КудзуКудзу – Действие

Кудзу – Описание

Кудзу – Приложение

Кудзу – Дозировка

Кудзу – Състав

Кудзу – Противопоказания

Кудзу – Действие

Кудзу е растение, използвано от векове в традиционната китайска медицина. Днес, кудзу се използва основно за лечение на алкохолизъм и понижаване на симптомите при махмурлук, включително главоболие, разтроен стомах, замаяност и повръщане. Кудзу се прилага също и при състояния на сърдечно-съдовата система, като високо кръвно налягане, аритмия и гръдна болка; при заболявания на горните дихателни пътища, като синузит, настинки, грип, сенна хрема; както и при кожни заболявания, включително алергични обриви, съпроводени със сърбеж и псориазис.

Някои хора прилагат кудзу за повлияване на симптомите при менопауза, при болки в мускулите, морбили, дизентерия, гастрит, треска, диария. Други, недоказани приложения на билката, включват полиомиелит, енцефалит, мигрена, диабет.

Изофлавоноидите, които се откриват в химичния състав на екстракт от корен на кудзу, помагат за повлияване на свързани с алкохола състояния, като алкохолизъм и махмурлук. Счита се, че кудзу потиска желанието за пиене на алкохол и така спомага за понижаване на приема му. В допълнение, растението ускорява елиминирането на алкохола от организма и скъсява времетраенето на предизвикания от алкохола сън. Освен, че понижава влечението към алкохола, кудзу успешно се справя с неприятните белези на махмурлука, като главоболие, замаяност, раздразнен стомах и повръщане.

Подобно на соевите изофлавоноиди, веществата, съдържащи се в кудзу могат успешно да се прилагат за облекчаване на симптомите при менопауза. Това се потвърждава от няколко проучвания, според които приемът на кудзу намалява горещите вълни и нощните изпотявания. Отбелязва се и подобрение на познавателните процеси и концентрацията, а също и положително повлияване на вагиналната сухота. За някои жени, кудзу може да се окаже добър заместител на хормоналната заместителна терапия. И все пак, въпреки че не е лекарствено средство, поради способността си да повлиява женските полови хормони, кудзу не бива да се приема от жени с доказан рак на гърдата, както и от жени, лекуващи се с тамоксифен.

Клинични изследвания на екстракт от корен на кудзу, показват множество ползи за сърдечно-съдовата система. Растението може да понижи високото кръвно налягане, както и да подобри мастната обмяна, чрез понижаване на „лошия” холестерол и триглицеридите. Счита се, че екстрактът от корен на кудзу разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на сърдечния мускул и мозъка. По този начин растението може да бъде от полза за хора, страдащи от ангина пекторис (гръдна жаба, стенокардия). Има данни, че кудзу забавя сърдечната честота и повлиява благоприятно хората, страдащи от аритмия.

Според някои изследвания върху животни, кудзу понижава стойностите на кръвната захар и повишава чувствителността на тъканите към инсулина. Тези ефекти могат да бъдат полезни, както за хората, страдащи от диабет, така и за хора, предразположени към развитие на заболяването. Въпреки добрите резултати при животни обаче, необходими са повече клинични проучвания, които да потвърдят ползите на растението в тази област.

Кудзу – Описание


Още по темата Скарлатина (шарка) - симптоми, особености и лечениеМозъчен аневризъмМигрена - Причини и Симптоми на Мигрената. ГлавоболиеАритмия - Симптоми и Лечение при АритмияПсориазисПункциите при синузит се заменят с билки Кудзу (Pueraria montana)е многогодишно, полудървесно, пълзящо растение, което се отнася към семейството на граха. Широколистните му листа са редуващи се и сложни, съставени от три широки листенца. Те могат да бъдат налобени и с мъхести краища. Цветовете са лилави на цвят, силно ароматни и се групират в гроздовидни съцветия. Растението цъфти през късното лято, след което на мястото на цветовете се образуват кафяви, мъхести шушулки, съдържащи от три до десет твърди семенца. 

Кудзу се счита за екологична заплаха, тъй като унищожава другите растения като ги задушава под солидна покривка от листа, или увивайки се около стъблата и клоните им, ги пречупва или дори ги изкоренява със силата тежестта си. Растенията кудзу растат много бързо – с около двайсет метра на сезон, и могат да достигнат до над трийсет метра. Корените на кудзу са месести, с масивни разклонения, които достигат до осемнайсет сантиметра в диаметър, близо два метра дължина и могат да достигнат до четиристотин килограма. От един корен могат да се развият до трийсет растения.

За медицински цели се използват основно месести корени на кудзу. Листата и цветовете също съдържат лечебни съставки.

Кудзу – Приложение

Коренът от кудзу може да се приема под формата на изсушен и стрит прах, течен екстракт (тинктура), както и екстракт под формата на капсули и таблетки. Корените на кудзу са ядливи и могат да се ядат, подобно на картофите. Ядливи са и листата и цветовете на растението. Листата могат да се добавят към салати, или като заместител на спанака. Цветовете се използват за приготвяне на желета, сиропи, а някои хора приготвят от тях и домашно вино.

Кудзу – Дозировка

Когато се прилага под формата на изсушен и стрит на прах корен, дозата е приблизително 5 грама на ден. Тя може да се добавя към различни ястия и напитки. Ако се използва тинктура 1:1, дозата е 5 милилитра на ден, а при прилагане на тинктура 1:5, тя е 25 милитра на ден. При използване на екстракт от корен на кудзу, под форма на капсули, дозата се определя от концентрацията на екстракта в тях. Обичайно, лечебната доза е около 120-150 милиграма на ден. За улеснение е препоръчително да се следват указанията на опаковката на отделните хранителни добавки.

Кудзу – Състав

В състава на кудзу влизат флавоноиди (1.8% - 12%). Към тях се отнасят даизеин, пуерарин, метилпуерарин, 4’,6’’-ди-О-ацетилпуерарин, генистеин, формононетин, мироестрол, даизин, ксилопуератин и други. Съдържат се още глюкозиди, тритерпеноиди, алкалоидът касеин, захариди (основно скорбяла), сапонини и стероли.

Кудзу – Противопоказания

Кудзу се счита за безопасен за повечето хора, когато се приема в препоръчваните дозировки и в рамките на четири месеца. Като цяло приемът на кудзу не води до странични ефекти. В едно от проучванията, включващи прием на растението, се съобщава за алергична реакция.

Липсват данни за ефекта на кудзу при бременни и кърмещи жени, затова се препоръчва употребата му в тези случаи да се избягва.

Употребата на кудзу може да доведе до забавяне на съсирването на кръвта и затова трябва да се избягва комбинирането му с лекарства, забавящи съсирването, както и при хора, страдащи от нарушения в кръвосъсирването (например хемофилици).

Тъй като има данни, че кудзу понижава кръвната захар, комбинирането му с антидиабетни лекарства и инсулин, теоретично би могло да доведе до хипогликемия. Затова при едновременното им приемане, трябва да се следи кръвната захар с повишено внимание.

Има данни, че кудзу притежава естрогено-подобно действие. Затова приемът му трябва да се избягва при жени, болни от рак на млечната жлеза, рак на матката или яйчниците, ендометриоза.

Кудзу може да взаимодейства и с противозачатъчни лекарства, като понижи техния ефект. В тези случаи е добре да се добави и бариерен метод на контрацепция (презерватив, диафрагма).