МакаМака – Действие и приложение

Мака – Описание

Мака – Използвани части

Мака – Начин на употреба

Мака – Лечебни съставки

Мака – Дозировка

Мака – Странични ефекти
 

Мака е растение, което се прилага основно за лечение на еректилна дисфункция и за повишаване на либидото. То може да се използва също и при анемия, синдром на хроничната умора, за повишаване на енергията и издръжливостта, както и за подобряване на паметта и фертилитета. При жените мака се прилага за лечение на менструални смущения и за повлияване на неблагоприятните симптоми при менопауза. Мака може да се използва при остеопороза и депресия.

Мака – Действие и приложение

Либидо и фертилитет – още от древността, жителите на Перу използвали корен от мака за да засилят мъжкото либидо. Неговите съставки имат подобен на афродизиак ефект при мъже, които страдат от импотентност, понижено либидо и проблеми с плодовитостта. Коренът от мака е известен с благоприятното си въздействие върху качеството на спермата, като по този начин подобрява фертилността при мъжете.

Издръжливост – мака се използва широко от аматьори и професионални атлети, тъй като нейните съставки повишават издръжливостта и енергията на организма. Има данни и за повишаване на нивата на тестостерона при прием на мака.

Менопаузаосвен за повишаване на половите функции при мъжете, мака може да се прилага и от жените за облекчаване на симптомите при менопауза. Едно от водещите оплаквания, характерни за този период, са горещите вълни. Изглежда, че активните съставки в растението намаляват честотата и тежестта на горещите вълни, които се появяват с настъпването на резките хормонални промени. Мака подпомага нормализирането на хормоналните нива, без да се налага използването на хормонална заместителна терапия, която е основно лечение при жените в менопауза.

Менструацияменструални проблеми като болки, обилна или нередовна менструация, а също и симптоми, характерни за предменструалния период, могат успешно да се повлияят при приемане на мака.

Кожни проблеми – както при мъжете, така и при жените, кожни проблеми като акне, се подобряват драстично при употребата на мака.

Депресиядруга полза от употребата на мака е повлияването на симптомите при леко изразена депресия. При хората приемащи мака е установено повишено ниво на серотонин, известен като „хормон на щастието”. Най-честото лечение при депресия са антидепресантите, които имат значителен брой странични ефекти, като повишаване на телесното тегло, умора и замъгляване на сетивата. За разлика от тях, мака не притежава подобни странични ефекти. Активните вещества в корена от мака повишават нивото на енергия в организма и по естествен начин облекчават симптомите на депресия.

Мака – Описание

Мака (Lepidiummeyenii) е растение, което вирее на високо в Перуанските Анди, около езерото Junin. По растеж, размери и пропорции маката наподобява репичката и ряпата. Надземните му части растат в близост до почвата и не надвишават двайсетина сантиметра. Листата са фини и накъдрени, събрани в розетка. Най-важната част на растението, на която се дължи популярността му, е корена. Той е месест и може да варира в значителни граници по форма и размери. Срещат се триъгълни, елипсовидни, сферични и правоъгълни корени, като при последния вид се срещат най-големите размери. Цветовете на корена на мака също са разнообразни – златист, бежов,червен, лилав, син, зелен или черен. Светло бежовите корени са най-разпространени и харасвани, заради техния сладък вкус. Черните се считат за най-богати на активни съставки, повишаващи енергията и издръжливостта. Те имат едновременно сладък и леко горчив вкус. Червените корени мака също представляват интерес, тъй като приемът им води до намаляване на размерите на простатата при плъхове.

Мака – Части

Мака се отглежда основно, заради корените. Те най-често се изсушават и под тази форма могат да се запазят за няколко години.

Мака – Начин на Употреба

В Перу мака се консумира по различни начини. Прясно събраните корени могат да се изпекат в специално направени за това дупки, което се счита за деликатес. Корените могат също да бъдат сварени и намачкани, при което се образува сладка, гъста течност, която се смесва с мляко и образува каша. Печените корени могат да се използват в приготвянето на супи, заедно с други зеленчуци, а също и да се добавят в сладка. Смлените корени от мака образуват брашно, което може да се използва за приготвяне на палачинки, хляб и сладкиши. Чрез ферментация, от корените на мака се произвежда ниско алкохолна бира, наречена чича де мака. Черните корени се използват за приготвяне на ликьор. Прясно изтисканите корени от мака се използват за производството на сок. Листата на растението също могат да се използват, най-често под форма на салати.

Все пак, в останалите части на света, най-разпространеният начин на консумиране на мака, е под формата на капсули, съдържащи прах от корените.

Мака – Лечебни съставки

Хранителната стойност на изсушените корени от мака е висока, подобна на зърнени храни, като ориз и пшеница. В мака се съдържат приблизително 60-75% въглехидрати, 10-14% протеини, 8.5% влакнини и 2.2% мазнини. Мака е богата на калций и калий, при ниско съдържание на натрий. Съдържа още желязо, йод, мед, манган, цинк и мастни киселини – линоленова, палмитинова и олеинова. В корените от мака се съдържат 19 аминокиселини, както и селен и магнезий. Благоприятните ефекти на мака върху сексуалната функция може би се дължат на богатото съдържание на протеини и важни хранителни вещества. Освен това мака съдържа вещество, наречено метоксибензил изотиоцианат, което е известно като афродизиак.

Мака – Дозиравка

Като хранителна добавка, за подобряване на сексуалните функции при мъжете, се препоръчва прием на 1500 до 3000 милиграма мака всеки ден, разделена на три приема.

Мака – Странични ефекти

Приемът на мака, под форма на капсули или консумирана по друг начин, се счита за безопасен. Тъй като липсват данни за ефектите от растението върху плода и кърмачето, мака не се препоръчва при бременност и кърмене.