Кайенски пиперКайенски пипер – Действие

Кайенски пипер – Описание

Кайенски пипер – Приложение

Кайенски пипер – Дозировка

Кайенски пипер – Състав

Кайенски пипер – Противопоказания

Кайенски пипер – Действие


Кайенски пипер се прилага при различни проблеми с храносмилането, включително раздразнен стомах, диария, колики. Кайенски пипер се използва също и при лошо оросяване на тъканите, повишена склонност към кръвосъсирване, висок холестерол и като профилактика на сърдечни заболявания.

Някои хора прилагат кайенски пипер при зъбобол, морска болест, алкохолизъм, малария и треска. Използва се и от хора със затруднено преглъщане.

Повърхностно, върху кожата, кайенски пипер се нанася за облекчаване на болката при херпес зостер, остеоартрит, ревматоиден артрит, фибромиалгия. Външно се прилага и за облекчаване на неврологична болка при невропатия, причинена от диабет, ХИВ инфекция и други, както и при болки в гърба.

Кайенски пипер се прилага върху кожата и за облекчаване на мускулните спазми. Прилага се под форма на гаргара при ларингит, както и се използва и за предотвратяване на смученето на пръста и гризане на ноктите.

Положителните ефекти на кайенски пипер се дължат основно на веществото капсаицин, които придава лютия му вкус. То притежава болкоуспокояващ ефект, подобрява кръвообращението, предпазва от язви, освобождава дихателните пътища и улеснява дишането. В допълнение, в кайенски пипер се съдържа голямо количество каротеноиди, които са прекурсори на витамин А – витамин, който е незаменим за доброто състояние на кожата и лигавиците (включително на дихателната система, храносмилателна и полова система).

Всички сортове лютиви чушки, към които се отнася и кайенски пипер, съдържат капсаицин, който е мощен инхибитор на субстанция Р – невропептид, който се свързва с процесите на възпаление. Колкото по-люти са чушките, толкова по-висока е концентрацията на капсаицин. Към най-лютите сортове се отнася кайенски пипер. При опити с мишки, на които е инжектирана субстанция P, след което са хранени с богата на капсаицин храна, е установено, че белезите на възпаление се потискат, а началото на появата на артрит, също се забавя.

Проучвания са показали, че повърхностното нанасяне на капсаицин е ефективно лечение на кластърно главоболие и болка при остеоартрит. Облекчение се получава и при болката при диабетна полиневропатия.

Ползите за сърдечно-съдовата система при прием на кайенски пипер, се свързват от една страна с ускоряването на кръвния ток в кръвоносните съдове и подобряване на оросяването на тъканите и органите, и в подобряването на липидния статус, от друга страна. Кайенски пипер понижава нивата на общия холестерол и триглицеридите в кръвта, както и понижава склонността на тромбоцитите да се залепват един за друг, с което понижава риска от образуване на тромби. Установено е, че страните, в които се консумират в най-голяма степен кайенски пипер и други сортове люти чушки, има документирани чувствително по-малко на брой случаи на инфаркт, инсулт и белодробна емболия.

По отношение на дихателната система е установено, че кайенски пипер спомага за отпушване на запушен нос и улеснява изчистването на дихателните пътища от задържани секрети. Кайенски пипер влиза в много народни лекарства за облекчаване на симптомите при грип и настинка. Приемът на чай от кайенски пипер стимулира носната лигавица и улеснява отпушването на носа.

Приемът на кайенски пипер е и средство за стимулиране на имунната система. Това действие се дължи основно на високото съдържание на витамин А в него. Само две чаени лъжички кайенски пипер доставят на организма 47% от необходимата дневна доза витамин А. Този витамин е основен за поддържане на лигавиците, които покриват дихателните пътища и се „срещат” първи с бактериите и вирусите. Ето защо тяхното добро здраве, понижава риска от възникване на инфекции. В допълнение, витамин а притежава и антиоксидантна активност и неутрализира вредните свободни радикали.

Въпреки разпространеното схващане, че лютите чушки могат да обострят съществуващи или дори да доведат до образуване на стомашни язви, редица изследвания доказват, че приема на кайенски пипер понижава риска от възникване на язви. Това става основно чрез стимулиращото му действие върху клетките на стомашната лигавица, които отделят предпазващи от солната киселина секрети.

Консумирането на кайенски пипер води до стимулиране на термогенезата (топлопродукцията) и до повишено изгаряне на калории. Този благоприятен ефект продължава до двайсет минути след консумацията на лютите чушки. Ето защо се счита, че приемът на кайенски пипер стимулира процесите, свързани с понижаване на телесната маса.

