РейшиРейши – Действие

Рейши – Описание

Рейши – Употреба

Рейши – Дозировка

Рейши – Съставки

Рейши – Противопоказания


 

Рейши е една уникална гъба, която векове наред се прилага в китайската медицина. Тя намира приложение при широк спектър от заболявания, както и като общостимулиращо средство за профилактика и повишаване на жизнения тонус. Рейши притежева обезболяващо, антиалергично и противовъзпалително действие. Използва се за профилактика на бронхит, тъй като стимулира процесите на възстановяване на лигавицата на бронхите. Притежава антибактериално действие, насочено основно срещу стафилококови и стрептококови бактерии, както и противовирусно действие, свързано с повишено отделяне на интерферон. Рейши имат антиоксидантни свойства и обезвреждат успешно свободните радикали. Има данни, че тези гъби притежават и противотуморна активност. Приемът на рейши има благотворно влияние и върху сърдечносъдовата система като понижава кръвното налягане, както и нивата на холестерол в кръвта,подобрява метаболизма на сърдечните клетки и подобрява кръвния ток през коронарните артерии. Рейши притежават и силен стимулиращ ефект върху имунната система.

Рейши – Действие

Гъбите рейши притежават имуномодулиращо действие. Те стимулират функционирането на имунната система по различни начини. В гъби рейши се съдържат уникални полизахариди, за които е доказано, че повишават количеството на РНК (рибонуклеинова киселина) и ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) в костния мозък, което пък повишава производството на т.нар. В – клетки. Това са свързани с имунната система клетки, чиято основна функция е производството на антитела. В същото време, приемът на гъби рейши води и до повишаване на т.нар. Т – клетки – имунни клетки, чиято основна функция е да обезвреждат вируси и туморни клетки. Нивото на Т-клетките е понижено при болни със СПИН, затова има данни, че приемът на рейши при хора, заразени с ХИВ – вируса, може да подобри състоянието им. Не на последно място, рейши стимулират активността на макрофагите – това са клетки на неспецифичния имунитет и са първа линия на защита на организма от бактерии и вируси.


Още по темата БронхитХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаДа се преборим с бронхита Гъби рейши притежават и изразено антибактериално действие, което се дължи на веществото ганомицин. Според редица проучвания рейши потискат растежа на много видове бактерии, включително и метицилин-резистентните стафилококус ауреус, които причиняват едни от най-резистентните на антибиотично лечение инфекции. Чувствителни към екстракт от рейши са и ешерихия коли – бактерии, които са едни от най-честите причинители на уроинфекции. Счита се, че антибактериалното действие на рейши се засилва и от имуностимулиращия ефект на тази лечебна гъба. Тези две допълващи се действия на рейши, ги правят предпочитано средство за профилактика на различни заболявания.

Приемът на гъби рейши води до повишане на нивото на интерферони в кръвта. Интерфероните притежават антивирусна активност, като пречат на размножаването на вирусите в клетките на тялото.

Рейши притежават ипротивоалергично действие. Установено е, че екстрактът от рейши понижава отделянето на хистамин (вещество, което се отделя от клетките и предизвиква симптомите при алергия) от мастоцитите. Проучвания на противоалергичните свойства на рейши в Китай и Япония, са показали, че рейши подобрява симптомите при астма, контактен дерматит и други прояви на алергия.

Гъби рейши се прилагат от векове в Япония и Китай като самостоятелна терапия или в комбинация с други растения, при различни злокачествени заболявания. Провеждани се много проучвания върху животни, както и ин витро, които показват подобряване на общото състояние, намаляване на страничните ефекти от химиотерапията (като гадене и повръщане, потискане на костния мозък) и засилване на ефекта върху тумора на лъче и химиотерапията.

Гъбите рейши допринасят и за доброто функциониране на сърдечносъдовата система. Основните съставки в рейши, които допринасят за здравето на сърцето, са стероли, полизахариди, тритерпени и аденозин. Множество изследвания върху свойствата на гъби рейши, показват, че те повлияват много добре състоянието на пациентите с коронарна болест на сърцето. Полизахаридите в рейши понижават нивата на „лошия” холестерол, който се отлага по стените на кръвоносните съдове, и едновременно с това подобяват кръвоснабдяването на миокарда и понижават консумацията на кислород от клетките (така сърдечните клетки стават по-устойчиви на понижена доставка на кислород). Тритерпените в състава на рейши са отговорни за понижаване на стойностите на кръвното налягане и подобряване на нивата на общия холестерол. Тритерпените имат и адаптогенни свойства, като спомагат на организма да се приспособява по-лесно към различни условия на средата и го правят по-устойчив на стресови влияния. Аденозинът потиска агрегацията (слепването) на тромбоцитите и така понижава риска от образуване на тромби. Всички тези съставки заедно допринасят за изразеното кардиопротективно действие на гъби рейши.

