Котешки нокътКотешки нокът – Действие

Котешки нокът – Описание

Котешки нокът – Части

Котешки нокът – Употреба

Котешки нокът – Дозировка

Котешки нокът – Съставки

Котешки нокът – Ефекти
 

Uncaria tomentosa, по-известна като котешки нокът, тя е средство за повлияване на имунната система. Котешки нокът се прилага често за подобряване на състоянието при остеоартрит и ревматоиден артрит. Използва се също и при залолявания на органите на храносмилателната система – колит, гастрит, дивертикулит, стомашни язви, хемороиди.

Някои хора прилагат котешки нокът и за лечение на вирусни инфекции, като херпес зостер, херпес симплекс и дори СПИН.

Котешки нокът се използва също и при синдром на хроничната умора, за ускоряване на заздравяването на рани, при болест на Алцхаймер, астма, както и при някои злокачествени заболявания (на пикочните пътища и глиобластом (вид мозъчен тумор).

Котешки нокът – Действие и приложение

Котешки нокът се прилага от векове в традиционната медицина на хората, населяващи Южна Америка. Растението се прилага за лечение на различни проблеми, свързани с храносмилането, артрит, възпалителни процеси, язви и за ускоряване на оздравителните процеси.


Още по темата Гастрит - Видове гастрит и Лечение.ХемороидиРибеното масло потиска болките, причинени от артритХемороиди - лечение и профилактика - ХемороидиАнтиоксидантитеНай-добрата закускаЕдно от най-честите приложения на котешки нокът е за повлияване на болката в ставите при ревматоиден артрит и остеоартрит. Счита се, че в растението се съдържат съставки, които блокират производството на провъзпалителни вещества в тялото (вещества, които стимулират възпалителните процеси), като простагландини и тумор-некротизиращ фактор. Така се обяснява облекчаването на болката при прием на котешки нокът. За съжаление, растението няма особен ефект върху отичането на ставите, съпътстващо артрита.

Изследвания върху лечебните съставки на котешки нокът потвърждават, че в билката се съдържат алкалоиди, които стимулират имунната система по няколко начина – повишават унищожаването на чуждите тела, попаднали в организма, повишават производството на бели кръвни клетки (левкоцити) и засилват функцията на други клетки, свързани с имунната система.

Поради имуностимулиращото си действие, има надежди че растението котешки нокът може да се използва за повлияване на разпространението на раковите клетки в тялото. Все още обаче липсват достатъчно клинични данни, които да потвърждават подобно приложение. Има данни, че котешки нокът стимулира процесите на възстановяване на увредената ДНК, което може да намери приложение в периода след прилагане на химиотерапия и лъчетерапия.

Изследвания върху лабораторни животни са показали, че котешки нокът притежава способността да понижава кръвното налягане. Това става чрез разширяване на кръвоносните съдове, намаляване на обема на кръвта и отпускане на гладката мускулатура в стените на кръвоносните съдове. Освен това, резултати са показали и понижаване на нивото на холестерола. Липсват обаче данни от изследвания върху хора, които да показват подобни ефекти на растението.

Котешки нокът – Описание

Котешки нокът е пълзящо растение, което се увива около стволовете на дърветата и може да достигне височина до петнайсет-двайсет метра. Листата му са тъмнозелени, сложни и се разполагат срещуположно. Сложните листа се състоят от малки, широки листенца, които съзряват в овални или ланцетовидни листа. Стъблата са подобни на тези на лозата и са покрити с пори. Мустачетата са раздвоени, като връхчетата са подобни на нокти, от където идва и името на растението котешки нокът. Цветовете на растението са жълти с форма на тромпет. Те се разполагат единично или в съцветия. Плодните капсулки са линейни и плоски, и съдържат издължени семена, които се разпространяват с помощта на вятъра. Грудки се образуват от младите и по-възрастните растения и позволяват ново развитие на растението.

Котешки нокът – Използвани части

За медицински цели се използва кората и корените на растението котешки нокът.

Котешки нокът – Начин на употреба

Растението котешки нокът може да се приема под формата на чай, изсушено и стрито на прах, и под формата на сух или течен екстракт (тинктура). Местното население на Перу сварявало 20 – 30 грама от вътрешната част на кората на растението и/или корените в литър вода за около час. Така приготвената отвара се консумирала през целия ден, в продължение на няколко дни до няколко месеца, в зависимост от сериозността на заболяването.

За приготвяне на тинктура от котешки нокът се използват около 230 грама от сушената и стрита на прах билка, която се смесва с пет чаени чаши водка и се поставя в затворен буркан на топло място. След три седмици течността се прецежда и може  да се приема под формата на капки.

От котешки нокът могат да се приготвят и мехлем или крем, които се използват основно за намазване при херпес. За целта в една чаша вода се поставят две чаени лъжици от билката. Сместа се вари до покафеняване. След като се прецеди, към течността се добавя равна част кокосово масло или зехтин и отново се вари. Освен при херпес, мехлемът може да се използва и за намазване на ставите. Крем се приготвя по подобен начин, но към сместа се добавя и пчелен восък или какаово масло.

Котешки нокът – Дозировка

Въпреки че традиционно в Перу се прилага котешки нокът в доза 20-30 грама дневно, количество около 10 грама, приготвено на чай, също би имало същия добър ефект. Консумирането на две до три чаши дневно е достатъчно. Когато се прилага екстракт от растението под форма на капсули, дозата най-често е от 1 до 3 капсули (500 мг), 3 до 4 пъти дневно. Посочените дози са ориентировъчни. Тъй като има разлики в отделните продукти, е добре да се следват указанията на опаковката.

Котешки нокът – Лечебни съставки

В химическия състав на растението котешки нокът влизат 17 различни алкалоида, танини, флавоноиди, стероли и други вещества. Котешки нокът съдържа оксиндол-алкалоиди, които имат доказана биологична активност. Тези алкалоиди са две основни групи – пентациклични и тетрациклични оксиндолни алкалоиди, като към всяка група се причисляват отделни вещества.

Котешки нокът – Странични ефекти

Приемът на котешки нокът в препоръчаните дозировки се счита за относително безопасен. Някои хора съобщават за следните странични ефекти – замаяност, гадене и диария. Диарията или по-редките изпражнения са леко проявени и имат тенденция да отшумяват при продължителен прием на котешки нокът.

Растението не се препоръчва за прием от бременни жени, тъй като може да предизвика преждевременно раждане или аборт. Не се препоръчва и консумиране на билката от кърмещи жени.

Поради имуностимулиращото действие на билката, тя не се препоръчва за прием от хора, страдащи от автоимунни заболявания, хора с трансплантирани органи и болни от туберкулоза.

Билката не се препоръчва и при хора, страдащи от ниско кръвно налягане и левкемия. Приемът на растението при болни от чернодробни и бъбречни заболявания, трябва да става след консултация с лекар.

Котешки нокът може да взаимодейства с някои лекарства, затова приемът му едновременно с тях, трябва да се съгласува с лекар. Към тези лекарства се отнасят имуносупресиращите медикаменти (циклоспорин, циклофосфамид, кортикостероиди), лекарства за разреждане на кръвта (синтром, плавикс и други), диуретици (котешки нокът има диуретичен ефект и може да засили действието на тези лекарства и да доведе до нарушения в електролитния баланс), лекарства за понижаване на кръвното налягане (котешки нокът понижава кръвното налягане и в комбинация с тези лекарства, ефектът може да се засили).