Пчелен прашецПчелен прашец – Действие

Пчелен прашец – Описание

Пчелен прашец – Приложение

Пчелен прашец – Дозировка

Пчелен прашец – Състав

Пчелен прашец – Противопоказания
 

Пчелен прашец е цветния прашец, който се събира по краката и телцата на пчелите-работнички. В него може да се включва и известно количество нектар и слюнка от пчелите. Тъй като прашецът се събира от различни растения, неговото съдържание може да варира в широки граници.

Хората приемат пчелен прашец като храна. Прилага се като средство за стимулиране на апетита, за подобряване на издръжливостта и спортните постижения, при преждевременно стареене, предменструален синдром, алергичен ринит (сенна хрема), афти, ревматизъм, болезнено уриниране, проблеми с простатата.


Още по темата Ревматизъм ( Rheumatism )Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияХапче спира побеляването на косатаХормоните – извор на младосттаСезонните алергииКак да се предпазим от "лошите" слънчеви лъчиПчелен прашец се използва също и като средство, улесняващо редукцията на телесното тегло, при кървене от носа и други видове кръвотечения, както и при нарушения в менструалния цикъл. Пчелен прашец може да се прилага и при гастроинетстинални нарушения, включително при запек, диария, ентерит и колит.

Повърхностно върху кожата, пчелен прашец се използва като средство за омекотяване на суха и груба кожа, както и за лечение на екзема и обрив под памперса при малки деца.

Пчелен прашец – Действие

Пчелен прашец съдържа всички необходими компоненти за подсигуряване на живота на човека. Процентът на подмладяващи съставки в пчелен прашец многократно надвишава този, при бирената мая и пшеничния зародиш. Приемът на пчелен прашец коригира небалансираното и дефицитно на хранителни вещества хранене, което съпътства съвременния човек, консумиращ предимно преработени храни, с добавени изкуствени подобрители и овкусители.

Пчелен прашец е пълноценна храна и съдържа много хранителни вещества, които не могат да се открият в храните от животински произход. Той е богат на протеини, свободни аминокиселини, витамини (включително В-комплекс) и фолиева киселина. Пчелен прашец е по-богат на аминокиселини от телешкото, яйцата и сиренето, приети в равни количества. Той доставя и значителни количества рибонуклеинова и дезоксирибонуклеинова киселина.

Изследователи са открили, че в пчелен прашец се съдържа вещество, което потиска развитието на редица бактерии. Проучвания са демонстрирали антибиотичен ефект на пчелен прашец върху салмонелни и други видове бактерии.

При опити с лабораторни животни е установено, че приемът на пчелен прашец има стимулиращ ефект върху кръвотворенето. Наблюдава се повишаване на броя на червените и белите кръвни клетки. Когато се приема от хора, болни от анемия, пчелен прашец води и до повишаване на нивата на хемоглобина. Едновременно с това, пчелен прашец е изключително богат на рутин – вещество, което намалява чупливостта на капилярите и заздравява стените на кръвоносните съдове. Тези ефекти на пчелен прашец, го превръщат в добро средство за профилактика при често кървене от носа и други кръвотечения. 

Установено е, че приемът на пчелен прашец оказва благоприятен ефект и върху стойностите на липидите в кръвта. Редовното включване на прашец в диетата, води до понижаване на стойностите на общия холестерол, LDL– холестерола и триглицеридите и едновременно с това, повишава нивата на „добрия” HDL– холестерол.

Има данни, че пчелен прашец проявява имуностимулиращо действие. Установено е, че приема на пчелен прашец води до известно повишаване в нивата на левкоцитите, гама-глобулините и общия белтък, в сравнение с хора, които не приемат подобна добавка към диетата си. Най-голямо повишение се отчита в нивата на лимфоцитите, които изпълняват ролята на „войници” на имунната система. Те са отговорни за защитата на организма срещу бактерии и вируси, както и други вредни субстанции.

Пчелен прешец има доказан ефект в лечението на сенна хрема и други видове алергия. За да има ефект обаче, той трябва да се приема поне шест седмици преди началото на „сезона на алергиите” (обикновено около април-май) и да продължи през целия период. Приемът на полен като средство против алергия, се основава на принципа на десенсибилизацията. Приемането на малки количества от алергена (в случая полен) води до образуване на антитела, които обезвреждат други субстанции, свързани с изявата на алергия.

Пчелен прашец се прилага от много спортисти и атлети като естествено средство за повишаване на издръжливостта и енергията. Доказано е, че приемът му подобрява техните постижения, без риск от страничните ефекти на стероидите. Вероятно ефектът на пчелен прашец се дължи на богатия му спектър от хранителни вещества.

Пчелен прашец е нискокалорична храна – в две супени лъжици с връх прашец, се съдържат около деветдесет калории. В същото време това количество осигурява широк спектър от хранителни вещества, които засищат апетита и ускоряват метаболитните процеси. Съдържащият се в пчелен прашец лецитин стимулира изгарянето на мазнини.

