АрникаАрника – Действие

Арника – Описание

Арника – Приготвяне

Арника – Състав

Арника – Разпространение

 

Арника – Действие

Арника се използва при сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето.

Арника има антибактериално и противовъзпалително действие. Външно се използва за лечение на цирей, изгаряния и навяхвания, хемороиди, тъй като подобрява кръвоснабдяването в мястото и това води до бързо оздравяване. При зъбобол се прави гаргара от арника. Не трябва да се прилага открита рана, тъй като това може да предизвика болезнено раздразнение.

Хомеопатичните препарати се използва и за лечение на болки в мускулите, натъртвания, изкълчвания, дразнене от наранявания и изгаряния, както и други условия, причинени от пренапрежение или травма. Хомеопатичнитедози са изключително разредени и по принцип се считат за безопасни за вътрешна употреба, когато се приема в съответствие с указанията на етикета.

В народната медицина се използва при маточни кравоизливи в послеродовия период и при недо­статъчно обратно развитие на матката,епилепсия, парализа, бронхит, задух.

В големи дози арниката е отровна и е необходимода се консултирате с лицензирани практикуващ лекари при използването й.

Арника – Описание


Още по темата ХемороидиСърдечна недостатъчностАритмия - Симптоми и Лечение при АритмияГръцките пациенти остават без лекарстваХемороиди - лечение и профилактика - ХемороидиЖеншен за подобряване на качеството на живот и за дълголетие.Арника е многогодишно тревисто растение, което расте на височина 20-60см. Коренището е късо, цилиндрично, червеникавокафяво на цвят. Стъблата са кръгли и космати, завършващ в една до три цветни стъбла. Горните листа са зъбати и леко космати, докато долните листа имат заоблени върхове. Цветовете са жълто-оранжеви подобни на маргаритки, които цъфтят през юли през втората година.

През първата година се развиват розетните листа. Стъблото на се развива през втората година. Цялото растение е със своеобразна приятна миризма. Време за бране - юни - август.

 Използват се цветните кошнички (Flores Arnicae). Използват се и корените, но много рядко.

Арника – Приготвяне

Запарка - Прави се запарка с 10 г ситно нарязани цветове от арника се заливат с 200 г вряща вода и се оставя да стои 30 минути, прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден под контрола на лекаря.

Външно - същата запарка - за компреси при контузии и рани, като кръвоспиращо средство при кръвотечение от носа и др.

Някои възможни нежелани реакции:

  • Когато се приема вътрешно, арника може да дразни стомаха и може да доведе до повръщане, диария и кървене от носа.

Не го използвайте, ако сте бременна или кърмите. По-добре да не я използват за деца.

Ето някои обикновено безопасни дози (въпреки че дозите трябва да бъде избран индивидуално от Вашия лекар или хомеопат):

  • Тинктура - 1:10 тинктура, приготвена с 70% етанол
  • За компреси - тинктура на разрежда 3 - 10 пъти с вода
  • Тъй като кремове и мехлеми - 20 - 25% тинктура (или максимум 15% масло от арника, направени от една част сушени главата арника цвете и пет части растително масло)
  • За Лапи - тинктура на разрежда 3 - 10 пъти с вода
  • Като вода за уста - тинктура е разреден 10 пъти с вода (не трябва да се поглъщат)

Арника трябва да се използва като билково лекарство, само с пряко лекарско наблюдение. Дори и хомеопатични продукти трябва да се използват само с надзор на вашия хомеопат, и според указанията на етикета. Бъдете много внимателни.

Арника – Състав

Съдържание на етерично масло, в състава, на което влизат азулен и сесквитерпени и смес от два тритер - пендиола (наричани по-рано арницин). В цветовете е установено съдържанието и на холин, бетаин, смоли, каротиноиди, органични киселини (фумарова, ябълчна и млечна), фруктоза, захароза, инулин, декстроза и дъбилни вещества.

Арника – Разпространение

Арника е разпространета в планините на Испания, Франция, Унгария, Трансилвания и западния дял от европейската част на Русия. У нас диворастящият вид не се среща. Култивира се в редица страни. Поради голямото приложение на цветните главички като суровина за получаване на важни лекарствени средства икономически ефективно е внедряването на растението и в нашата страна.