ПаричкиПарички – Действие и приложение:

Паричката има противовъзпалително и противокашлично действие. Билката повлиява благоприятно, възпалителните заболявания на дихателните пътища, съпроводени с упорита кашлица. Действа благотворно при възпаление на млечната жлеза при кърмачки. Билката оказва лечебно действие при възпаление на пикочния мехур и бъбречните легенчета, при ревматични заболявания и при маточни кръвотечения. Притежава и очистително действие. Билката се използва при лечение на бронхити, бронхопневмония, ревматични оплаквания, упорита кашлица с неизяснени причини, остри и хронични заболявания и др. Могат да се правят компреси от билката маясъл и кожни заболявания. Външно паричката се прилага при гнойни и труднозаздравяващи рани.

Парички – Описание:

Паричката (Bellis perennis) е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни. Стъблата му са гладки и цветоносни. Листата са обратно яйцевидни. Цветовете са дребни в съцветни кошнички.  Времето на цъфтеж е през пролетта от април до юни.


Още по темата АртрозаПневмония - Инфекциозна, Вирусна и Хронична ПневмонияПодагра (Хиперурикемия)Ларингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаНовите медикаменти за сърдечни и ракови болести Парички – Използвани части:

Използват се цветните кошнички, които се берат през цъфтежа - април-юни. Сушат се на сянка или в сушилня при 45 °С.

Парички – Начин на употреба:

Паричката се употребява под формата на:

Запарка: 2-3 чаени лъжички ситно нарязана билка се запарва с 300 мл вряща вода. Запарката престоява около 1 час. Прецежда се и се пие по 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене. Има противовъзпалително действие.

Компрес: прилага се запарката, приготвена от 6 чаени лъжички билка и 500 мл вряща вода.

Чай: Варят се няколко минути по 3-4 парички в чаша вода. Прилага се при стомашни натравяния.

Извлек: 2-3 чаени лъжички ситно нарязана дрога се накисват в 1/2 чаша студена вода и престоява 8 часа, изпива се за 1 ден. С остатъка след прецеждането се правят компреси при маясъл, кожни заболявания. Употребява се като противокашлично и  пикочогонно средство.

Парички – Лечебни съставки:

Цветовете на паричката съдържат гликозиди, флавоноиди, сапонини, етерично масло, инулин, антоксантин, органични киселини, витамин С и др.

Парички – къде се среща?

Среща се из ливадите и градините. Вирее еднакво добре на слънчеви и полусенчести изложения. Отглежда се и като културно растение.