ЛюцернаЛюцерна – Действие

Люцерна – Описание

Люцерна – Приложение

Люцерна – Дозировка

Люцерна – Състав

Люцерна – Противопоказания
 

Люцерна – Действие

Люцерна се е използвала в Китай още през шести век, за лечение на различни здравословни проблеми. Люцерна се счита за най-богатият на олигоелементи хранителен източник. Богатството на витамини, минерали и други хранителни вещества, превръщат люцерна не просто в суперхрана, а и в ефекасно лечебно растение. Люцерна се прилага при различни бъбречни заболявания, за облекчаване на задръжката на течности и поява на отоци. Повлиява благоприятно артритните заболявания, прочиства кръвта, черния дроб и червата. Приемът на люцерна се отразява благоприятно и на костната, ендокринната и сърдечно-съдовата система. Счита се, че люцерна, с понижаващото си нивата на холестерола действие, възпрепятства образуването на атеросклеротични плаки и профилактира инсулт и инфаркт.

Името на люцерна в превод означава „баща на всички храни”, което се дължи на изключително богатия ѝ състав. Списъкът със здравословните ползи на това растение е почти безкраен. Счита се, че редовният прием на люцерна помага за очистването на червата от токсините. Растението притежава и диуретични свойства, които са особено полезни за хората, които страдат от задръжка на течности, както и при чести уринарни инфекции. Увеличаването на количеството на отделяната урина, спомага за прочистването на пикочните пътища и пречи на микроорганизмите да се захващат за стените им.

Приемът на люцерна подпомага и нормалната функция на храносмилателната система. Тя повлиява благоприятно състояния като гадене, стомашни язви, гастрит и нарушено храносмилане. Освен това, растението повишава апетита. Особено полезен е приемът на кълнове от люцерна за хора, страдащи от хроничен запек. Една доза от кълновете осигурява около един грам фибри, което е три процента от дневната нужда за възрастен човек. Редовният прием на фибри стимулира перисталтиката и регулира изхожданията.

Има данни, че приемът на люцерна понижава концентрацията на „лошия” холестерол в кръвта, без да повлиява нивата на „добрия” (HDL) холестерол. Според някои проучвания, редовният прием на растението дори повлиява, отложените по стените на кръвоносните съдове, атеросклеротични плаки. По този начин люцерна подпомага функцията на сърдечносъдовата система и понижава риска от инфаркт и инсулт.

Люцерна притежава свойството да регулира нивата на хормоните в организма. Според някои източници, растението притежава естрогеноподобно действие. Ето  защо не е чудно, че люцерна се прилага при жени в менопауза, като облекчава симптомите на това състояние.

Люцерна се прилага и при хора, страдащи от алкохолизъм или пристрастяване към наркотични вещества. Това приложение се обяснява с алкализиращото действие на растението и със способността му да извежда вредните токсини от организма и да пречиства кръвта.

Друго приложение на люцерна е при хора, страдащи от артрит. Поради богатото си минерално съдържание, растението спомага за заздравяване на костите, възстановяване и изграждане на ставния хрущял. Люцерна облекчава значително болката при артрит, бурсити и мускулните болки. Някои считат, че приемът на растението ефикасно профилактира остеопороза.

Люцерна е един от най-добрите източници на витамин К. Този витамин е жизнено важен за съсирването на кръвта. Неговото количество в организма намалява при прием на антибиотици. Нуждата му се повишава и по време на бременност и кърмене. Недостатъчното количество от витамина се проявява най-често с продължително кървене от носа и венците, както и след наранявания.

Поради високо съдържание на манган, люцерна е особено полезна за хората, страдащи от диабет и други нарушения на въглехидратната обмяна. Приемът на растението спомага за по-доброто контролиране на нивата на кръвната захар.

Има данни от проучвания, които потвърждават ползите на люцерна при борбата със злокачествените заболявания. Тези ефекти на растението се дължат на способността му да свързва карциногени (вещества, които стимулират образуването на тумори в организма) в червата и успешно да ги извежда от организма.

