АкайАкай – Действие

Акай – Описание

Акай – Приложение

Акай – Състав

Акай – Дозировка

Акай – Противопоказания
 

Акай предствлява палма, която е широко разпространена в северните части на Южна Америка. Плодовете на това акай се използват в лечението на различни заболявания и състояния, като остеоартрит, висок холестерол, еректилна дисфункция, за намаляване на телесното тегло при затлъстяване, за елиминиране на токсините от организма и подобряване на общото здравословно състояние.

Акай – Действие

Според редица американски дерматолози, плодовете от акай могат да се използват в борбата с белезите на стареенето. Тези малки плодчета са богати на антиоксиданти, които елиминират свободните радикали, образуващи се в тялото и се борят с процесите на възпалението, които водят до преждевременно стареене. Освен антиоксидантите, акай съдържат и мастни киселини и аминокиселини, които също допринасят за защита на клетките от увреждания и така спомагат за забавяне на естествените процеси на стареене на клетъчно ниво.

Плодовете от акай съдържат антоцианин – флавоноид, който се открива и в червеното вино и доказано спомага за понижаване на холестерола по естествен път. Омега – 3 мастните киселини в състава на това растение, също допринасят за понижаването на холестерола и подобряване на липидния статус. Така акай може да намали нуждата от лекарствени средства, понижаващи холестерола, които имат редица странични ефекти, преди всичко върху черния дроб.


Още по темата ОстеоартритДиабетно лекарство ще се включи в борбата със затлъстяванетоАнтибиотиците водят до алергии и напълняванеХОЛЕСТЕРОЛ - нормални стойности на холестерол, граници, холестерол и храненетоЧервените боровинки са полезни за здраветоЛенено масло и здраветоБлагодарение на високото съдържание на витамин С и Е, акай подобрява циркулацията на кръвта, като допринася за отпускането (релаксиране) на кръвоносните съдове и намалява риска от образуване на тромби. Така акай спомага за намаляване на риска от сърдечни проблеми, инсулт и други здравословни проблеми, дължащи се на нарушена циркулация на кръвта.

Съвременният човек консумира в голямо количество преработени храни и полуфабрикати, богати на сол и захари, бедни на хранителни влакна. Резултатът от това са храносмилателни проблеми, като чувство на подуване и тежест, чест запек или диария. Плодовете от акай, освен богатото съдържание на полезни витамини, съдържат и фибри, които позволяват нормалното функциониране на червата. Те прочистват по естествен път организма от задържаните токсини, които се дължат на лошото храносмилане. Осигуряването на добро функциониране на гастроинтестиналния тракт допринася и за редуциране на телесното тегло.

Освен участието в борбата с процесите на стареенето, антиксидантите, които се съдържат в плодовете от акай, допринасят за подобряване на на функцията на имунната система.

Акай – Описание

Акай е палмово дърво, което расте във влажнте тропически райони на Южна Америка. Палмите са високи над 25 метра, със стройни стъбла и заострени листа, достигащи на дължина до три метра.

Палма Акай

Палма АкайПлодовете, заради които основно се отглеждат палмите, са малки, кръгли, виолетово-черни, с обиколка около 25 милиметра. Те са подобни на външен вид на гроздето, но са по-дребни и с по-малко месеста част. Плодовете на акай растат групирани в своеобразни гроздове, от по 500 до 900 плодчета. Сърцевината на плода от акай е заета от голяма костилка (семка), която съставлява около 80% от плода. За една година, палмите акай дават два пъти плод.

За храна и като хранителна добавка се използват плодовете на палмовите дървета. Семената, които обхващат голяма част от плодовете, могат да се използват като фураж за домашните животни или за производство на органична почва за растенията. Листата на растението също се използват – за производство на шапки, килими, кошници и дори покриви на къщи. Стъблата се използват като дървен материал за строежи, който е устойчив на вредители, а сърцевината може да се консумира и се счита за деликатес.

Плодове Акай

Плодове Акай

Акай – Приложение

Плодовете от акай могат да се приемат под различни форми. Могат да се консумират сурови или замразени, както и като сушени плодове или под формата на замразена пулпа (приготвя се като се отстраняват семките наа плодовете). Акай се използват за производство на сокове, а също могат да се добавят и към здравословни шейкове. Освен сок, от акай се произвежда и вино. Богатите на антиоксиданти плодове, влизат в състава и на много козметични продукти за разкрасяване и подмладяване. Плодовете от акай могат да се открият под формата на прах, както и като хранителна добавка, под форма на капсули.

Акай – Състав

Установено е, че в сто грама прах от плодове на акай, се съдържат 533 калории, 52 грама въглехидрати, 8 грама протеини и 32 грама общо съдържание на мазнини. Около 44 грама от въглехидратното съдържание се заема от фибри, а процентът на захарите е много малък. Плодовете от акай се отличават с нисък гликемичен индекс, за разлика от повечето плодове, богати на захари. Гликемичният индекс показва ефектът на въглехидратното съдържание на дадена храна, върху концентрацията на кръвната глюкоза (кръвна захар). Храните с нисък гликемичен индекс спомагат за поддържането на кръвно-захарните нива в оптимални граници.

Прави впечатление и богатото съдържание на мазнини, което е рядко наблюдавано сред плодовете (с изключение на авокадото). Почти 50% от масата на плодовете се заема от мазнини, но трябва да се отбележи, че те са почти изцяло ненаситени мастни киселини – омега-3, омега-6 и омега-9. В мастното съдържание влизат още олеинова, палмитинова и линоленова киселини, както и бета-ситостерол и полифенолът процианидин, който действа като мощен антиоксидант.

Плодовете от акай съдържат значително количество протеин в сравнение с другите плодове. Аминокиселинният състав включва деветнадесет различни аминокиселини.

Акай съдържат богато разнообразие от витамини – витамин А, В1, В2, В3, С и Е, като съдържанието на витамин А и Е е най-високо. Както е известно, витамините А и особено витамин Е, се отличават с висока антиоксидантна активност.

Плодовете от акай съдържат и минералите мед, желязо, калций, фосфор, калий, цинк и магнезий. От тях най-високо е съдържанието на калций (260 мг. на 100 гр.) и фосфор.

Акай – Дозировка

В Бразилия плодовете от акай се консумират свободно сурови или добавени към други храни. Все още липсва точно определена доза акай, която може да се приема. Когато акай се приема като капсули хранителна добавка, трябва да се следват инструкциите на опаковката. Обикновено съдържанието на акай в една капсула е 500 мг., като се препоръчва прием на две таблетки дневно, до максимум четири, т.е. от 1000 до 2000 мг. на ден.

Акай – Противопоказания

Липсват данни за неблагоприятни ефекти при приемане на плодове от акай. Както с всички храни, и тук са възможни алергични реакции, които се проявяват и при минимални дози, най-често с обриви.

Тъй като липсват наблюдения от приема на плодовете от бременни и кърмещи жени, употребата им от тези две групи хора не се препоръчва.

Съществено е, когато се избира хранителна добавка, съдържаща акай, да се търси максимално чиста форма, без добавка на други вещества, тъй като последните могат да доведат да странични ефекти, а не самите плодове.