Ленено семеЛенено семе – Действие

Ленено семе – Описание

Ленено семе – Приложение

Ленено семе – Дозировка

Ленено семе – Състав

Ленено семе – Противопоказания

 

Ленено семе – Действие

Ленено семе е богат източник на хранителни вещества и микроелементи, хранителни фибри и есенциалната алфа-линоленова киселина. Освен източник на антиоксиданти, влакнини и „добри” мазнини, съвременни проучвания върху ленено семе откриват все повече доказателства, че тези семена могат да понижат риска от развитие на диабет, ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Основната омега-3 мастна киселина в ленено семеалфа-линоленова киселина, може да бъде от голяма полза за здравето на сърдечно-съдовата система, като предпазва кръвоносните съдове от възпалителни процеси, които са в основата на формирането на атеросклеротичните плаки. Консумирането на ленено семе повишава в кръвта нивото на две други омега-3 мастни киселини – ейкозапентаенова и декозапентаенова, които също потискат възпалителните процеси.

Предпазващо действие върху кръвоносните съдове има и друга съставка на ленено семе, а именно т.нар. лигнани. Те потискат образуването на т.нар. тромбоцит-активиращ фактор, който повишава риска от възпаление, когато е отделен във висока концентрация. Един от лабораторните белези за възпаление – С-реактивен протеин, също се понижава при консумиране на ленено семе.

Приемът на ленено семе води до понижаване на концентрацията на свободни радикали. Това се обяснява със значителната антиоксидантна активност на съдържащите се в семената полифеноли, манган и лигнани. 

Ленено семе се свързва и с понижаване на съотношението LDL („лош холестерол”) и HDL(„добър холестерол”). Повишаването на концентрацията на добрия холестерол при консумиране на ленено семе, се обяснява основно със съдържащите се в семената влакнини – около 4 грама в две супени лъжици смлени семена.

Доказателствата за влиянието на ленено семе върху стойностите на кръвното налягане са ограничени, но въпреки това има клинични проучвания, които показват ролята на повишения прием на омега-3 мастни киселини върху регулирането на артериалното кръвно налягане при хора, страдащи от артериална хипертония.

Важно е да се отбележи, че противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на ленено семе, имат значение не само за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, но понижават риска от развитие на редица други здравословни проблеми – диабет тип 2, астма, затлъстяване и метаболитен синдром.

В развитието на злокачествените заболявания голяма роля играят възпалението и увреждането на клетките от свободни радикали. Ето защо ленено семе логично е един добър избор за предпазване от ракови заболявания. Най-значителни доказателства за понижаване на риска при прием на ленено семе, има при рак на млечната жлеза, рак на простатата и дебелото черво. За рака на млечната жлеза и рака на простатата се знае, че са хормонално-свързани. Три от лигнаните, съдържащи се в ленено семе – секоизоларицирезинол, матаирецинол и пинорезинол, се превръщат от бактериите в червата в ентеролактон и ентеродиол. За последните две вещества се знае, че имат пряко действие върху хормоналния баланс и по този начин могат да повлияят хормон-чувствителните тумори. Освен това лигнаните в състава на ленено семе имат свойството да очистват организма от токсини и по този начин могат да възпрепятстват превръщането на някои токсини в канцерогени (вещества, които стимулират образуването на злокачествени тъкани).

Ленено семе притежава изразено благоприятно действие върху функционирането на храносмилателната система. Съдържащите се в него фибри, забавят изпразването на стомаха от храна и по този начин увеличават абсорбирането на хранителни вещества. Освен това, фибрите регулират перисталтиката на червата и има данни, че понижават риска от развитие на  рак на дебелото черво.

Ленено семе – Описание


Още по темата Диабетна невропатияДиабетна ретинопатия ( Diabetic Retinopathy )Лениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)ДиабетБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияНа симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA®
Растението лен е едногодишно тревисто растение, чиито стройни стъбла достигат на височина до 1.2 метра. Листата са синьозелени, ланцетовидни и достигат на дължина 2-4 сантиметра, а на ширина – 3 сантиметра. Цветовете са светло сини, с пет венчелистчета, но се срещат и ярко червени цветове. Плодовете представляват кръгли, сухи капсулки, които съдържат няколко лъскави семенца, с форма на семка на ябълка. Срещат се основно два вида ленени семена – кафяви и златисти, които не се различават съществено по съдържание на омега-3 мастни киселини.

