КонопКоноп – Действие и приложение

Коноп – Описание

Коноп – Използвани части

Коноп – Начин на употреба

Коноп – Дозировка

Коноп – Лечебни съставки

Коноп – Странични ефекти
 

Растението коноп се отнася към рода Cannabis sativa и се отглежда от хиляди години като източник на влакна, ядливи семена, масло, и гориво. Конопените семена се считат за едни от най-хранителните семена в природата. Те са особено богати на протеин и съдържат балансирано количество незаменими мастни киселини, витамини и ензими, като същевременно са бедни на прости захари, нишесте и наситени мазнини. Поради уникалния си състав на ценни хранителни вещества, семената от коноп се считат за суперхрана и подпомагат поддържането на здравето на човека. Приемът на растението се свързва с редица ползи за здравето, като понижаване на телесното тегло, повишаване на енергията, ускоряване на възстановителните процеси след боледуване или травми, понижаване на нивата на холестерола и кръвното налягане, потискане на възпалителните процеси в тялото, подобряване на кръвообращението и функцията на имунната система, както и подпомагане на контрола на кръвната захар.

Коноп – Действие и приложение


Още по темата АвитаминозаДиарияРибеното масло потиска болките, причинени от артритКакво трябва да знаете за бактерията листерияЦинкът помага при настинкаДепресия - 9 естествени начина да преборим Депресията.В коноп се съдържа протеин в най-дората за човешкото хранене пропорция. Конопеният протеин е естествен източник на всичките двайсет аминокиселини, включително и деветте незаменими аминокиселини, които организма не може да произвежда сам. Около 60% от общото количество белтък в конопените семена, се пада на глобулина едестин, който се открива единствено в тях. Той подпомага храносмилането, има ниско съдържание на фосфор и се счита за ключов белтък в изграждането на клетъчната ДНК. Другата една трета от количеството белтък в коноп, се пада на белтъка албумин – висококачествен протеин, който е подобен на този, който се съдържа в белтъка на яйцата. За разлика от соевия протеин, протеинът на конопените семена не предизвиква стомашен дискомфорт и газове.

По съдържание на незаменими мастни киселини, маслото от конопени семена превишава значително маслото от соя, канола, зехтина и другите масла. Съдържащите се в него омега 3 и омега 6 мастни киселини спомагат за понижаване на нивата на холестерола, кръвното налягане и допринасят за понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Нещо повече, особено благоприятно е и съотношението на омега 6 към омега 3 – 3:1, което се счита за оптимално за поддържане здравето на клетките на тялото.  

Приемът на конопени семена потиска възпалителните процеси в тялото и може да помогне на хората, страдащи от артрит, сърдечно-съдови заболявания, псориазис.

Освен това растението има подобряващо циркулацията действие, което го прави полезно за хора с диабет, които са особено предразположени към нарушение на кръвоснабдяването на крайниците. 

Някои смятат, че приемът на семена от коноп може да намали риска от развитие на рак на дебелото черво и простатата. Все още липсват достатъчно клинични данни, потвърждаващи тези ефекти на растението.

Има данни, според които приемът на екстракт от конопени семена подпомага паметта и и познавателните процеси. Най-вероятно вещество от растението стимулира мозъчен ензим, наречен калциневрин. Той играе важна роля в осъществяването на някои мозъчни синапси (място на свързване и обмен на информация между нервните клетки). Тези данни са получени при опити с мишки, извършвани в университета в Мичиган, САЩ.

Съдържащият се в конопените семена витамин Е, подпомага функцията на имунната система и облекчава симптомите на ревматоиден артрит. Този витамин освен това, има роля във формирането на еритроцитите (червените кръвни клетки) и помага за усвояването на витамин К – друг витамин, който е важен за съсирването на кръвта.

В семената от коноп, освен омега 3 и омега 6, се съдържа и важната за организма гама-линоленова киселина. Тя има значение за потискане на процесите на възпаление в организма и може да понижи чувството на болка при диабетна невропатия.

Поради високото съдържание на мазнини, приемът на семена от коноп подпомага изхожданията и има лек разхлабващ ефект. Това прави растението подходящо за хора, страдащи от запек.

Коноп – Описание

Растението коноп произхожда от централна Азия. Има данни, че култивирането на коноп като източник на влакна е започнало в Китай, още през 2800 година пр.Хр.

