АстрагалАстрагал – Действие и приложение

Астрагал – Описание

Астрагал – Използвани части

Астрагал – Начин на употреба

Астрагал – Лечебни съставки

Астрагал – Дозировка

Астрагал – Странични ефекти
 

Астрагал е азиатско лечебно растение, което се счита за едно от най-важните растения в китайската медицина. Основното приложение на астрагал е като тоник за подсилване на имунната система. Прилага се за предпазване от настинки и инфекции на горните дихателни пътища, при диария и нощно изпотяване. В китайската медицина астрагал се прилага и при някои сърдечни заболявания, диабет и фибромиалгия. Според някои изследвания, астрагал може да се прилага за лечение на някои видове ракови заболявания (рак на млечната жлеза и белия дроб), все още обаче няма достатъчно доказателства за това.

Астрагал – Действие и приложение


Още по темата Диабетна невропатияДиабетна ретинопатия ( Diabetic Retinopathy )ДиабетБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияНа симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA®Рибеното масло потиска болките, причинени от артрит Корен от астрагал притежава антибактериални и противовирусни свойства и може успешно да се прилага в сезоните с повишена честота на простудни заболявания, за профилактика на настинки и грип. Освен това, заради противовъзпалителните му качества, някои хора го прилагат и повърхностно, за лечение на рани.

Коренът от астрагал предпазва от инфекции на горните дихателни пътища и като стимулира имунната система на организма. Според изследвания на Медицинския център към университета в Мериленд, добавките с астрагал ускоряват процесите на възстановяване на организма и увеличават продължителността на живота, при хора, чиято имунна система е засегната от химиотерапия или лъчетерапия. Астрагал е и алтернативен метод за облекчаване на умората и подобряване на апетита при хора, подложени на химиотерапия. Действието на астрагал върху имунната система се свързва основно с повишаване на белите кръвни клетки, които са отговорни за защитата на организма от инфекции.

Според китайски проучвания, приемът на астрагал може да облекчи симптомите и да подобри сърдечната функция при хора, страдащи от някои сърдечни заболявания. Все още не е изяснен точният механизъм, по който се осъществява това действие на астрагал. Може би растението има диуретично действие (пикочогонно) и спомага за понижаване на кръвното налягане. Според други мнения, растението действа като вазодилатор и спомага за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове.

Според китайската медицина, растението астрагал притежава съхраняващи младостта свойства. Доказателство за това е способността на растението да запазва теломерите на хромозомите. Това са специфични региони в структурата на хромозомите (носещи генетичната информация на клетките), които имат значение за продължителността на живота им. Скъсявянето на теломерите означава, че животът на клетката се приближава към своя край. Астрагал стимулира ензим, наречен теломераза, чиято основна функция е да защитава теломерите на хромозомите. По този начин, растението участва пряко в удължаването на живота на клетките.

Астрагал – Описание

Растението астрагал (Astragalus membranaceous) е разпространено в северното полукълбо, предимно в Азия – Китай, Монголия и Корея. Китайското име на растението е “huang qi”, което означава „жълт лидер”, защото коренът му е жълт и се счита за едно от най-важните растения в китайската медицина.

Астрагал е многогодишно растение, достигащо на височина от 40 до 90 см. Стъблото му е мъхнато, а листата му се състоят от 12 до 18 двойки листчета. Растението цъфти от юни до август, като цветовете варират от бели до виолетови. Семена се образуват от юли до септември. Корените на астрагал са жълтеникави на цвят.

Астрагал – Използвани части

За медицински цели се използват корените на растението, които се събират най-често от четири-годишни растения.

Астрагал – Начин на употреба

Най-честата форма на приложение на астрагал са таблетки и капсули, съдържащи екстракт от корените на растението. Прилагат се и тинктури, които представляват течен алкохолен извлек от билката. В Китай и други азитски страни се предлагат дори инжекционни форми, съдържащи астрагал. Растението може да се прилага и върху повърхността на кожата, за ускоряване на процесите на възстановяване при различни наранявания.

Астрагал – Лечебни съставки

Основните съставки на корена от астрагал са сапонини, полизахариди, изофлавоноиди, свободни аминокиселини и микроелементи. Други вещества, съдържащи се в астрагал са кумарин, фолиева киселина, никотинова киселина, холин, бетаин, фенолни киселини, ситостерол, сукроза и линолова и линоленова киселини.

От аминокиселинния състав на корена от астрагал, в най-висока концентрация са аминокиселините аспаргин, глутамат, пролин, аргинин, бета-аминомаслена киселина, гама-аминомаслена киселина и аланин. Те съставляват около 0.5 – 1.26% от суото вещество на корена.

Сред минералите и микроелементите, които се откриват в астрагал, в най-голяма концентрация са магнезий, желязо, манган, цинк, мед, рубидий, молибден и хром.

Астрагал – Дозировка

Дозировката на астрагал зависи от състоянието, възрастта на пациента  и неговото телесно тегло. Най-добре би било да се проведе консултация с лекар, който да определи най-ефективната и в същото време, най-безопасната доза. Високите дози астрагал могат да имат потискащ ефект върху имунната система. За най-добри резултати, трябва да се прилагат добавки със стандартизиран екстракт от астрагал. Препоръчваните дози са следните:

  • Стандартизиран екстракт от астрагал: 250 – 500 мг., 3 – 4 пъти на ден;
     
  • Декокт отвара (силно сварен чай): 3 – 6 грама сух корен в 350 мл вода, 3 пъти дневно;
     
  • Течен екстракт (1:1) в 25% етанол: 2 – 4 мл., 3 пъти на ден;
     
  • Изсушен корен под форма на прах – 250 – 500 мг., 3 – 4 пъти на ден;
     
  • 10% маз от астрагал: нанася се върху повърхностни наранявания. Поставянето ѝ върху открити рани трябва да става след консултация с лекар
     
  • Тинктура (1:5) в 30% етанол: 20 – 60 капки, три пъти на ден.

Астрагал – Странични ефекти

Приеман в препоръчваните дози, корен от астрагал няма съществени странични ефекти и може да се прилага спокойно. Въпреки това, той може да взаимодейства с някои билки  и лекарствени средства.

Липсват данни за ефектите на астрагал при бременни и кърмещи жени, затова употребата му в тези случаи е най-добре да се избягва.

Хора с автоимунни заболявания (лупус, ревматоиден артрит, мултиплена склероза, болест на Крон и др.) трябва да се консултират с лекар преди да приемат астрагал. Растението стимулира имунната система и може да обостри посочените заболявания.

Астрагал не трябва да се приема, когато пациентът използва имуносупресанти (например циклофосфамид, циклоспорин) и кортикостероиди. Растението може да доведе до забавяне на метаболизма на лития и натрупването му в токсични дози, затова не трябва да се приема от пациенти на терапия с литий.