Женско билеЖенско биле – Действие

Женска биле- Описание

Женско биле - Части

Женско биле - Употреба

Женско биле - Дозировка

Женско биле - Вещества

Женско биле - Ефекти
 

Женско биле (Glycyrrhiza glabra) се използва за лечение на разнообразни проблеми на храносмилателната система, включително стомашна язва, киселини, колики и хроничен гастрит (възпаление на лигавицата на стомаха, което продължава дълго време).

Някои хора използват Женско биле и при възпалено гърло, бронхит, кашлица, бактериални и вирусни инфекции. Женско биле намира приложение и в терапията на остеоартрит, системен лупус еритематозус, заболявания на черния дроб, синдром на хроничната умора.

Понякога женско биле се прилага в комбинация с женшен и билката сърповидна урока (Bupleurum falcatum) за подобряване на функцията на надбъбречните жлези, при хора, които продължително време са приемали стероиди.

Женско биле влиза и в състава на билкова смес, известна като „Shakuyaku-kanzo-to”, която се използва за повишаване на фертилитета (плодовитостта) при жени с поликистозен овариален синдром.

Растението се прилага и за лечение на екзема, а външно, под формата на шампоан, за регулиране на мастната секреция при мазна коса.

Женско биле – Действие


Още по темата Ларингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаЯзва на стомахаАлергияГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияНовите медикаменти за сърдечни и ракови болестиЕдно от най-честите приложения на женско биле е за лечение на различни заболявания на храносмилателната система. В корените на растението се съдържат флавоноиди, които облекчават дискомфорта и възпалението на храносмилателната система. За разлика от повечето медикаменти, които се използват за лечение на язва и киселини, женско биле не понижава стомашната киселинност, а действа като стимулира мукозните клетки в стомашната лигавица. По този начин билката повишава устойчивостта на лигавицата на стомаха към увреждащото действие на солната киселина.

Някои изследвания са показали, че приемът на женско биле води до намаляване на телесните мазнини. За целта, обаче билката трябва да се приема всеки ден, в продължение на два месеца. Поради възможните странични ефекти, се препоръчва след всеки две седмици, да се прави една седмица пауза, без прием на женско биле.

Има данни, че глициризиновата киселина, която се съдържа в корена на женско  биле, регулира нервността и повлиява депресията, чрез стимулиране на функцията на надбъбречните жлези. Когато хормоните, отделяни от тези жлези са понижени, това води до постоянна умора, меланхолия, тревожност и понижена устойчивост към инфекции и алергени.

Коренът от женско биле спомага и за понижаването на нивата на холестерол в кръвта. Това става основно чрез стимулиране на производството и секрецията на жлъчка. Жлъчните киселини, в състава на жлъчката, допринасят за елиминирането на излишния холестерол от организма. Освен това, съдържащите се в женско биле антиоксиданти, заздравяват кръвоносните съдове и потискат растежа на атеросклеротични плаки.

 Женско биле цвят 

Женско Биле

Счита се, че антиоксидантите и фитоестрогените, съдържащи се в корените от женско биле, могат да са полезни при хормонални проблеми, като умора, честа смяна на настроението и горещи вълни, които са характерни запериода на менопауза. Освен това, противовъзпалителното и спазмолитично действие на билката може да облекчи неприятните симптоми на предменструалния синдром, като гадене и подуване, и болки и повишена чувствителност в гърдите.

 

Екстрактът от корен на женско биле може да се прилага и външно, за намазване върху кожата, при екзема, обриви от различен произход, псориазис, суха и сърбяща кожа. Ефектът се дължи на успокояващото и противовъзпалително действие на билката.

Корен от женско биле се прилага и за лечение на херпес симплекс и херпес зостер. Няколко проучвания са показали, че билката притежава антивирусно действие, което може да потисне повторната поява на херпесна инфекция. Освен вътрешно, под форма на капсули, женскоо биле може да се нанася и върху засегнатия участък от кожата.

