на влагалището при бяло течение. Също така и за жабурене при забобол и кървящи венци, за бани при скрофулии рахит, за компреси при циреи и гнойни рани.

Козметично билката се препоръчва , сварена в оцет (в съотношение 1:10), за втриване в косата за задравяване.

Блатен тъжник - Лечебни съставки:

Блатният тъжник съдържа алкалоиди. При хидтолиза те отделят - етерично масло, метилов алкохол, естети на салициловата киселина, танини, фосфор, сяра, желязо, провитамин, А и витамин С.

Блатен тъжник - Къде се среща?

Блатния тежник както предполага и името му се среща по тресавища и замочурени ливади, край извори, потоци и мочурища до 2300 м надморска височина.