Коча треваКоча трева – Действие и приложение

Коча трева – Описание

Коча трева – Използвани части

Коча трева – Начин на употреба

Коча трева – Дозировка

Коча трева – Лечебни съставки

Коча трева – Странични ефекти
 

Коча трева е билка, която се прилага при проблеми със съня (безсъние), тревожност, мигрена и други типове главоболие, настинка и други инфекции на горните дихателни пътища, грип, чревни паразити, уртикария, храносмилателни нарушения, включително лошо храносмилане, колики, повишено задържане на газове в червата и подуване. Коча трева се прилага още и за стимулиране на диурезата (количеството отделена урина през деня), както и за провокиране на менструация.

Някои хора прилагат коча трева директно върху кожата, като средство за облекчаване на симптомите при артрит, хемороиди и под формата на компрес при отоци.

В производствената сфера коча трева се използва за производство на естествени пестициди и инсектициди.

Коча трева – Действие и приложение

Коча трева се използва от билколечителите от векове, като средство за лечение на колики, главоболие, треска, зъбобол, настинки и мускулни спазми. Билката е отлично средство за подпомагане на съня, като действието ѝ е подобно на това на валериана. Хората, които страдат от нарушения в съня, се повлияват доста добре от приема ѝ. Чаша чай от коча трева преди сън, успокоява нервната система и така спомага за по-лесно заспиване. При някои хора може да се наблюдава обратен ефект, тоест растението може да действа като стимулант на нервната система.

Освен за подпомагане на съня, коча трева се използва и при тревожност. Успокояващото действие на билката се дължи на съдържащия се в него непеталактон, който действа като силно средство за успокояване на нервната система. Приемът на коча трева под форма на таблетки или чай, помага не само при тревожност, но и при депресия и стрес от различен произход.

Приемът на коча трева облекчава състоянието при грип и настинка, основно като улеснява затрудненото дишане. Билката притежава действие на естествен деконгестант (средство за отпушване, улесняване на дишането, в резултат на задържани секрети). Растението може да се прилага и за успокояване на симптомите при бронхит и дори при астма (при липса на алергия).

Друго приложение на коча трева е за успокояване на болката при зъбобол. За целта се използват смачкани свежи листа от растението, които се поставят върху венеца на засегнатия зъб. Дъвченето на листа е друг метод за облекчаване на зъбобол. Облекчаване на болката може да се постигне и с прилагане на суха, стрита билка върху памучен тампон, който се поставя върху засегнатото място.

Коча трева може да се прилага успешно и за облекчаване на храносмилателни проблеми, свързани с нарушено храносмилане, подуване, задържане на газове и диария. Приемът на коча трева под формата на капсули, улеснява отделянето на задържаните газове в червата и намалява коликите. Приемът на чай от растението след всяко хранене, също спомага за намаляване на дискомфорта. Коча трева успешно се прилага и за намаляване на симптомите, съпровождащи синдрома на раздразненото черво.

Прилагането на лапа от свежи листа на коча трева върху рани, спомага за спиране на кървенето и улеснява възстановяването на наранените тъкани.

Коча трева – Описание

Коча трева (Nepeta cataria)е многогодишно тревисто растение, което е известно с ментовия аромат, който отделя при смачкване на листата и стъблата. Ароматът, който се отделя, силно привлича котките. Друга характерна особеност на растението са мъхестите и назъбени листа, които напомнят на назъбения край на трион. Те се разполагат срещуположно, по двойки. Горната им повърхност е зелена, а долната е обилно покрита с мъх, който ѝ придава белезникав цвят. Цветовете на коча трева са характерните за останалите представители на семейството на ментовите растения. Те са съставени от две устни и са бели на цвят, с необичайни лилави точки. Цветовете формират гъсти съцветия, по върховете на стръковете. Всеки цвят образува шушулка, съдържаща четири семенца. Те са овални, гладки, червеникаво-кафяви и имат две бели точици в единия край. Стеблата на растението са с квадратна форма, бледозелени и покрити с мъх. Кореновата система на растението се състои от отвесни корени и къси коренища.
 

Коча трева – Използвани части

За медицински цели се използват както цъфтящите върхове на растението, така и листата.

Коча трева – Начин на употреба

Коча трева може да се приема под форма на чай (отвара), сух екстракт под форма на капсули и таблетки, и течен екстракт, под формата на тинктура.

За приготвяне на чай от коча трева се използват една или две супени лъжици от сушени листа на билката, които се добавят към една чаша с гореща вода. Билката не се вари във вряла вода, тъй като се счита, че това води до загуба на активните съставки. Приготвеният чай се пие два до три пъти на ден.

Външно, коча трева се прилага върху различни наранявания. За целта сухите листа и цветове на растението се овлажняват в топла вода и се приготвят лапи. Те се поставят върху засегнатите места, колкото често е необходимо. Охладен чай от коча трева също може да се използва за външно прилагане, като в него се потапя памучен тампон или марля.

Коча трева – Дозировка

Дозата, в която се може да се прилага коча трева не е точно определена. Традиционно, за успокояване на нервната система и подпомагане на съня, се прилагат до четири грама от изсушената билка. От това количество се приготвя чай, който се пие до три пъти през деня. При приемането на коча трева под формата на капсули и таблетки, трябва да се следва указаната върху опаковката дозировка.

Коча трева – Лечебни съставки

Повече от двайсет активни съставки са изолирани в коча трева, като концентрацията им варира в зависимост от периода на вегетация и региона на растеж.

С помощта на газ-хроматография и ядрено магнитен резонанс спектроскопия са открити изобилие от сесквитерпени и монотерпени в химичния състав на коча трева. Изолирани са още непеталактони и бетакариофилени, като се счита, че веществата, което привличат котките в растението са непеталактоните. Структурно те са много подобни на вещества във валерианата. Основните съставки в етеричното масло от коча трева са геранил ацетат, цитронелил ацетат, цитронелол, гераниол, цинеол, пинен и хумулен. Други съставки са камфор, тимол, карвакрол, нерол, непетазид, танини, иридоиди и други.

Коча трева – Странични ефекти

Коча трева се счита за безвредна за повечето възрастни, когато се приема в обичайните дозировка. Тя може да не е безопасна обаче, когато се приема чрез пушене, във високи дози през устата, или когато се приема от деца.

Най-честите странични ефекти от приема на растението са главоболие и гадене. Билката не бива да се приема от бременни и кърмачки. Има данни, според които растението може да стимулира маточната мускулатура и да предизвика спонтанен аборт. Коча трева трябва да се избягва и при жени с обилна менструация, тъй като може да засили течението.

Поради успокояващия ефект на коча трева върху централната нервна система, билката не трябва да се приема с някои лекарства, които имат подобно действие. Към тях се отнасят бензодиазепини (лоразепам, клоназепам и други) и фенобарбитал.

Коча трева не трябва да се приема едновременно и с литиеви препарати, тъй като може да забави елиминирането им от организма и да доведе до натрупване и поява на сериозни странични ефекти.