Растението лен се отглежда от векове за получаване на влакна, които се извличат от стъблото на лена. Ленените семена се използват за храна и за производство на ленено масло, което се използва широко като хранителна добавка.

Ленено семе – Приложение

Ленено семе може да се приеме под три основни форми – цели семена, смлени семена и ленено масло. Целите ленени семена имат като основно предимство, продълижителния срок на годност – от една година, до две години ако се съхраняват в хладилник. В същото време обаче, те са трудно смилаеми. Ето защо се препоръчва консумирането на предварително смлени семена. Техният срок на годност е в рамките на 6 до 12 седмици.

Добавянето на ленено семе към храната, може да стане по редица начини – включването им в рецепти за хляб и други печива, добавяне към мюсли, шейкове, зеленчукови ястия и салати. Възможностите са неограничени. Важно  да се отбележи, че добавянето на смлени ленени семена към готвени ястия, трябва да става на края, тъй като разтворимите влакна в състава на семената могат да сгъстят значително консистенцията, ако се подложат на по-продължителна обработка.

Лененото масло е бърз и лесен начин за извличане на максимума от ползите на лененото семе. Предлага се основно под формата на капсули с различна концентрация. Може да се приема и в течен вариант.

Ленено семе – Дозировка

Когато се приема под течна форма, дозата на лененото масло е около 15 милилитра, или една супена лъжица дневно. Тя осигурява около 7 грама алфа-линоленова киселина и има 130 калории. При нужда, дозата може да се повиши до една супена лъжица три пъти дневно.

Приемът на ленено масло под формата на капсули обикновено става в доза 1 – 2 грама дневно. Поради индивидуални различия в различните хранителни добавки, добре е да се следват инструкциите на опаковката.

Като добавка към печива, мюсли и ястия, се препоръчва количество на смлени ленени семена около 2 – 4 супени лъжици. При нужда, дозата може да се повиши.

Ленено семе – Състав

Основните лечебни съставки, които обуславят ползите от приема на ленено семе, са омега-3 мастните киселини и лигнаните. По съдържание на омега-3 мастни киселини, лененото семе се нарежда на първо място. Основната киселина в лененото семе е алфа-линоленовата киселина. Тя остава стабилна при печене в продължение на над три часа.

Другата ценна съставка в състава на ленените семена са лигнаните. Те притежават свойствата едновременно на фибри, антиоксиданти и фитоестрогени. Това обяснява многостранните полезни ефекти при приема на ленено семе.

В състава на ленените семена влизат и водноразтворими фибри, подобни на клей, които се превръщат в гел и имат предпазващо и подпомагащо функцията на храносмилателната система действие. Те имат основна роля в забавянето на изпразването на стомашното съдържимо и повишаването на абсорбцията на хранителните вещества.

Ленено семе – Противопоказания

Приемът на ленено семе и ленено масло е безопасен за повечето хора. Може да се наблюдава повишаване на роя на изхожданията за едно денонощие. Може да се наблюдават също подуване, газове, коремна болка, гадене. Повишаването на дозата води до по-голям риск от поява на описаните гастроинтестинални нарушения.

Съществува известен риск от запушване на червата (илеус) при прием на високи концентрации ленено семе. Този риск се избягва като в комбинация с лененото семе се приемат големи количества вода.

Приемът на ленено семе от бременни и кърмачки не се препоръчва, тъй като лигнаните имат естрогеноподобни ефекти и могат да навредят на бременността. Ефектът на семената върху кърменото бебе не е изяснен, затова е най-добре да се избягва приемът при кърмачки.

Ленено семе трябва да се приема с повишено внимание от диабетици, тъй като има данни, че понижава стойностите на кръвната захар и в комбинация с инсулин или орални лекарства за диабет, може да доведе до хипогликемия.

Ленено семе може да забави кръвосъсирването и затова трябва да се избягва от хора, страдащи от нарушения на кръвосъсирването.

Обратно на някои проучвания, които доказват положителен ефект на ленено семе върху хормоно-зависими тумори, съществуват немалко изследвания, според които хормоночувствителните тумори (като рак на гърдата, яйчниците, матката, простата) могат да се влошат при прием на ленено семе. Ето защо е най-добре ленено семе да се избягва при тези хора, или да се приема след консултация с лекар.