НиймНийм – Действие

Нийм – Описание

Нийм – Приложение

Нийм – Дозировка

Нийм – Състав

Нийм – Противопоказания
 

Нийм – Действие

В Индия, растението нийм е известно с различни имена – Свято дърво, Лек за всичко, Природна аптека и Панацея за всички заболявания. Заради своите медицински качества, продуктите на базата на нийм се прилагат в индия от повече от две хилядолетия. Според Аюрведа, нийм притежава антихелминтни, антигъбични, антидиабетни, антибактериални, антивирусни свойства, а също и контрацептивно и седативно действие. Растението се счита за едно от основните лечебни средства в Аюрведичната медицина и се предписва основно за лечение на различни кожни заболявания. Нийм се използва още и за здрава коса, за подобряване на функциите на черния дроб, за пречистване на кръвта и балансиране на нивата на кръвната захар. Листата от нийм се използват за третиране на псориазис, екзема и други.

Антисептичните свойства на растението нийм са широко признати. Растението е ефективно при различни кожни заболявания, гнойни рани и изгаряния. Листата на нийм, приложени върху кожата под формата на лапи или като отвара, се препоръчват при язви, екземи и изгаряния.

Нийм се прилага и като средство за поддържане на здрава и красива кожа. Благоприятните му ефекти върху кожата се дължат основно на изключително високото съдържание на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, причиняващи стареене на кожата. Редовната употреба на нийм, спомага за изглаждане на фините линии и бръчките.

Благодарение на своите антисептични свойства, нийм е подходящ избор и за предразположена към акне кожа. Редовното прилагане на растението, спомага за изчистване на кожата и премахва бактериите, които се свързват с появата на състоянието. 

Лабораторни изследвания доказват, че нийм е ефективен срещу някои видове гъбички, които инфектират човешкото тяло. Някои от тези заболявания са атлетно стъпало, гъбични инфекции на червата, бронхите, белите дробове, влагалището и други.

В Индия, нийм се прилага традиционно за лечение на някои вирусни инфекции. Редица лекари от тази страна вярват, че морбили, варицела, както и брадавиците, могат успешно да се третират с паста, приготвена от листата на нийм, която обикновено се втрива в засегнатите участъци. Експерименти с морбили и варицела са показали, че въпреки че нийм не лекува тези заболявания, растението може да се прилага като профилактика. Има данни, че суровият екстракт от нийм възпрепядства навлизането на вирусите в нови клетки. Според непотвърдени източници, нийм проявява своето антивирусно действие и по отношение на херпесния и хепатит В вируса. Необходими са още изследвания в тази насока, които да потвърдят ефектът на нийм върху заболяванията, причинени от тези вируси.

Нийм е ефективен и срещу някои паразити по човека, например главовата въшка. Растението се прилага върху цялата глава за унищожаване на въшките.

В Индия и Африка, мноо хора използват клончета от нийм за поддържане на устната си хигиена. Това се дължи на антисептичните свойства на растението. Според Аюрведа, нийм е подходяща билка за почистване на зъбите, както в суров вид, така и изсушена и стрита на прах.

Нийм се прилага и за лечение на повишена температура от различен произход. Освен антипиретичното си действие (понижаващо температурата), нийм притежава още обезболяващо и противовъзпалително действие, които правят билката подходяща алтернатива на обичайните лекарства, с температуропонижаващ и противовъзпалителен ефект.

Нийм – Описание


Още по темата Диабетна невропатияДиабетна ретинопатия ( Diabetic Retinopathy )ПсориазисДиабетБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияНа симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA® Azadirachta indica, по известна като нийм, е дървесен вид, който се отнася към семейството на махагона. Растението произхожда от Индия, Пакистан и Бангладеш. Вирее в тропични и субтропични региони. 