Рейши – Описание

Съществуват няколко различни вида от род Ganoderma, които се означават като гъби рейши. Най-разпространеният от тях е Ganoderma lucidum.  Вид, който е подобен на вид на предходния, е Ganoderma tsugae. Много хора не могат да различават двата вида един от друг. Срещат се още Ganoderma capense, Ganoderma carnosum, Ganoderma curtisii и Ganoderma resinaceum. Тези различни видове рейши се срещат в различни части по света.

Рейши, подобно на други видове гъби, са сапрофитни организми, тоест те се хранят с мъртва материя. Ето защо, те най-често се откриват върху мъртви дървета, стари дънери и пънове. Срещат се върху дъб, бряст, бук, клен и други видове дървета. Ganoderma tsugae се среща основно върху канадска ела.

Типичният изглед на шапката на рейши е с бъбрековидна или ветрилообразна форма, червеникава с мокра, изглеждаща като лакирана повърхност. Лъскавата червеникава шапка е една от основните отличителни черти на гъбите рейши. Когато са млади, гъбите рейши често имат белезникави краища на шапката. С възрастта, гъбата става по-твърда и от нея започват да изпадат спори. Шапката рядко става по-голяма от трийсет сантиметра в диаметър и два и половина до пет сантиметра дебела. Не е задължително тя да е захваната за стъбло. Спорите, чрез които гъбите рейши се размножават, излизат от малки пори, разположени по долната повърхност на шапката. Те са кафяви на цвят.

Наземната и подземната част на гъби рейши е ядлива, но за медицински цели се използва основно наземната част. Въпреки това, корените и мицелните филаменти, които свързват отделните гъби, също са добър източник на биоактивни вещества.

Рейши – Употреба

Рейши могат да се открият в разнообразни форми – като готов пакетиран чай, под изсушена и стрита на прах форма, изсушени гъби за приготвяне на отвара, тинктура, капсули екстракт от рейши. Независимо под каква форма се прилагат, най-важното при приема на рейши е постоянството.

Най-лесната форма за приемане на рейши е капсулната, както и тинктурата. За максимален и по-бърз ефект, капките от тинктурата могат да се капят под езика. Друг вариант е добавянето им към вода или други напитки.

Използването на сушени гъби за приготвяне на отвара, изисква доста продължително варене в чиста вода. Стритите на прах гъби, могат да се добавят към различни напитки и здравословни шейкове.

Рейши е ядлива гъба и може да се консумира, подобно на останалите ядливи гъби. На вкус обаче е доста горчива и с твърда консистенция, поради което директната консумация не е предпочитан метод за прием на рейши.

Рейши – Дозировка

Дозата, в която се приемат гъби рейши се определя от възрастта на пациента, общото му здравословно състояние и конкретния здравен проблем, за който се приема рейши, както и самата форма на гъбата. Най-общо, могат да се прилагат следните дозировки:

  • От 1.5 до 9 грама необработени, изсушени гъби рейши на ден.
     
  • 1 до 1.5 грама изсушени и стрити на прах рейши дневно.
     
  • 1 милилитър тинктура от гъби рейши.

Рейши – Съставки

Гъбите рейши са богати на полизахариди. Идентифицирани са над 36 различни вида полизахариди, като основният сред тях е бета-Д-глюкан. В гъбите се съдържат и тритерпени, които притежават антиоксидантна активност. Към тях се отнасят ганодеричните киселини A,B,C и D, ганодерол А и В, луциденична киселина В и ганодерманонтриол. В рейши се съдържат още някои ензими, както и минерали – калций, магнезий и калий. Други компоненти в химичния състав на рейши са ланостан, кумарини, ергостерол и церевистерол.

Рейши – Противопоказания

Когато се прилагат според указанията, рейши са безопасни за повечето хора. Има съобщени странични ефекти при прием на рейши, като сухота в устата, гърлото и носната лигавица, дразнене на стомаха и по-рядко поява на кръв в изпражненията.

Няма данни за ефекта на рейши върху плода и кърмачетата, затова гъбите трябва да се избягват от бременни и кърмещи жени.

Тъй като може да предизвикат понижаване на кръвното налягане, гъби рейши трябва да се прилагат с повишено внимание при хора, склонни към ниско кръвно налягане.

Рейши трябва да се избягват от хората, страдащи от тромбоцитопения (заболяване, свързано с понижен брой тромбоцити и повишена склонност към кървене), тъй като приемът им може да засили риска от поява на кръвотечение.