Еньовче - Действие и приложение:

Стръковете от еньовчето имат слабително, адстрингентно, противомикробно и противовъзпалително действие. Използва се при стомашно-чревни заболявания. Билката има слабително действие, то се свързва с наличието на силициева киселина, както и с присъствието на някои багрила. Еньовчето намира широко приложение в Българската народна медицина. Билката се прилага  външно  при вторично инфектирани обриви на кожата и при рецидивираща фурункулоза (циреи). Стрита на прах билка се посипва върху инфектирани рани и осигурява профилактично действие спрямо вторичното им инфектиране.

Еньовче

Еньовчето се препоръчва при лечение на асцит, придружаващ чернодробната цироза, както и възпалителните отоци при острия ставен ревматизъм. Еньовчето се прилага и при възпалителни процеси на пикочоотделителните пътища, по-специално на пикочния мехур. Употребявя се при задух, възпаление на гърлото, пресипнал глас, при висока температура, глисти. Сокът от еньовче се използва за подсирване на прясното мляко.

Еньовче - Описание:

Еньовчето (Galium verum) е едногодишно или многогодишно тревисто растение от семейство Брошови. Стъблото му е катерливо или полегнало, дълго е до 120см, с четириръбеста форма. По ръботеве му има закривени четинки, разклонено и влакнесто. Листата са разположени в прешлени, 6 до 9 на брой, те са с линейна форма, дълги то 15 до 25 mm, широки около 0,5-2 mm , обратно ланцетни, на върха са рязко стеснени, по средната има жилка с четинки. Цветовете са заленикаво бели или бели във връхни и пазвени сенниковидни съцветия. Венчето е  жълто на цвят, широко до 3 мм с тръбеста основна части и разделена на 4 остри дяла горна част. Чашка липсва. Плодът представлява кълбесто гладко орехче, дълго около 1.5мм и разпадащо се на 2 половинки.  Времето на цъфтеж на билката е през лятото от май до септември.


Още по темата Цистит - дигноза, симптоми, лечениеЦироза на черния дробРевматизъм ( Rheumatism )Цироза - Симптоми и Лечение на ЦирозаБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияАлкохолен хепатит Еньовче - Използвани части:

Използват се стръковете заедно с листата на растението, брани през септември и октомври, като срокът на годност на изсушениете части е 3 години.

Еньовче - Начин на употреба:

Еньовчето се употребява под формата на:

  • Отвара :

2 чаени лъжички от билката, които трябва да са ситно смлени, се заливат с 400 мл вряща вода и се оставят да киснат. След изстиване на разтвора, получената запарка се прецежда и полученото количество от билката се изпива в продължение на 1 ден ;

Четири чаени лъжички от обикновеното еньовче се запарват (извличане на горещо) с две чаши вряща вода, след изстиване се прецежда и се изпива за един ден.

  • Извлек :

2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряща вода и се киснат в продължение на 1 час. От така приготвения извлек се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно;

  • Сок :

Сокът се получава от прясното растение и се използва при лечение на заболявания, като рак и като силен диуретик, който изчиства тялото от токсини. Използва се при проблеми с пикочните пътища, проблеми с простатата за камъни в бъбреците и е ефективен лимфен очистител за редица състояния.

Еньовче - Лечебни съставки:

Билката еньовче съдържа латонния, глюкозид, танини, червено багрило, витамин С, асперулазид, сапонини, етерични масла, камфел, смола, восъци, горчиви вещества, мастни киселини, соли и др.

Еньовче - Къде се среща?

Среща се и в равнините и в ниските планински райони, където се изкачва до 1500 м надморска височина.