ЕчемикЕчемик – Действие

Ечемик – Описание

Ечемик – Части

Ечемик – Употреба

Ечемик – Дозировка

Ечемик – Съставки

Ечемик – Ефекти
 

Ечемик (Barley) се използва като средство за понижаване на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола, както и за подпомагане процесите на отслабване. Ечемик се прилага още и при оплаквания от страна на храносмилателната система, като диария, стомашни болки, възпалителни заболявания на червата.

Някои хора използват ечемик за повишаване на силата и издръжливостта, а други – за профилактика на злокачествени заболявания и лечение на бронхит. Върху кожата, ечемик се прилага за лечение на циреи.

В хранителните продукти, ечемик се използва като източник на витамини, въглехидрати, протеини и мастни киселини. В промишлеността растението се използва и като естествен подсладител, както и за приготвяне на бира и други алкохолни напитки.

Ечемик – Действие


Още по темата АвитаминозаДиарияЕчемикАнтиоксидантите и ползите за сърцетоКакво трябва да знаете за бактерията листерияЛенено масло и здраветоИзследвания показват, че приемът на ечемик понижава общия холестерол и т.нар. „лош” холестерол. Степента на това понижение изглежда зависи от дозата ечемик, която се приема. Приемът на 0.4, 3 и 6 грама разтворими фибри от ечемик, понижава общия холестерол съответно с 14%, 17% и 20%. Лошият холестерол се понижава с от 17 до 24%. Освен това ечемик повлиява благоприятно и други мазнини в кръвта, а именно триглицеридите, които се понижават с 6 до 16%. В същото време нивата на „добрия” холестерол се повишават с 9 до 18%. Приемът на ечемик изглежда понижава и стойностите на кръвното налягане, които при хора с повишен холестерол често са по-високи.

Ечемик е отличен избор за хора, страдащи от диабет тип 2, както и за хората с преддиабетни състояния и предразположени към развитие на заболяването. Това се дължи на съдържанието на важни витамини и минерали в растението и особено на хранителни фибри, в частност бета-глюкан разтворими фибри. Изследвания на тези фибри, съдържащи се в ечемик, са показали, че те спомагат за поддържане на здравословни нива на кръвната захар, чрез забавяне на абсорцията на глюкозата. Нещо повече, според едно проучване, публикувано в брой на списание „Diabetes Research and Clinical Practice”от август 2007 година, гликираният хемоглобин (който е израз на нивата на глюкозата в кръвта през предшестващите 3 месеца) се е понижил с трийсет процента при диабетици с тип 2 захарен диабет, които към диетичния си режим са добавили 18 грама разтворими фибри от ечемик.

Приемът на ечемик е особено важен за хората, чиято диета се състои предимно от червени меса. Установено е, че консумирането на тези храни предразполага към развитие на рак на дебелото черво. Когато към диетата се добавят ечемичени стръкове, съдържащият се в тях хлорофил, успешно се противопоставя на вредното влияние на предимно месната диета и спомага за поддържането на здраво дебело черво. Добавянето на ечемик към ежедневното меню спомага и за намаляване на симптомите при болни от улцеративен колит, като намалява епизодите на болка и кървене.

Стръковете ечемик спомагат и за очистването на черния дроб от токсини и подпомагат неговите функции.

Ечемик

Ечемик (Hordeum vulgare)е едногодишно тревисто растение. То става зряло за кратък период от време и е приспособено към растеж в разнообразни географски области.

Ечемик се отглежда в два варианта – двуредов и шестредов ечемик. Малките цветчета на ечемик се разполагат в групи по три на страните на главата на растението (класа). При шестредовия ечемик всички цветчета са фертилни и образуват семена, като така се образуват шест реда семена по хода на класа. При двуредовия ечемик, външните цветчета от всяка тройка цветове са стерилни и така остава само един ред семена от всяка страна на класа.

Всяко зърно ечемик е обвито от здрава външна обвивка, която остава цяла дори и при вършитба. Под тази обвивка, вида на ечемиченото зърно е подобен на този на пшениченото зърно. Зърната ечемик могат да имат различен цвят – бял, синкав, а също и черен, червен и лилав.

Повечето видове ечемик имат дълга брада – осил, който е част от външната обвивка и достига на дължина от 5 до 7.5 см над зърното. По време на вършитба, осилът се отделя от обвивката и остава при сламата и стъблата. Разработват специални сортове ечемик, които са с гладки осили, както и такива без осили.

Наземните части на ечемик са много сходни с тези на пшеницата и овеса. Ечемик може да се различи по израстък с форма на ухо в основата на листото. Този израстък обхваща стъблото и има заострени издатини, които се припокриват със срещуположното листо.

Ечемик – Части

За медицински цели се използват зърната, стръковете и листата.

Ечемик зърна

Ечемик зърна

Ечемик – Употреба

Ечемик може да се приема под най-разнообразна форма. Зърната може да се консумират за закуска, като алтернатива на популярната овесена каша, да се добавят към супи, да се включат в рецепти вместо ориз (например ризото). От зърната се приготвя ечемичено брашно, което може да се добавя към различни ястия. Зърната може да се оставят да покълнат и да се консумират под формата на кълнове. Ечемичените стръкове, които са извънредно богати на важни микроелементи и хлорофил, могат да се използват за приготвяне на прясно изцеден сок. Друг лесен и достъпен начин за консумирането им е под формата на капсули или таблетки стандартизиран екстракт.

Ечемик – Дозировка

За понижаване на холестерола, се препоръчва прием на 3 грама екстракт от ечемик или 30 грама брашно от ечемик, или от 0.4 до 6 грама разтворими фибри от ечемик.

Ечемик – Съставки

Ечемик е прекрасен източник едновременно на разтворими и неразтворими хранителни влакна. Разтворимите влакна допринасят за понижаване на нивата на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания. Тези фибри забавят абсорбцията на глюкоза и така понижават риска от развитие на диабет тип 2. Неразтворимите фибри, които се съдържат в ечемик, поддържат нормалната чревна функция. Има данни, че те могат да понижат риска от развитие на рак на дебелото черво.

В ечемик не се съдържа холестерол и съдържанието на мазнини като цяло е много ниско.

Особено богати на полезни вещества са младите стръкове ечемик. В тях се съдържа голямо количество хлорофил; осемнадесет от двайсетте аминокиселини, включително осемте незаменими за човека; витамини от група В (В1,В2,В6 и В12), витамини С, Е и К; минералите калций, калий, магнезий, желязо, манган, цинк, йод, мед и фосфор, а също и антиоксидантите апигненин и супероксид дисмутаза.

Ечемик – Ефекти

За повечето хора, приемът на ечемик е напълно безопасен. Консумирането на ечемик в обичайни дози по време на бременност, също се счита за безопасно, но трябва да се избягват ечемичените кълнове.

Съдържащият се в ечемик глутен може да влоши състоянието на болни с глутенова ентеропатия (цьолиакия) и затова трябва да се избягва от тези пациенти. Брашното от ечемик може в някои случаи да влоши състоянието при болни с астма и дори да предизвика астматичен пристъп.

Приемът на ечемик може да понижи нивото на кръвната захар, което е особено изразено при едновременното му приемане с антидиабетни лекарства. Това трябва да се има в предвид от пациентите с диабет, които трябва да следят по-внимателно нивото на кръвната захар, за да не допускат настъпване на хипогликемия.

Поради богатото съдържание на влакнини в състава на ечемик, той може да наруши абсорбцията на лекарства, които се приемат през устата и да намали тяхната ефективност. Ето защо ечемик трябва да се приема около час след приема на лекарствените средства.