Женско биле – Описание

Растението женско биле е разпространено в Европа и Азия. То е едногодишно тревисто растение, което е роднина на фасула и граха. На височина достига до около метър. Листата му са перести, от 7 до 15 сантиметра на дължина, с 9 до 17 листенца, които се разполагат по дължината на главното листо. Цветовете са бледо лилави или бледо сини, които се разполагат в хлабаво съцветие. Плодовете представляват издължена шушулка, 2-3 сантиметра дълга, в която се съдържат няколко семена. Женско биле притежава силно разклонена коренова система. Корените са дълги и цилиндрични и растат хоризонтално под земята. Те са кафяви отвън и жълти отвътре.

Женско биле – Части

За медицински цели се използват подземните части на растението и корените.

Женско биле – Употреба

Продуктите от женско биле се приготвят от белени и небелени изсушени корени. Изсушените корени се смилат на прах или се нарязват много фино и се използват за чайове, таблетки и капсули, както и за течни екстракти. Някои екстракти от женско биле не съдържат глициризинова киселина. Това са т.нар. деглициризинирани екстракти от женско биле. Има данни, че те притежават по-малко странични ефекти, в сравнение със стандартните екстракти от растението, и предлагат по-добра защита на стомашната лигавица от поява на язви, свързани с прием на аспирин и други нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Женско биле – Дозировка

Препоръчваната  доза на корен от женско биле зависи от състоянието на пациента, възрастта и пола, а също и от формата на препарата, съдържащ женско биле:

Изсушен корен – 1 до 5 грама, под форма на отвара  или декокт, три пъти дневно;

Тинктура от женско биле 1:5 – 2 до 5 милилитра, три пъти на ден;

Стандартизиран екстракт – 250 до 500 милиграма, три пъти на ден. Стандартизираният екстракт съдържа 20% глициризинова киселина.

Деглициризиниран екстракт – 0.4 до 0.6 грама, три пъти на ден;

Деглициризиниран екстракт 4:1 – 300 до 400 милиграма се сдъвкват три пъти дневно, 20 минути преди хранене.

Поради наличието на възможни странични ефекти, тези дози женско биле следва да се приемат не по-дълго от седмица. За по-продължителен прием е необходима консултация с лекар.

Женско биле – Вещества

Характерната миризма на корена от женско биле се дължи на комбинация от различни вещества, сред които е веществото анетол (0-3%). Сладостта на растението (поради която е известно и като сладък корен) се дължи на глициризина, който има от 30 до 50 пъти по-сладък вкус от захарта. Сладостта му е значително по-различна от тази на захарта,  тъй като усещането за сладост настъпва по-бавно и трае по-дълго.

В корена от женско биле се съдържат и изофлавоноидите глабрен и глабридин, които притежават известна естрогенна активност.

Женско биле – Ефекти

Коренът от женско биле е безопасен за повечето хора, когато се консумира в количества, откриващи се в храните. Той е относително безопасен и в по-високи концентрации като лекарствено средство, когато се прилага за кратък период от време. Трябва да се има в предвид обаче, че приемът на растението във високи дози, за повече от четири седмици, може да доведе до странични ефекти. Консумирането на 30 и повече грама женско биле на ден, в продължение на няколко седмици, може да доведе до сериозни странични ефекти, като повишено кръвно налягане, нисък калий в кръвта, слабост, парализа и в редки случаи мозъчни увреждания. За хората със сърдечни и бъбречни заболявания, както и тези които консумират сол в големи количества, дори 5 грама на ден могат да доведат до посочените странични ефекти.

Други възможни странични ефекти от приема на женско биле включват умора, липса на менструален цикъл, главоболие, задръжка на вода и понижено либидо при мъжете.

Женско биле не трябва да се приема по време на бременност и кърмене. При бременни билката може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Женско биле не бива да се прилага при хора, страдащи от високо кръвно налягане и болни от сърдечни заболявания. Растението може да повишава кръвното налягане и да доведе до задържане на течности в организма, което би могло да влоши състоянието на хора, страдащи от застойна сърдечна недостатъчност.

Поради наличието на растителни естрогени, женско биле трябва да се избягва при жени, страдащи от рак на гърдата, рак на яйчниците и ендометриума.

Приемът на женско биле от мъже може да доведе до понижено либидо и еректилни смущения, тъй като растението понижава тестостерона в кръвта.