Люцерна – Описание


Още по темата АртрозаПодагра (Хиперурикемия)Инсулт. Мозъчен Инсулт - Исхемичен и Хеморагичен Инсулт.Ревматоиден артритБьорингер Ингелхайм получи одобрение за разширен времеви прозорец до 4.5 часа за лечение с Actilyse® при остър исхемичен инсулт в повечето държави на Европейския СъюзНовите медикаменти за сърдечни и ракови болестиЛюцерна е многогодишно тревисто растение, което се отглежда в много страни по света, като важна фуражна култура.

Растението преживява най-често от четири до осем години, но при благоприятен климат, може да живее и до двайсет години. Кореновата система на люцерна е силно разклонена и на дълбочина може да достигне до петнайсет метра. Това прави растението силно устойчиво на периоди със засушаване.

Листата на люцерна се състоят от три по-малки листенца, подобно на тези при червена детелина. Листенцата са тесни и назъбени в горната си част. Цветовете се разполагат в къси съцветия, които съдържат от десет до двайсет лилави цветчета. Опрашват се от насекоми, предимно някои видове пчели.

За медицински цели се използват стъблата и листата на растението, а също и семената, от които се приготвят кълнове.

Люцерна – Приложение

Включването на люцерна в диетата не е трудно. Тя може да се приема под много различни форми. Разпространен начин за това е консумирането на чай (отвара) от растението. За подобряването на вкуса на отварата, към нея може да се добави ароматизиран чай, като всичките ползи на растението се запазват. Лесен начин за прием на люцерна, е под формата на капсули. Сушената люцерна е също толкова богата на полезни вещества, колкото и свежата, така че капсулите са добър вариант. Свежото растение може да се добавя към различни храни – салати, супи, готвени ястия. Тя има нежен вкус, така че няма да промени съществено крайният вкус на ястието, към което се добавя. Разпространен и много полезен начин за консумиране на люцерна, е приготвянето на кълнове от семената ѝ. Малко по-трудоемко е, но определено си заслужава усилията. Освен сух екстракт, съществува и течен екстракт от люцерна, т.е. тинктура.

Люцерна – Дозировка

Под формата на отвара, люцерна се консумира в доза три чаши на ден. Ако се приема под формата на тинктура, дозата варира от пет до десет милилитра, три пъти дневно (1:1 в 25% алкохол). Под формата на капсули, люцерна се приема обикновено в доза 1 -2 капсули дневно, като дозировката зависи от концентрацията на екстракта в тях. Най-добре е да се следват указанията, изписани на опаковката. Като добавка към различни храни и под форма на кълнове, люцерна се консумира според индивидуалните предпочитания и вкус.

Люцерна – Състав

Люцерна е позната като едно от най-богатите на хранителни вещества растения. Високата концентрация на калций, хлорофил, каротен и витамин К, я правят особено подходяща храна за човека. В люцерна се съдържат следните витамини – витамин А, витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В5 и В6, витамин С, витамин К и фолиева киселина. От минералите се срещат основно калций, желязо, магнезий, фосфор, мед и цинк.

Листата на люцерна са богати на хлорофил, до четири пъти повече от зеленчуците. Провеждани са много научни проучвания върху благоприятния ефект на хлорофила върху детоксикацията на организма, формирането на кръвните клетки, регулирането на алкално-киселинното равновесие, увеличаване на издръжливостта, както и заместване на увредените клетки.

Люцерна – Противопоказания

Като цяло, приемът на люцерна се счита за безопасен за повечето възрастни, когато се приема в нормални дозировки.

Има данни, според които продължителната употреба на семена от люцерна, могат да обострят съществуващи автоимунни състояния – системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит, мултиплена склероза.

При приемане на големи количества люцерна се повишава чувствителността на кожата към излагане на слънчева светлина и могат да се появят кожни раздразнения и изгаряния. Счита се, че тази нежелана реакция се дължи на наличието в люцерна на белтък, нарачен канаванин. Необходимо е кожните участъци, които са изложени на пряка слънчева светлина, да се третират със слънцезащитни средства.

Бременните жени и кърмачките трябва да избягват люцерна, тъй като растението притежава в известна степен естрогеноподобни свойства и може да окаже нелагоприятен ефект върху бременността.