Къдрав лападКъдрав лапад – Действие

Къдрав лапад – Описание

Къдрав лапад – Приложение

Къдрав лапад – Дозировка

Къдрав лапад – Състав

Къдрав лапад – Противопоказания
 

Къдрав лапад – Действие

Растението къдрав лапад се използва както за храна, така и за медицински цели. Листата на къдрав лапад се използват за приготвяне на свежи салати, а корените – за лечение на различни състояния.

Най-честото приложение на къдрав лапад е при наличие на възпалителни процеси на различни части на дихателната система, а също и като слабително и общо тонизиращо средство. Някои хора използват растението като паста за зъби. Къдрав лапад се е прилагал в миналото при различни кожни заболявания – дерматит, обриви, псориазис, а също и при скорбут ( заболяване, което настъпва в резултат на недоимък на витамин С и се проявява основно с кървене от венците и лигавиците), жълтеница и запек.

Медицинската употреба на къдрав лапад е свързана с приложението му като средство за пречистване на кръвта и детоксикация на организма, основно на черния дроб. Пречистващото действие на растението, известно с латинското наименование Rumex crispus, се осъществява в няколко направления. На първо място къдрав лапад стимулира производството на жлъчка, която участва в процесите на храносмилане, основно на мазнините в храната. Приемът на корени от растението стимулира перисталтиката и по този начин улеснява отделянето на отпадни продукти от храносмилателната система. Едновременно с това, къдрав лапад има диуретично действие, тоест стимулира отделянето на урина и така участва в елиминирането на токсини през бъбреците. Така поддържането на високо ниво на елиминиране на токсините от организма, спомага за предотвратяването на много здравословни проблеми, които се дължат на натрупване и затруднено отделяне на отпадните продукти от организма.

В къдрав лапад се съдържат вещества, които притежават антиоксидантна активност. Антиоксидантите са вещества, които неутрализират свободните радикали и забавят оксидативното увреждане на клетките. Свободните радикали, които непрекъснато атакуват клетките в тялото, водят до увреждането им и до ускоряване на процесите на стареене в организма. Антиоксидантите са основните вещества, които се борят с тези увреждащи фактори. Изследвания върху антиоксидантния потенциал на къдрав лапад, проведени в Индия, потвърждават, че растението притежава мощна антиоксидантна активност, която понижава степента на оксидативен стрес и защитава клетките в тялото.

Освен наличието на антиоксиданти, в къдрав лапад са открити и вещества, които са токсични за различни патогенни микроорганизми (бактерии и вируси). Изследвания са показали възможностите на къдрав лапад да предпазва не само от свободните радикали, но и от болестотворни бактерии и вируси.

Къдрав лапад може да се прилага и при болни от желязодефицитна анемия. Това приложение на растението се обуславя от способността му да повишава стомашната киселинност и по този начин да повишава абсорбцията на желязо, а също и от съдържащото се желязо в състава му, подобно на спанака. За тази цел къдрав лапад може да се прилага под форма на салати и супи. В състава на къдрав лапад влизат и различни биофлавоноиди, които имат свойството да укрепват стените на капилярите.

Къдрав лапад – Описание


Още по темата Атопичен дерматитПсориазисАлергиите през зиматаАлергии при децата: Атопичен дерматитКои хранителнителни вещества са необходими на кожата? - I частБорба с пърхота 
Къдрав лапад е широко разпространено многогодишно цъфтящо растение, което се открива край пътища, полета, покрай брегове на водни басейни, в гористи местности и дори на бунища. Растението предпочита основно влажни, богати на хранителни вещества почви. Разпространено е в Европа, Северна и Южна Америка, Нова Зеландия и част от Австралия. В някои страни растението се счита за плевел.

Зрелите растения са червеникаво-кафяви на цвят, със стъбла, които достигат на височина до един метър. Листата са гладки, с отличителни накъдрени краища и водят началото си от разположена в основата на растението розетка. Цветовете и семената се разполагат на гроздове по разклонения на стеблото, като най-големият грозд се разполага на върха на растението. Семената са лъскави и кафяви, затворени в чашките на цветовете, от които се произвеждат. Семената могат да се носят по повърхността на водата, както и да се захващат в козината на животните, което способства за тяхното разпространение. Кореновата система се изгражда от големи, разклонени, жълти на цвят корени.

За медицински цели се използва основно коренът на растението. В кулинарията и като източник на витамин С и желязо, се използват и листата, които се добавят към салати и супи.

Къдрав лапад – Приложение

Растението може да се консумира под формата на листен зеленчук. Тъй като в листата се съдържа оксалова киселина, консумирането им в големи количества може да доведе до образуване на бъбречни камъни. За да се премахне голяма част от оксаловата киселина, при приготвяне на листата е добре те да се варят, с неколкократно подменяне на водата. Добавянето на листата към свежи салати, трябва да става в умерени количества.

Корените на къдрав лапад се изсушават и се използват за приготвяне на чай или се стриват на прах и се приемат под форма на капсули. От корените, по-рядко от листата, може да се приготви тинктура.

Къдрав лапад – Дозировка

При приемане на къдрав лапад под формата на отвара (чай) от корените на растението, препоръчваната доза е около 750 мл. дневно, или три чаши. Отварата се приготвя като 5-10 грама от изсушените корени (1-2 чаени лъжички) се варят в две чаши или 500 мл. вода. Чаят от къдрав лапад има сладко-горчив вкус. Освен под формата на отвара, къдрав лапад може да се приема като тинктура, приготвена от корените на растението. Приема се в дозировка 1-2 мл. (1/4 – ½ чаена лъжичка) три пъти на ден.

Когато се приема под готова капсулирана форма екстракт от растението, трябва да се следва дозата, описана върху опаковката. Най-общо дневната доза къдрав лапад варира от един до два грама.

Къдрав лапад може да се прилага и външно, върху рани и кожни раздразнения. Това става като стритият на прах корен се смесва към масло (бадемово, маслиново и др.). и се намазва върху засегнатите участъци.

Къдрав лапад – Състав

В къдрав лапад се откриват витамини А, С, В1, В2, В3, желязо, калций, фосфор, антрахинони (неподин, емодин и други) – вещества, които имат разхлабващо действие, танини, оксалати.

Къдрав лапад – Противопоказания

Къдрав лапад се счита за безопасен за повечето хора, когато се приема в препоръчваните дози. При превишаване на дозата, може да се появят диария, гадене, стомашни болки, повишено уриниране, дразнене на кожата, понижаване на нивата на калий в организма.

Поради наличието на антрахинони в състава на къдрав лапад, той не се препоръчва за прием от бременни жени и кърмачки.

Хора, които са алергични към растението амрозия, могат да проявят алергия  и към къдрав лапад.

Къдрав лапад трябва да се избягва от хора с нарушения в кръвосъсирването, тъй като може да засили кръвосъсирването. Билката трябва да се избягва и при хора, страдащи от язва на стомаха или дуоденума, тъй като повишава киселинността на стомашното съдържимо и може да влоши симптомите на заболяването.

Наличието на оксалова киселина в къдрав лапад, го прави неподходящ за приемане от хора, страдащи от камъни в бъбреците, както и от такива, предразположени към образуването им.