Лук - Действие и приложение:

Антисклеротично и пречистващо дихателните пътища. Усилва секрецията на храносмилателните сокове и по този начин спомага за по-доброто усвояване на храносмилателните вещества. Лукът има пикочогонен ефект, понижава нивото на серумния холестерол и фибриногена, като едновременно понижава и нивото на кръвната захар. Десйтва противоалергично и антиоксидантно (особено червения лук).

Външно, лукът премахва луничките по лицето, спира опадването на косата и спира секрецията при хрема.

Странични ефекти. В големи количества и при свръхчувствителни индивиди (предимно суровият) лук може да дразни лигавиците на храносмилателните, на пикочните и половите органи, да доведе до спадане на кръвното налягане и кръвната захар. Външно може да предизвика зачервяване на по-нежните кожни и лигавични участъци.


Лук Лук - Описание:

Двудишно луковично растение. Коренът е брадат, съставен от множество слабо разклонени коренчета, прикрепени към дънцето на луковицата. Луковицата е сплеснато кълбовидна, съставена от плътно прилегнали една до друга месести, сочни люспи, покрита отвън с обвивки, жълтокафяви или бели при белия, червеникави или виолетови при червения лук. В основата на месестите люспи се намират една или няколко пъпки, които дават началото на ново растение. Стъблото е до 1м високо, кухо, тръбесто, сивозелено, издуто под средната си част. Листата са 4-9, разположени в основата на стъблото. Те са продулговати, тръбести, по-къси от стъблото, на върха заострени. Цветовете са дребни, бели или зеленикавобели, разположени на дълги дръжки на върха на стъблото в сферичен многоцветен сенник, обвит преди разцъфтяването си в ципест прицветник. Плодът е белезникава тристенна, почти топчеста кутийка с 2-4 черни, тръбести, с наббръчкаха повърхност семенца. Растението има силна характерна миризма (особено при разтъркване) и лютив вкус. Цъфти юни – август.


Лук - Използвани части:

Луковиците (BulbusAlliicepae).


Лук - Начин на употреба:

Яденето на зрял и зелен лук като подправка към храната, прибавен в салати, манджи и др.  е добро за профилактика от настинка и грип - най-добре в сурово състояние. Сготвянето му подобрява поносимостта, но се губи противомикробното му действие (остава доброто действие върху сърдечносъдовата система).Или се смесват 100 мл сок от лук с 2-3 с.л. лимонов сок.Сместта се разбърква и поставя в плътно затворен буркан в хладилника. Пие се по 1 ч.л. с 1/2 ч. топла вода или чай 2-3 пъти на ден преди ядене в продължение на 3-4 седмици.

В хомеопатията се прилага разедена тинктура от червен лук при алергична хрема и конюнктивит.

Външно - лукът оказва обезболяващ и противооточен ефект при натъртвания (налага се заедно с царевично брашно като питка или лапа); с него или неговия сок в народната медицина се третират и брадавици и т.н. При хрема кашицата от ситно нарязан лук може да се поставя директно в ноздрите или, за да не пари много, да се разреди с малко растително масло; могат да се правя и студени инхалации с добре смачкани пресни глави.

Съчетания

Със средства, които влияят върху дихателната или сърдечно-съдовата система: болисек, джинджифил, мащерка, глог, розмарин и др.

Несъвместимости. Едновременното поемане на суров чесън с други дразнище храни, подправки или добавки може да доведе до сумиране на този ефект.

Готови продукти

Лук съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба: Кардиоефект, Виталисмел Кардио, Виталисмел Имуно, Ставолек, Респитонин, Риналерджи и др.

За външна употреба: Контрактубекс.

Лук - Лечебни съставки:

Съдържа етерично масло, кверцетинови производни, пептици, флороглуцинови производни, органични киселини, аминокиселини, пектин, фитохормони, витамините В1 и С и др.

Лук - Къде се среща?

Отглежда се като зеленчуково културно растение в градини и ниви из цялата страна.


Материалите са изтотвени от Д-р Пашкулев, www.dpashkulev.info