Нийм е бързо растящо дърво, което достига на височина до 15-20 метра, рядко до 35-40 метра. То е вечнозелено растение, но при тежки засушавания, може да загуби почти всичките си листа. Клоните на дървото са широки и разперени, образувайки корона, която можеж да достигне до 15-20 метра в диаметър. Листата са перести, 20-40 сантиметра на дължина, и се състоят от 20 до 31 по-малки листенца, които са тъмнозелени на цвят. Цветовете на нийм се разполагат във висящи съцветия. Те са бели на цвят и ароматни. Плодовете са гладки, съдържат костилка и наподобяват маслина. Те имат издължена форма, а някои от тях могат да са почти изцяло кръгли. Плодовете имат тънка обвивка, под която се намира сладко-горчива пулпа, която е жълтеникаво-бяла и с много влакнеста. Вътрешната, твърда черупка на плода, съдържа едно, рядко две или три семена (костилки), които са кафяви на цвят.

Зя медицински цели се използзват основно кората, листата и семената на растението. По-рядко, за приготвяне на лекарство, се използват корените, цветовете и плодовете.

Нийм – Приложение

Нийм се използва под формата на чай (отвара), която според нуждите, се приготвя различна по концентрация, под форма на масло (олио), сух и течен екстракт, капсули, и стрита на прах билка. В зависимост от различните приложения, съществуват разнообразни рецепти за приготвяне на нийм. За третиране на различни кожни участъци, както и за отблъскване на насекоми, основно комари, масло от нийм се смсва с вазелин, в съотношение 1:5 и се използва за намазване на кожата. Отвара от листата на нийм може да се използва за лечение на атлетно стъпало, чрез накисване на краката в отварата; за промиване на очите при конюнктивит; като добавка към водата за вана, за общо тонизиране на кожата на тялото. Масло от нийм се втрива в косата за третиране на пърхут и при въшливост. След намазване, се остава да подейства около час и косата се измива с шампоан. Тази процедура се прави веднъж седмично, в продължение на три седмици.

За лечение на възпалено гърло, се приготвя отвара от листа на нийм и вряща вода. След охлаждане и прецеждане, с отварата се прави гаргара. При случаи на синузит, олио от нийм може да се накапва в носа, в дозировка две капки, два пъти на ден.

Нийм – Дозировка

Подобно на повечето растителни средства, липсват точно определени дози, в които да се приема нийм. Дозирането на течните екстракти и капсулните форми, става съгласно инструкциите, приложени към всеки конкретен препарат. Обикновено дозирането на капсулите е от порядъка 2 до 3 грама дневно. При приготвянето на отвара, количеството на листата или кората от нийм, зависи от употребата ѝ – за външна употреба, под форма на лосион или лапа,под форма на репелент за комари, или вътрешно, за лечение или профилактика на заболявания.

Нийм – Състав

В нийм са открити много активни съставки, най-известните от които са: азадирактин – притежава репелентни свойства; нимбин – притежава противовъзпалителни, антипиретични, противогъбични свойства; нимбидин – антибактериални, обезболяващи и противогъбични свойства; нимбидол – антипротозойно и антипиретично действие; натриев нимбинат – диуретично, спермицидно и антиартритно действие; гедунин – притежава репелентни свойства; кверцетин – антибактериално, антиоксидантно, противовъзпалително действие.

Нийм – Противопоказания

Прилаган в препоръчваните дози, за кратък период от време, нийм се счита за безопасен за повечето възрастни. Когато се приема в големи количества или за дълги периоди от време, нийм може да увреди бъбреците и черния дроб.

Нийм не е безопасен за деца. Описани са сериозни странични ефекти при приемане на олио от нийм от малки деца, които настъпват в рамките на няколко часа от приема. Описани са повръщане, диария, припадъци, загуба на съзнание, мозъчни нарушения и дори смърт.

Нийм не се препоръчва при бременни жени, тъй като може да предизвика спонтанен аборт.

Тъй като растението има известен стимулиращ ефект върху имунната система, нийм трябва да се избягва от хора, страдащи от автоимунни заболявания като мултиплена склероза, лупус, ревматоиден артрит и други.

Нийм може да предизвиква понижаване на кръвната захар и за това трябва да се прилага с повишено внимание при хора, страдащи от диабет.