ГлюкоманГлюкоманан – Действие и приложение

Глюкоманан – Описание

Глюкоманан – Начин на употреба

Глюкоманан – Дозировка

Глюкоманан – Лечебни съставки

Глюкоманан – Странични ефекти
 

Глюкоманан е водноразтворим полизахарид, който се причислява към хранителните влакнини (фибри). Глюкоманан влиза в състава на клетъчните стени на някои растения. За медицински цели глюкоманан се използва при запек, висок холестерол, диабет тип 2, затлъстяване, за контрол над нивото на кръвната захар. Глюкоманан се използва в хранителната промишленост като т.нар. желиращ агент (за придаване на плътност).

Глюкоманан – Действие и приложение

Полезното действие на глюкоманан се свързва с действието на фибрите върху организма. Повишеният прием на влакнини под форма на глюкоманан спомага за понижаване на нивата на „лошия холестерол” – LDL и повишаване на „добрия холестерол” – HDL. Проведени са редица проучвания, които показват, че дори едномесечният прием на глюкоманан, води до значително понижаване на нивата на холестерола. Освен това приемът на тези водноразтворими фибри се свързва и с понижаване на стойностите на кръвното налягане

Глюкоманан подобрява функцията на храносмилателната система и регулира дейността на червата. Добяването на хранителни влакнини към ежедневното меню води до отстраняване на запека, който е често страдание за хората, консумиращи предимно рафинирани храни, с понижено съдържание на фири.


Още по темата ЗапекЛениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)Диабетно лекарство ще се включи в борбата със затлъстяванетоАнтибиотиците водят до алергии и напълняванеХОЛЕСТЕРОЛ - нормални стойности на холестерол, граници, холестерол и храненетоЧервените боровинки са полезни за здраветоПриемът на глюкоманан от диабетно болни пациенти и хора, предразположени към развитие на диабет (наличие на близки роднини със заболяването, наличие на рискови фактори), допринася за понижаване на нивата на кръвна захар и поддържане на стабилните ѝ нива, без риск от настъпване на хипогликемия (силно понижаване на кръвната захар, под физиологичните ѝ граници). Механизмът, по който се осъществява този ефект не е напълно изяснен. Хранителните фибри се отнасят към сложните въглехидрати, които за разлика от простите (например трапезна захар), водят до постепенно отделяне на инсулин от панкреаса, без настъпване на рязкото му покачване. Приемът на глюкоманан едновременно предизвиква чувство на ситост и не изтощава клетките на панкреаса, за разлика от бързите въглехидрати.

Приемът на глюкоманан от хора със затлъстяване или наднормено тегло, може да помогне за загубата на телесна маса. Той създава чувство за ситост и по този начин понижава приема на храна. Освен това, приемът на разтворими фибри подобрява функцията на червата и осигурява редовни изхождания, които често са проблем при хората със затлъстяване. В комбинация с повишена физическа активност и балансирано хранене, приемът на глюкоманан може да допринесе за достигането и задържането на оптимално телесно тегло.

Глюкоманан – Описание

Глюкоманан представлява водноразтворими фибри, които се получават от растението Amorphophallus konjac или конджак. Това е голямо, екзотично многогодишно растение, разпространено в Азия – основно в Китай и Виетнам. Други имена, под които се среща това необичайно растение са: змийска палма, дяволски език, палма кониаку.

Средната височина на палмата е около 120 сантиметра, но срещат и по-високи видове, особено когато се развиват в по-сенчести места. Анатомията на това растение е много интересна, тъй като подземната му част включва грудка и стъбло, а надземната, която наподобява стъбло, е всъщност единственото листо на растението. При някои видове от род Amorphophallus – Amorphophallus titanium, единичното листо може да достигне до шест метра височина и два и половина метра широчина. Единичното листо се разклонява на по-малки листенца, които се свързват с него чрез дръжки.

Когато растението достигне своята зрялост, то цъфти. Цветовете са големи, до един метър,  с много екзотичен външен вид. Състоят се от дълга, подобна на шип, централна част и листо в цвят бургунди, което я обгръща. Въпреки екзотичната си красота, цветовете отделят неприятна миризма.

Свежият корен от конджак представлява грудка, подобна на сладък картоф, но с овална форма. Основната съставка на растението е фибрите глюкоманан. Количеството на фибрите достига своя връх през третата година от растежа на растението. Конджак е единственото растение, което може да произвежда огромни количества глюкоманан. Когато коренът се изсуши, около 40 до 60 процента от сухата маса представлява глюкоманан.

Глюкоманан – Начин на употреба

От векове глюкоманан се използва в Азия като традиционна храна, например  в нудели, тофу и желирани храни. Храните, съдържащи глюкоманан са нискокалорични и с нисък гликемичен индекс. Те могат да се приготвят по различен начин – могат да се пържат, пекат, задушават. Към тях могат да се добавят различни зеленчуци и сосове.

Глюкоман Употреба

За медицинска употреба, глюкоманан се предлага под формата на капсули, тааблетки и прах.

 

Глюкоманан – Дозировка

За понижаване на телесното тегло се препоръчва прием на 3 до 4 грама глюкоманан дневно. В някои клинични проучвания, изследващи влиянието на глюкоманан при диабетно болни и хора с повишен холестерол, се препоръчват дози от един до тринайсет грама глюкоманан. Препоръчва се да се следват инструкциите за употреба, които съпровождат хранителните добавки, съдържащи глюкоманан.

Глюкоманан – Странични ефекти

Храни, обогатени с глюкоманан, като цяло се считат за безопасни. Хранителните добавки, които съдържат глюкоманан в по-висока концентрация от храните, могат понякога да предизвикат леки странични ефекти, предимно на стомашночревния тракт – гадене, диария, подуване на корема и повишено отделяне на газове. Те могат да се избегнат като се започне с по-ниска дозировка глюкоманан и постепенно се повиши до оптималната доза.

Някои хора могат да изявят алергия към глюкоманан. Тя може да включва обрив, сърбеж, и много по-рядко -  затруднено дишане, хрипове, отичане на тъканите на устата и гърлото. В случай на подобна алергия, трябва спешно да се потърси медицинска помощ.

При хората, страдащи от диабет, приемът на глюкоманан може да доведе до спадане на кръвната захар, което в някои случаи може да е значително. За да не се стига до тежка хипогликемия, кръвната захар трябва да се следи редовно и при нужда, пациентът да се обърне към лекуващия го лекар.

Разтворимите фибри на глюкоманан могат да свържат някои хранителни вещества и да понижат тяхното усвояване. Ето защо е добре приемът на глюкоманан да се съчетае с поливитаминен препарат.