Броколи

Броколи - Действие и приложение:

Броколи - Подобрява сърдечната и храносмилателната дейност. Броколи служат за профилактика от много хронични отравяния, сърдечносъдови, инфекциозни и туморни процеси. Подобрява перисталтиката при атоничен запек, намалява дейността на щитовидната жлеза при Базедова болест.

Пресните листа се употребяват външно при ревматизъм, главоболие, намалено зрение, натъртвания, изгаряния, гнойници, инфектирани рани, заушка, ставни, урологични и др. проблеми.

Семената от броколи имат противоглистно, диуретично, слабително и подобряващо храносмилането действие.

Странични ефекти. В големи количества не е подходящо да се яде броколи при намалена функция на щитовидната жлеза и при подагра.
 

Броколи - Описание:


Още по темата АртрозаГлаукомаЗапекКатарактаРевматизъм ( Rheumatism )Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания Броколите са едногодишно зеленчуково растение. По външен вид приличат на карфиола, но се различава от него по степента на деформация на цветните зачатъци. Кореновата им система е не много добре развита. Стъблото достига 30 см височина, има цилиндрична форма и завършва с подобно на глава видоизменено съцветие (както при карфиола, но е по-рехаво и грубо и е оцветено в зелено или виолетово). Видоизмененото съцветие е с по-дълга дръжка в сравнение с карфиола, обкръжено от няколко едри листа, излизащи от основата на стъблото. Листата са с обратнояйцевидна форма. След презряване на съцветието страничните разклонения израстват и върху тях се оформят семената.  Цъфти в ярко жълто в средата на лятото.

Броколи - Използвани части:

Недозрелите главички, представляващи видоизменени съцветия (FloresBrassicaeoleraceaeL., var. italica), а също долната част на нежните етиолирани филизи (HerbaBrassicaeoleraceaeL., var. italica) и листата (FoliaBrassicaeoleraceaeL., var. italica).


Броколи- Начин на употреба:

Вътрешно: Броколито може да се яде сурово или леко сварено, в салати, ястия и др.

Външно: Пресните листа се налагат върху болното място, като преди това се смачкват жилките им.


Броколи - Лечебни съставки:

Съдържа широка гама от витамини А, B, C, E и K, калций, желязо, магнезий, цинк, йод, мед, кобалт и др., както и лутеин и антиоксиданта сулфорафан. Съдържат още флавоноиди, фенолови киселини и разтворими баластни вещества, дизахариди, бета каротин и аминокислеини (включително високо съдържание на лизин).


Броколи- Къде се среща?

Култивира се широко из страната. Вирее по-добре на хладно.