ДамианаДамиана – Действие и приложение

Дамиана – Описание

Дамиана – Използвани части

Дамиана – Начин на употреба

Дамиана – Дозировка

Дамиана – Лечебни съставки

Дамиана – Странични ефекти
 

Дамиана се прилага от дълги години като мощен афродизиак, за повишаване на либидото, като действа едновременно и при мъжете и жените. Освен това билката се прилага и за повишаване на физическата и психическа издръжливост, за повишаване на енергията, при депресия, тревожност, менструални нарушения, атоничен запек. Дамиана притежава леко изразен диуретичен ефект и отхрачващо действие.

Дамиана – Действие и приложение

От векове, маите са използвали дамиана като афродизиак, действащ едновременно на мъжете и на жените. Стимулиращото действие на това растение се изразява не само в повишаване на либидото, но и в засилване на удоволствието. Краткосрочен ефект от приема на дамиана е повишаването на доставката на кислород към половите органи, което оказва стимулиращ ефект върху тях. В дългосрочен план, приемът на растението води до подобряване на сексуалната активност и издръжливост.


Още по темата АнорексияДепресияДепресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Хората, приемащи хапчета за отслабване, често изпаднат в депресияДамиана често се препоръчва като лечебно средство за импотентност при мъжете, като под импотентност се разбира постоянна неспособност за получаване или задържане на ерекция, преждевременна еякулация, или и двете. Дамиана спомага за намаляване на тези симптоми, чрез повишаване на кръвотока към гениталната област по време на полов акт и по този начин, улеснява ерекциите.

Дамиана често се предписва от билколечители и за лечение на фригидност при жените. Действието на билката при жените е същото, както и при мъжете – повишава се доставката на богата на кислород кръв км половите органи. Като резултат, се повишава чувствителността на клитора и се засилва сексуалното удоволствие. Счита се, че дамиана може да възстанови сексуалното желание при перименопаузални жени и жени в менопауза, чрез стимулиране на естествения тестостерон, който при тези жени е силно намален. Повишаването на тестостерона, който е отговорен за либидото и при двата пола, позволява да се възстанови сексуалното желание и да се подобри активността.

В добавка към свойствата ѝ на афродизиак, дамиана притежава и способността да подобрява настроението. Тя подпомага за облекчаване на стреса, тревожността и лека степен на депресия, както при мъжете, така и при жените.

Приемът на дамиана спомага и за облекчаване на състоянието при болезнена менструация. Освен това, съдържащите се в растението вещества с антисептични свойства, го превръщат в подходящо средство за профилактика и лечение на инфекции на отделителната система (основно цистити).

Дамиана е известна и с лаксативното (разхлабващо) си действие. Не е известен точният механизъм, по който растението повлиява благоприятно запека. Вероятно съдържащите се в билката етерични масла, дразнят чревната мукоза и стимулират отделянето на храносмилателни сокове и засилват перисталтиката. По този начин се улеснява изхождането.

Дамиана – Описание

Дамиана (Turnera diffusa) е храстовидно растение, което вирее на горещ и влажен климат. Произхожда от Тексас, Централна и Южна Америка, Мексико и Карибите.  Отнася се към семейството на пасифлората.

На височина растението достига от един до два метра. Листата му са бледозелени, с назъбени краища, а от долната им страна са покрити с влакънца. През лятото дамиана цъфти с дребни, жълти цветове. Ароматът ѝ е доста силен, напомнящ на лайката, а вкусът ѝ е горчив и смолист. Дамиана образува дребни плодове, подобни на малки капсули.

Дамиана – Използвани части

За медицински цели се използват листата на растението. Най-често те се изсушават, но могат  да се използват и свежи листа.

Дамиана – Начин на употреба

Дамиана може да се приема под формата на чай, ликьор, прах, който се добавя към различни храни, както и под формата на капсули и таблетки стандартизиран екстракт.

За приготвянето на чай от дамиана са необходими 10-15 грама сухи листа, които се варят в един литър вода. Отварата се оставя да поври на бавен огън за 5 минути, след което се оставя да се охлади и се прецежда. Пият се по три чаши дневно.

За приготвяне на ликьор от дамиана се смесват 30 грама от билката с половин литър алкохол (водка). Така приготвената смес се накисва за пет дни. След това се прецежда и пропитите с алкохол листа се накисват за още пет дни в 125 милилитра минерална вода. След това течността се отделя и прецежда през филтър. Прецедената течност се загрява до момента преди кипване и към нея се добавя половин чаша мед. След това алкохолният и водният екстракт се смесват и се оставят да престоят около месец. През това време сместа се утаява и течността отгоре се избистря. Тя се прехвърля в чиста бутилка. За най-добри резултати, се пие в количество 1 – 2 чаши, около час преди желания ефект.

Изсушените и стрити под формата на прах листа от дамиана, се добавят към напитки или храни. Например една чаена лъжичка прах в чаша с вода или сок, йогурт или крем.

Интересен начин за приемане на билката е под формата на цигара, която се пуши, подобно на марихуана.

Дамиана – Дозировка

За определяне на ефективната и безопасна доза дамиана, трябва да се отчита възрастта, пола и здравословното състояние на пациента. Най-често, за постигане на желания ефект, се приемат от 5 до 20 грама дамиана, разпределена в три приема. Ако растението се приема под формата на капсули или таблетки, трябва да се следват инструкциите на производителя.

Дамиана – Лечебни съставки

Химическият състав на дамиана е сложен и не всички съставки са идентифицирани. Листата съдържат около 1% летливи масла, които са съставени от поне 20 химични вещества (включително 1,8 – цинеол, р – цимен, алфа- и бета-пинен, тимол, алфа-копаен и каламен). Листата на дамиана съдържат още танини, флавоноиди, бета-ситостерол, каламен, каучук,дамианин ( кафява, горчива субстанция) и гликозидите гонзалитозин, арбутин и тетрафилин В.

Дамиана – Странични ефекти

В обичайните препоръчвани дози, приемът на дамиана се счита за безопасен. Във високи дози има данни, че растението може да предизвика конвулсии. Приемът на дамиана от диабетици, трябва да става след консултация с лекар, тъй като билката може да доведе до хипогликемия – спадане на кръвната захар, особено в комбинация с инсулин и някои антидиабетни медикаменти.

Приемът на дамиана от бременни и кърмещи жени е най-добре да се избягва. Високите дози дамиана създават риск, поради съдържащите се в нея гликозиди, които притежават цианогенетична активност. Подобни вещества се съдържат и в бадемите, но стават опасни само в много големи дози.