Коноп вирее най-добре в райони с умерен климат. Растението е едногодишно, култивира се от семена и достига на височина до пет метра. Културите се развиват най-добре в глинести почви, с добър дренаж и изискват редовно поливане по време на растежа. Конопените растения, които се отглеждат за добив на влакна, се засяват близко разположени едно до друго и почти не се разклоняват. Растенията, от които се добиват масла, се разполагат на по-голямо разстояние. Те са по-ниски и силно разклонени.

Дългите стъбла на растението са кухи, с изключение на основата и върха. Листата са сложни с длановидна форма. Цветовете са дребни и зеленикаво-жълти на цвят. Произвеждащите семена цветове, образуват издължени, подобни на шипове съцветия, разположени вържу женските растения. Цветовете, които продуцират полен, образуват много разклонени съцветия върху мъжките растения.

Коноп – Използвани части

За медицински цели и като храна се използват семената на растението коноп. Те могат да се приемат под различна форма, като от тях се произвежда и маслото от коноп. За индустриални цели се използват стеблата на растението.

Коноп семена

Коноп семенаКоноп – Начин на употреба

Семената от коноп могат да се консумират сурови, или да се добавят към шейкове, мюсли, мъфини, хляб и зърнени блокчета. В магазините за здравословни храни,, конопените семена се предлагат най-често белени. Те трябва да се съхраняват на места недостъпни за директна светлина и топлина, най-добре в хладилник.

Олиото от конопени семена се използва като хранителна добавка и има силен вкус на ядки. По хранително съдържание то превъзхожда зехтина и лененото масло. Може да се добавя към салати, здравословни шейкове и други рецепти, но не бива да преминава температурна обработка.

Конопеното мляко е алтернатива на краве млякото, подобно на соевото и оризово мляко. В магазините за здравословни храни може да се открие както натурално конопено мляко, така и мляко с вкус на ванилия или шоколад. То се консумира директно, като напитка, или се добавя към мюсли и други рецепти.

Мюслите, съдържащи конопени семена са с наситен вкус на ядки, хрупкава текстура и осигуряват пълноценна закуска, благодарение на високото съдържание на омега 3 и 6, растителни влакна и протеини.

Съществува и конопен протеин на прах, който подобно на протеиновите шейкове, се добавя към мляко, сок или кисело мляко. За разлика от конопените семена и масло, той е без съдържание на мазнини. Протеинът е с оптимално съдържание на аминокиселини и в допълнение към него се съдържат и влакнини.

Освен олио от конопени семена, съществува и масло от семената на коноп, което е подобно на фъстъченото масло. Подобно на последното, то може да се консумира директно, намазано върху хляб или крекер, или да се добави към различни рецепти за десерти.

Коноп – Дозировка

Препоръчваната дневна доза белени семена от коноп е около 42 грама, или четири супени лъжици с връх. За по-едри хора, както и за страдащи от хронични сърдечни заболявания, артрит, високо кръвно налягане, висок холестерол, екзема, диабет, псориазис, дозата може да се повиши до 55 грама, или пет до шест супени лъжици с връх.

Коноп – Лечебни съставки

В семената от коноп се съдържат двайсет аминокиселини, към които се отнасят и деветте незаменими аминокиселини. От мазнините, основен дял се пада на ненаситените мастни киселини – линолова и алфа-линоленова киселина, както и омега 3 и омега 6 мастни киселини, и гама-линоленова киселина. В допълнение, конопените семена съдържат 10-15% фибри. В конопените семена се съдържат фосфор, калий, магнезий, сяра, калций, желязо и цинк, както и бета-каротен, витамин С, Е, В1, В2, В3 и В6. За разлика от марихуаната, в конопените семена, които се отглеждат за хранителни нужди и влакна, концентрацията на тетрахидроканабинол е много ниска и не води до психотични ефекти.

Коноп – Странични ефекти

Поради високото съдържание на омега 3 и омега 6 мастни киселини в семената от коноп, приемът им може да предизвиква намалено съсирване на кръвта. Опасност от кървене може да настъпи при консумирането им в комбинация с лекарства за разреждане на кръвта (антикоагуланти).

Към възможните странични ефекти от приема на семена от коноп се причисляват и стомашно чревните оплаквания, като чести изхождания до диария, болки в корема и подуване. Тези симптоми като цяло протичат леко и изчезват с времето. При хора, страдащи от различни заболявания на стомаха и червата, симптомите на заболяванията могат да се обострят и това трябва да се има в предвид при прием на коноп.