Котенце (Съсънка) - Действие и приложение:

Съсънката е растение със спазмолитичен ефект, има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система и местно дразнещо действие, предизвикващо нахлуване на кръв към раздразнените места.

Вероятно на тези ефекти се основава прилагането на билката при полова слабост - премахва свръхнапрежението и болезнената възбуда, от една страна, и предизвиква полово влечение, от друга.

Дрогата се прилага в народната медицина и при други смущения - оскъдна и нередовна менструация, хронично възпаление на половите органи у мъжа и жената, невралгия, мигрена, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата, бронхит, коклюш и др.

Билката не трябва да се прилага при стомашно-чревни възпаления и възпалени на бъбреците, тъй като силното дразнещо действие може да изостри заболяването и да влоши протичането му.

Котенце (Съсънка)Котенце (Съсънка) - Описание:

Многогодишно тревисто копринесто влакнесто растение, с 10 - 50 см високо стъбло. Приосновните листа са с дръжки, тройно перести, с тесни линейни дялове. Стъбловите листа са приседнали. Цветовете са 3 - 4 см в диаметър, тъмнопурпурни, червени или бледовиолетови. Околоцветните листчета са извити навън. Цъфти март - май.

Котенце (Съсънка) - Използвани части:


Още по темата СтресМигрена - Причини и Симптоми на Мигрената. ГлавоболиеМелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Медитацията помага на сърцетоАнтиоксидантитеИзползват се надземните части (Herba Pulsatillae).

Котенце (Съсънка) - Начин на употреба:

Прилага се като извлек, получен от 2 чаени лъжички билка която се накисва в 250 см3 студена вода за 1 ден. Изпива се на глътки за 1 - 2 дни

Къде се среща?

Расте по сухи каменисти места. В България се среща само из Витоша и Люлин до 800 м надморска височина. По-широко разпространено у нас е планинското котенце (Pulsatilla montana (Hoppe) Reichenb.), на което околоцветните листчета не са извити навън.