ЕпидемиумЕпимедиум – Действие и приложение

Епимедиум – Описание

Епимедиум – Използвани части

Епимедиум – Начин на употреба

Епимедиум – Дозировка

Епимедиум – Лечебни съставки

Епимедиум – Странични ефекти
 

Билката епимедиум, известна още като разгонен козел, се прилага за подобряване на сексуалната активност на мъжете и помага за проблеми като еректилна дисфункция и преждевременна еякулация. Тя също се използва за повишаване на сексуалното желание и при двата пола.

Извън половата сфера, епемедиум се приема и за облекчаване на болки в ставите, в гърба и колената, остеоартрит, физическа и психическа преумора, отслабване на паметта, високо кръвно налягане, бронхит, заболявания на черния дроб, вирусни инфекции, понижена костна плътност през периода на менопауза и като общо тонизиращо средство.

Епимедиум – Действие и приложение


Още по темата Лекарство помага на имунната система да се пребори с настинките и грипаЛична хигиена - Някои опасни химикали в продуктите за лична хигиена, които е по-добре да избягватеОбявете война на херпеситеКакво да правим, когато ни се появи ечемикКак да засилим имунитета и да избегнем грипа и настинкитеКанела за по-добро здраве. Ползите от канелатаБилката е известно средство в Китайската медицина за лечение на еректилна дисфункция при мъжете и за повишаване на либидото при мъжете и жените. Тя е известна още като „виагра на бедния човек”, поради подобния на това лекарство ефект. Действието на епимедиум се дължи на съдържащото се в него вещество икарин, което повишава количеството на азотен оксид в тялото. Последният има вазодилатиращо действие върху съдовете, т.е. разширява кръвоносните съдове и увеличава количеството на кръв, която тече към органите. Този ефект е особено изразен в областта на гениталиите.

Мнозина считат, че освен за еректилна дисфункция и понижено либидо, епимедиум може да се приема и от мъже с лошо качество на спермата. Съществуват теории, според които билката повишава нивото и действието на тестостерона у мъжа и по този начин се стимулира образуването на сперма. Все още не са направени достатъчно клинични проучвания, които да потвърждават това приложение на билката, но въпреки това тя е популярно средство при проблеми с плодовитостта.

Друг ефект от приема на разгонен козел е понижаването на нивото на кортизола. Това е хормон, който нормално се отделя от кората на надбъбречните жлези и има значение за имунната система, реакциите при стрес, повлиява нивото на кръвната захар, костната плътност и мускулите. Тези ефекти на епимедиум обуславят приложението на билката като средство за подсилване на имунната система и намаляване на разграждането на костното вещество. Епимедиум може да се прилага при жени в менопауза за предпазване на костите от остеопороза, както и при загуба на костна плътност от друг произход.

Според клинични изследвания, проведени в Шанхайския университет по традиционна китайска медицина, билката може да намери приложение и в лечението на злокачествените заболявания. Резултатите от тези проучвания показват, че епимедиум намалява образуването на нови кръвоносни съдове в туморите, а също и стабилизира туморните клетки, които притежават способността да се делят неконтролируемо. Необходимо е да се проведат още редица изследвания върху ефектите на растението върху туморните клетки, но резултатите до момента са обнадеждаващи.

Епимедиум – Описание

Епимедиум представлява род цъфтящи растения, който включва около 50 вида, повечето от които са разпространени в Китай. Някои от видовете епимедиум са листопадни, а други са устойчиви, вечнозелени растения.

Видовете растения от род Епимедиум са тревисти многогодишни растения, които се развиват от подземни коренища. Отделните видове се различават в известна степен по начина на растеж на стъблото – някои имат единични стъбла, а други растат подобно на туфи, с множество стъбла, растящи близо едно до друго. Стъблото може да има няколко листа по своята дължина, или листата могат да са разположени само в основата на растението. Листата най-често са сложни, съставени от по-малки листенца, обикновено три или повече. Листенцата най-често имат назъбени краища. Листата може да опадват всяка година, но могат и да са устойчиви, което прави някои от видовете епимедиум вечнозелени. Цветовете са най-често гроздовидно разположени, като броят на отделните цветя варира при различните видове. Всяко цвете се състои от четири външни чашелистчета, които най-често са зелени и опадват при разцъфване на цвета. След тях следват по-големи, същински чашелистчета, които са ярко оцветени. Във вътрешността на цвета има четири венчелистчета и четири тичинки.

Епимедиум – Използвани части

За медицински цели се използват листата на растението, като от известните около петдесет вида епимедиум, за лечение в китайската медицина се използват около петнадесет.

Листа от Епидемиум (Разгонен козел)

Листа от Епидемиум (Разгонен козел)

Епимедиум – Начин на употреба

Листата от епимедиум може да се използват под формата на отвара, тинктура или капсули и таблетки стандартизиран екстракт. Отвара от епимедиум се приготвя като 30 грама сушени листа се варят в половин литър вода. Течността се запарва, след което се прецежда и се приема от една до три кафени чаши с храна.

Епимедиум – Дозировка

На този етап липсва достатъчна клинична информация, която да определи безопасните граници, в които може да се приема епимедиум. Дозата зависи от състоянието на конкретния пациент, от неговата възраст и пол. Когато билката се приема под форма на капсули или таблетки, трябва да се следва дозата, указана на етикета на хранителната добавка.

Епимедиум – Лечебни съставки

Основното вещество в състава на растението епимедиум е икарин, който в стандартизираните екстракти е от 5 до 60%. По-високите концентрации се използват за лабораторна употреба. Икарин действа чрез повишаване на азотния оксид, който отпуска гладката мускулатура и повишава притока на кръв към половите органи. Освен това веществото действа подобно на силденафил (Виагра).

В състава на епимедиум влизат редица флавоноиди, от които в най-висока концентрация са епимедин А, В и С.

Епимедиум – Странични ефекти

Като цяло, разгонен козел се приема добре от организма. Дългогодишната употреба в Китайската традиционна медицина е доказала безопасността на епимедиум, когато се приема през устата, в препоръчаните дози.

Най-честите странични ефекти са от страна на гастроинтестиналния тракт и включват гадене, повръщане и сухота в устата. Други възможни странични ефекти са учестяване на пулса, повишаване на телесната температура и понижаване на кръвното налягане до прималяване. Прекомерната употреба на растението може да доведе до повишена раздразнителност и агресивност.

Установено е, че епимедиум може да повиши риска от кървене при хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, както и при болни от коагулопатии (заболявания, свързани с нарушаване на кръвосъсирването). Това може да се прояви с кървене от носа, продължително кървене при порязване и нараняване, а по-рядко с поява на черни изпражнения. Ето защо епимедиум трябва да се избягва от тези хора.

Поради своята хормонална активност, епимедиум не се препоръчва при бременност и кърмене, тъй като може да повиши нивата на тестостерон и естроген в кръвта на майката, което да се отрази неблагоприятно на плода.