Кайенски пипер – Описание


Още по темата АвитаминозаДиарияОтслабване - за и против медикаментите за отслабванеХОЛЕСТЕРОЛ - нормални стойности на холестерол, граници, холестерол и храненетоРъцете подсказват от какво страда организмът ниЧервените боровинки са полезни за здравето 
Кайенски пипер е вид люта чушка, която се използва широко в кулинарията, за подправяне на ястия, а също и за медицински цели. Кайенски пипер е културен вид на Capsicum annuum. Растението може да вирее на различен климат, но се развива най-добре в топли, влажни и богати на минерални соли почви. На височина достига метър и притежава разклонено стъбло. Листата са овални, леко ланцетовидни по форма. Цветовете са дребни, камбановидни, като цветът им варира от бял, бледо лилав до зеленикав. Растението цъфти през пролетта и лятото, след което цветовете се последват от кухи плодове. Цветът на плодовете може да варира, като най-често е червен.

За кулинарни и медицински цели се използват плодовете на растението.

Кайенски пипер – Приложение

Под форма на подправка, кайенски пипер може да се консумира суров или преминал кулинарна обработка. Изсушен кайенски пипер се използва най-често като се стрива на прах и се добавя към ястия, сокове, чай или мляко. Кайенски пипер се предлага и под форма на капсули и кремове за външна употреба. Кремовете, съдържащи кайенски пипер, трябва да имат минимум 0.075% съдържание на капсаицин.

Кайенски пипер – Дозировка

При наличие на херпес зостер, псориазис, артрит или мускулни болки, капсаицинов крем може да се нанася директно върху засегнатите области до четири пъти дневно. Първоначално може да се усети леко засилване на болката, но в следващите дни се усеща подобрение. Кремовете трябва да се прилагат редовно, като обикновено ефектът настъпва за около 3 до 7 дни. Те ни бива да се прилагат върху отворени рани и напукана кожа, както и при деца под две-годишна възраст. При по-големи деца, могат да се прилагат за не повече от два дни.

Прилагането на кайенски пипер под формата на капсули е в дозировка, зависеща от концентрацията на капсаицин в тях. Трябва да следват указанията на опаковката. Най-честата дозировка е от 30 до 120 милиграма, три пъти на ден.

Под формата на чай, кайенски пипер се приема основно при настинки и грип. Две до три чаши дневно са достатъчни за поява на облекчение на симптомите.

Кайенски пипер – Състав

Кайнески пипер е изключително богат на минерали, витамини и фитонутриенти. Основните лечебни свойства, както и лютивият вкус на кайенски пипер, се дължат на съдържащия се в него алкалоид – капсаицин. На него се дължат антибактериалните, обезболяващи и липидопонижаващи свойства на подправката.

От съдържанието на витамини, кайенски пипер е особено богат на витамин С. 100 грама  пресен пипер доставя около 76.4 милиграма витамин С или 127% от дневната доза. Витамин С е водноразтворим витамин и антиоксидант. Той поддържа колагенните структури в тялото и предпазва от вирусни заболявания. Сред всички подправки, кайенски пипер е може би най-богатият на витамин А. Само в 100 грама се съдържат 41 610 единици витамин А, или това са невероятните 1387% от необходимия дневен прием на витамина. Освен това в кайенски пипер се съдържат и флавоноиди, като каротени, лутеин, зеаксантин и криптоксантин. Всички те играят важна роля в предпазването на организма от свободните радикали, които се образуват по време на стрес и различни заболявания. Кайенски пипер е и добър източник на витамини от група В – В1,В2 и В6, които участват в редица ензимни реакции в организма.

Кайенски пипер съдържа и висока концентрация на важни минерали – желязо, цинк, мед, калий, манган, магнезий и селен.

Кайенски пипер – Противопоказания

Лосионите и кремовете, съдържащи капсаицин, са безопасни за повечето възрастни, когато се нанасят върху кожа с ненарушена цялост. Странични ефекти са най-често кожно раздразнение, чувство за сърбеж и парене. Капсаицинът силно дразни очите, носа и гърлото, както и чувствителната кожа около очите.

Екстрактът от кайенски пипер е безопасен, когато се приема през устата за кратки периоди от време и в количества, които се откриват в храната. Възможни странични ефекти са стомашно дразнене и дискомфорт, изпотяване, зачервяване на лицето и водниста секреция от носа.

Кайенски пипер е безопасен, когато се приема от бременни под форма на кремове и лосиони. Не е известен ефектът на екстрактите от растението, приети през устата, затова се препоръчва те да се избягват през периода на бременността.
Има данни, че бебетата, кърмени от жени, консумирали храна, обилно подправена с кайенски пипер, развиват дерматит. Външното прилагане на кремове, се счита за безопасно през периода на кърмене.