Мравчено дърво

Мравчено дърво – Действие

Мравчено дърво – Описание

Мравчено дърво– Части

Мравчено дърво – Употреба

Мравчено дърво – Дозировка

Мравчено дърво – Съставки

Мравчено дърво – Ефекти

 

Мръвчено дърво се използва за лечение на голям брой инфекции, приченени от различни микроорганизми. Прилага се при вирусни инфекции, като настинка, грип, дори и при свински грипМръвчено дърво намира приложение и в терапията на бактериални инфекции, включително сексуално преносими инфекции като гонорея и сифилис, възпалителни заболявания на простатата и пикочния мехур. Мравчено дърво се използва и при паразитни заболявания, например тениози, както и при гъбични заболявания.

В миналото се е смятало, че мравчено дърво може успешно да лекува злокачествени заболявания. Този ефект на растението е бил обект на интензивни проучвания през шейсетте години на миналия век. Проучванията са спрени, тъй като е установено, че за да се прояви ефектът на растението върху злокачествените заболявания, то трябва да се прилага в големи количества, които са потенциално токсични за човека.

Други приложения на мравчено дърво включват диабет, язви на стомаха, гастрит, астма и бронхит, ставни болки и заболявания на черния дроб. Някои хора използват растението за лечение на анемия.

Мравчено дърво се прилага и повърхностно върху кожата, за лечение на гъбични инфекции.

Мравчено дърво – Действие


Още по темата Гастрит - Видове гастрит и Лечение.Диабетна невропатияБронхитДиабетна ретинопатия ( Diabetic Retinopathy )ДиабетБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияМравчено дърво предоставя редица ползи за човешкото здраве, като притежава способността да облекчава редица заболявания на различни части на тялото. Едно от най-известните действия на мравчено дърво, е способността му да прочиства тялото. Приемът му спомага в борбата с бактериалните и вирусните инфекции в тялото. Този ефект на растението се дължи на основните му съставки – лапахол и бета-лапахон. Те притежават антибактериално и антивирусно действие, а също се справят успешно и с някои паразитни инфекции.

Мравчено дърво може да помогне и на хора, страдащи от диабет. Това действие на растението се дължи на факта, че приемът му потиска абсорбирането на глюкоза от чревната лигавица, което води до понижаване на стойностите ѝ в кръвта. Освен това, мравчено дърво съдържа веществото текомин, което облекчава други съпътстващи диабета, състояния като различни болки и възпалителни процеси в тялото. В допълнение това вещество има известно понижаващо кръвното налягане действие. Въпреки изброените положителни ефекти на растението, неговият прием от болни с диабет, трябва да става след консултация с лекар, за да се избене рискът от взаимодействие с лекарствата, понижаващи кръвната захар.

Мравчено дърво има и хепатотонично действие, т.е. то стимулира функционирането на черния дроб и може да се прилага при различни чернодробни заболявания.

Мравчено дърво може да се прилага и външно, за намаляване на болката и възпалението. Външното приложение на отварата от мравчено дърво, повлиява благоприятно и някои кожни заболявания, например екзема, гъбични инфекции, ухапвани и обриви. Външно, мравчено дърво се прилага и при хемороиди.

Мравчено дърво – Описание

Мравчено дърво е вечнозелено дърво, което вирее в топлите райони на Южна и Централна Америка и произхожда от Парагвай, Бразилия и Аржентина. Познати са около сто различни вида дървета, като само няколко притежават описаните полезни свойства.

На височина мравчено дърво може да достигне до трийсет метра, а обиколката на дънера – до почти два метра. Характерна е кората на дървото, която се отличава с изключителна твърдост и осигурява устойчивост на растението срещу паразити и заболявания. Тя е гладка, жълто-зелена на цвят. Листата на дървото са широки, леко заострени. Цветовете – нежни розови до лилави, с форма, наподобяваща малки тромпетчета. Някои видове имат сини или жълти цветчета. Растението цъфти през пролетта. Плодовете представляват дълга шушулка, съдържаща семена.

Мравчено дърво – Части

За медицински цели се използва кората на дървото и по-точно вътрешният ѝ слой. Ако се използва цялата кора, концентрацията на лечебните съставки чувствително намалява.

Мравчено дърво – Употреба

Най-разпространените форми, под които се приема мравчено дърво са чай, тинктура и капсули стандартизиран екстракт. За приготвяне на чая са необходими три супени лъжици от кората, които се добавят към 250 милилитра студена вода. Сместа се слага да заври, след което се оставя на бавен огън за около двайсет минути. Може да се добави още вода, за да се възстанови първоначалното количество или да се остави в по-концентриран вид. След като е готов, чаят се прецежда и се пие топъл. Може да се съхранява и в хладилник.

Тинктурата от мравчено дърво е с по-силно действие от чая. Много хора прилагат капките под езика, като по този начин лечебните съставки навлизат по-бързо в кръвния ток. Тинктурата може да се добави и към вода с лимонов сок, който повишава усвояването на танините.

Освен в описаните форми, мравчено дърво се предлага и под формата на стрита на прах кора, както и като мехлем за външна употреба.

Мравчено дърво – Дозировка

Когато се прилага под формата на чай, мравчено дърво се приема в доза 3 супени лъжици в 250 милилитра вода. Получената отвара се пие два – три пъти през деня. При по-сериозни състояния се допуска отварата да се приготвяс шест супени лъжици от билката.

Под формата на тинктура, мравчено дърво се прилага в доза 1 милилитър (30 капки), два до три пъти дневно, разтворени във вода или сок.

Под формата на капсули, мравчено дърво се приема в доза от 1200 до 2000 милиграма дневно, като броят на капсулите които се приемат като дневна доза, зависи от концентрацията на екстракта в тях. Най-добре е да се следва указанието на опаковката.

Мравчено дърво – Съставки

Кората на мравчено дърво е естествено богата на лапахол, бета-лапахон, нафтазалин, дихлон и хинони, например нафтахинони, нафтофурандиони и антрахинони. Растението съдържа още гликозиди – иридоид гликозиди, лигнан гликозиди, изокумарин гликозиди, фенилетаноид гликозиди и фенолни гликозиди.

Мравчено дърво – Ефекти

Мравчено дърво трябва да се прилага с повишено внимание. Обичайните дозировки може да се съпътстват от поява на странични ефекти, които стават сравнително чести с повишаване на дозата. Високите дози от мравчено дърво могат да се съпътстват от поява на тежко гадене, повръщане, диария, замайване и дори вътрешно кървене.

Мравчено дърво трябва да се избягва по време на бременност и кърмене, тъй като ефектите му върху плода и кърмачето не са проучени. Външното прилагане на растението през тези два етапа, също не се препоръчва.

Тъй като мравчено дърво забавя кръвосъсирването, приемът му трябва да се избягва от хора, страдащи от нарушения в системата на кръвосъсирването (например хемофилици), както и от хора, лекуващите се с лекарства за разреждане на кръвта (синтром). Две седмици преди оперативни интервенции, приемът на растението следва сда се спре, поради риск от кървене.