Приемът на пчелен прашец значително подобрява видът на застаряващата кожа, като спомага за нейното изглаждане и подхранване, както и стимулира подновяването на клетките. Външното прилагане на продукти, съдържащи пчелен прашец, също подобрява вида на кожата и помага в борбата с акнеичната кожа.

Пчелен прашец – Описание

Прашецът представлява мъжките семена на цветовете. Той е необходим за оплождането на растението. Малките частици прашец се образуват на свободния край на тинчинките във вътрешността на цветовете. Всяко цвете в природата образува прашец, както и много овощни дървета и земеделски култури.

Пчелен прашец е храната на младата пчела и се състои от около 40% протеин. Около половината от него е във вид на свободни аминокиселини, които са готови за асимилиране от тялото. Освен, че събират прашец за храна на своята колония, пчелите опрашват до 80% от всички растения, като пренасят прашец от едно растение на друго.

Събирането на прашец от пчелите не е лесна работа. Веднъж кацнала върху цветето, пчелата се настанява в него и започва бързо да остъргва прахообразния прашец от тинчинките, като си служи с челюстите и предните си крака. Тя го овлажнява с помощта на малко количество мед, което носи от кошера. Задните ѝ крачета има разширени и уголемени участъци, които са снабдени с твърди реснички, наречени гребенчета за прашец. Пчелата използва тези гребенчета да „сресва” златния прашец, който покрива телцето и краката ѝ. Тя изтиква прашеца към свооеобразни кошнички, които имат вдлъбната форма и са оградени от снопчета реснички. Когато кошничките на пчелата са пълни, прашецът в тях е утъпкан и превърнат в едно зърно или гранула.

Една от най-интересните особености на пчелен прашец е, че той не може да се синтезира изкуствено в лаборатория. Правени са експерименти с пчели, на които се дава изкуствено създаден от човека прашец за храна. Всички пчели умират, въпреки че всички известни съставки на пчелния прашец са добавени към изкуствения. Това показва, че в прашеца се съдържат вещества, които все още не са идентифицирани.

За получаване на една чаена лъжичка пчелен прашец, пчелата трябва да работи осем часа на ден, в продължение на месец. Всяка гранула пчелен прашец се състои от около два милиона зрънца цветен прашец, а в една чаена лъжичка се съдържат 2.5 билиона зрънца цветен прашец.

Пчелен прашец – Приложение

Пчелен прашец може да се консумира като добавка към редица храни и напитки. Важно е да не се подлага на температурна обработка, тъй като топлината разрушава голяма част от хранителните вещества. Към прашеца може да се добави малко канела, която допълнително подправя сладкия му вкус. Пчелен прашец може да се смеси със зеленчукови или плодови сокове, да се добави към дресинга за салати, да се поръси върху препечена филия с фъстъчено масло или мед, или просто да се добави към чаша с вода, подсладена с мед. Пчелен прашец трябва да се съхранява в хладилник.

Освен под форма на гранули, пчелен прашец се предлага и под форма на таблетки, което е също един удобен метод за прием на прашеца.

Пчелен прашец – Дозировка

Преди да се приеме пълната доза пчелен прашец, добре е да се вземе една гранула, за да се избегне риска от поява на алергия. Ако няма проява на алергична реакция, дозата постепенно се повишава за около седмица до достигане на оптималното количество.

Оптималната доза пчелен прашец варира според индивидуалните нужди. За профилактика на алергии, необходимата доза е една чаена лъжица прашец дневно, като се започва с много по-ниска доза и постепенно се повишава количеството.

Когато се приема под форма на таблетки или капсули, дозата обикновено варира между 1000 и 2000 милиграма на ден.

Пчелен прашец – Състав

В пчелен прашец се откриват следните вещества:

  • Витамини – провитамин А, тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин, витамин В5, пиридоксин (В6), цианкобаламин (В12), пантотенова киселина, витамин С, витамин F, витамин D,витамин Е, витамин H, витамин К, витамин PP, фолиева киселина, холин, инозитол, рутин;
     
  • Минерали – калций, фосфор, калий, желязо, мед, йод, сяра, натрий, хлор, мангнезий, манган, молибден, селен, бор, силиций и титаний.

В пчелен прашец се съдържат още аминокиселини, въглехидрати, мастни киселини, ензими и коензими, мазнини.

Пчелен прашец – Противопоказания

Пчелен прашец като цяло е безопасен за приемане от повечето хора. Основен риск при приемането му е настъпването на алергична реакция. Пчелен прашец трябва да се избягва от хора, с доказана алергия към пчелна отрова, прополис и други пчелни продукти. Хора, които са предразположени към алергични реакции (към различни храни и други), трябва да подхождат внимателно към приема на пчелен прашец. Възможните прояви на алергия варират от поява на зачервяване на кожата и обрив, до тежък анафилактичен шок, застрашаващ живота. Алергичните реакции могат да се проявят и като стомашно неразположение и поява на диария. Пчелен прашец трябва да се избягва от бременни и кърмещи жени.