СпирулинаСпирулина – Действие и приложение

Спирулина – Описание

Спирулина – Използвани части

Спирулина – Начин на употреба

Спирулина – Лечебни съставки

Спирулина – Дозировка

Спирулина – Странични ефекти
 

Спирулина е синьо-зелено микро водорасло, което се причислява към т.нар. суперхрани. То е наситено с полезни за организма хранителни вещества, които обуславят широката му употреба като средство за подсилване на имунната система, за подобряване на храносмилането, намаляване на умората и повишаване на издръжливостта. Спирулина се прилага успешно за намаляване на телесното тегло, за подпомагане функцията на бъбреците, черния дроб и сърдечно-съдовата система, както и за подобряване на състоянието при алергии.

Спирулина – Действие и приложение


Още по темата Множествена склерозаАстмаАстма - Симптоми и Лечение на АстмаГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияРибеното масло потиска болките, причинени от артритКапки под езика убиват алергиятаОколо 60% от сухото тегло на спирулина е протеин, който е незаменим за растежа и регенерацията на клетките. Тя е отличен заместител на месото, което съдържа холестерол и наситени мастни киселини. Всеки десет грама спирулина осигуряват 70% от минималната дневна нужда от желязо, което прави тези малки водорасли изключително полезни при наличие на анемия, както и при повишена нужда от желязо (бременност и кърмене). Освен желязо, спирулина съдържа и витамини от група В, D и К. Тя спомага за усвояването на витамин С, като самата тя не съдържа този витамин. Спирулина е богата на гама-линоленова киселина, която се съдържа и в майчиното мляко и спомага за развитието на здрави бебета. Благодарение на високата си усвояемост, в някои бедни райони е доказана способността на спирулина да се бори с недохранването, като повишава абсорбцията на хранителни вещества, дори когато те са в оскъдни количества.

Друго полезно свойство на спирулина е способността ѝ да стимулира развитието на полезни за червата бактерии, като лактобацили и бифидобактерии. Така тя осигурява добро храносмилане и оптимална функция на чревния тракт. Спирулина играе рола на естествено очистващо стредство за организма, като елиминира живак и други тежки метали, които могат да попаднат в тялото при консумиране на някои храни (например риба).

Спирулина повишава издръжливостта при спортисти и спомага за натрупването на мускулна маса, благодарение на богатото си протеиново съдържание. Едновременно с това, тя успешно намалява чувството на глад и може да допринесе за редуциране на теглото и поддържането му в оптимални граници. Друга полза от приема на спирулина е понижаването на нивата на холестерола и поддържането на нивата на кръвната глюкоза, което я прави подходящ избор за хора, предразположени към диабет и затлъстяване. С елиминирането на „лошия” холестерол, се понижава и отлагането на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. Така се намалява риска от сърдечно-съдови инциденти като инфаркт на сърцето и инсулт.

Високото съдържание на хлорофил в спирулина алкализира организма и спомага за очистването му от киселинните отпадни продукти. По този начин тя поддържа оптимално алкално-киселинно равновесие в тялото.

Малките синьо-зелени водорасли са богати и на бета-каротин, около 14 пъти по-богати от морковите. Този предшественик на витамин А се грижи за доброто зрение, а има данни и за противоракови свойства.

Спирулина – Описание

Спирулина е просто устроено, едноклетъчно синьо-зелено водорасло, носещо научното име Arthrospira platensis. Тя не може да се види с просто око, а под микроскоп изглежда като дълги, тънки, синьо-зелени спираловидни нишки. Вкусът и мирисът на спирулина са подобни на големите водорасли.

Спирулина може да се откриев много сладководни басейни, като езера и реки. Развива се най-добре при липса на пестициди, с наличие на много светлина и умерена температура, но също така е и много приспособима, и може да оцелее дори при екстремни условия на средата.

Спирулина – използвани части

В състава на различни храни и като хранителна добавка, се употребява цялото микроводорасло.

Спирулина – начин на употреба

Спирулина се предлага под форма на таблетки или под форма на тъмнозелен прах. Отглежда се най-вече в изкуствени условия, тъй като при събирането и от естествени източници има риск от наличие на замърсяване с различни токсини. Под формата на прах, спирулина може да се добавя към различни храни и шейкове. Предлагат се многобройни рецепти за напитки със спирулина, в които могат да се добавят и други суперхрани, като хлорела, годжи бери, акай и други.

Спирулина – лечебни съставки

Спирулина съдържа на практика всички съставки, които се съдържат в „идеалната храна”: значително количество протеини, витамини, минерални соли, въглехидрати, пигменти, микроелементи и есенциални мастни киселини.

Водораслото е особено богата на растителен протеин, който съставлява от 55 до 70% от теглото ѝ. За сравнение соевото брашно съдържа само 35% протеи. Протеинът в спирулина освен това, е пълноценен, тъй като съдържа пълна гама от незаменимите аминокиселини.

В нея се откриват широк спектър от витамини – бета-каротен, витамин Е, витамин B1,B2,B12. Витамин В12 е особено труден за набавяне от вегетарианците, тъй като не се съдържа нито в плодове и зеленчуци, нито в семена. Количеството му превишава около четири пъти съдържанието на този витамин в суров черен дроб, който е считан за един от най-богатите източници на В12. Само четири грама спирулина са достатъчни за покриване на дневната нужда от този витамин. Съдържанието на витамин Е в спирулина е сравнимо с това в пшеничния зародиш, който се счита за основен източник на витамина. Съдържанието на бета-каротен и витамин Е в спирулина я правят отличен източник на антиоксиданти, които предпазват клетките на организма от вредното влияние на свободните радикали.

По отношение на минералния състав, прави впечатление богатото съдържание на желязо, калций, магнезий и фосфор. Съдържанието на желязо в спирулина е 20 пъти по-високо, от колкото в пшеничния зародиш. Основните източници на този важен минерал са месните храни. Това микроводорасло е особено полезно за вегетарианци, бременни жени, спортисти и подрастващи.

Спирулина е богата и на хлорофил, мастни киселини и нуклеинови киселини.

Спирулина – дозировка

Приемана под форма на таблетки или прах, дневната доза на спирулина е около 2-3 грама, или за таблетки от 500 милиграма – 4 до 6 пъти дневно.

Спирулина – странични ефекти

Въпреки, че е изключително полезна за организма, спирулина може да причини и някои нежелани реакции. Някои хора проявяват алергия към тези малки водорасли, който се изразява най-често в обриви, но може да е налице и затруднено дишане.

 Някои добавки със спирулина може да са замърсени с токсични вещества при производствения процес, затова е важно да се набавя спирулина от сигурен източник.

Хора с рядкото метаболитно заболяване фенилкетонурия, не могат за метаболизират аминокиселината фенилаланин и затова трябва да избягват приема на спирулина.

Спирулина не трябва да приемат и хора, страдащи от автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, лупис, мултиплена склероза, тъй като имуностимулиращото ѝ действие, може да доведе до влошаване на състоянието.

Спирулина може да взаимодейства и с някои лекарства, като преднизон, които се използват за лечение на астма и възпалителни заболявания.