ТТрипхаларипхала– Действие

Трипхала – Описание

Трипхала – Приложение

Трипхала – Дозировка

Трипхала – Състав

Трипхала – Противопоказания
 

Трипхала – Действие

Трипхала представлява аюрведична формула, създадена за пречистване на организма. Трипхала подобрява храносмилателните процеси и функциите на черния дроб, понижава серумния холестерол и има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система – подобрява циркулацията на кръвта в тялото и понижава кръвното налягане. Трипхала има доказани антибактериални и противовирусни свойства и се прилага за профилактика и лечение на простудни заболявания. Има отхрачващо действие, което я прави подходящо средство при кашлица.

Трипхала е най-популярната Аюрведична билкова смес в Индия, която притежава едновременно разхлабващо действие и способността да подсилва организма. Благодарение на високата си хранителна стойност, трипхала почиства и извежда токсините от организма, без да изчерпва естествените резерви на тялото. Сред растителните средства, които се прилагат за стимулиране и регулиране на изхожданията, се формират две основни групи, действащи по различен механизъм – пургативи и лубрикиращи (смазващи) и набъбващи в червата средства. Към първата група се отнасят сена, ревен и други, които съдържат горчиви вещества, действащи чрез повишаване на перисталтичните движения на червата и стимулирайки образуването и отделянето на жлъчка. Втората група разхлабващи средства, към които се отнасят ленените семена и псилиум, смекчават изпражненията, набъбват и абсорбират вода в червата и по този начин улесняват изхожданията. Трипхала съчетава качествата и на двата вида лаксативни растения и може да помогне при различни видове запек.

Трите съставки на трипхала (Harada,AmlaиBehada)съответстват на „трите доши” в Аюрведа. Според Индийската медицина, тялото е изградено от три доши (енергии, течности). Вата се превежда като вятър и отговаря на ума и нервната система. Тя се характеризира като суха, студена и активираща. Втората се нарича Питта, която се превежда като огън или жлъчка. Тя отговаря за метаболитните процеси в организма, включително храносмилане и процесите на усвояване на хранителните вещества. Питта се определя като гореща, влажна и лека. Накрая, Кафа представлява вода или слуз. Тя отговаря за анаболните процеси (процесите на изграждане в организма) като развитието на мускулите и костите. Нейната природа е хладна, влажна и тежка.

Харада има горчив вкус и се свързва с Вата. Тя притежава разхлабващо, лубрикиращо, антипаразитно, спазмолитично свойство. Прилага се за лечение на остър и хроничен запек, тревожност, чувство на тежест. Харада притежава най-силното пречистващо и разхлабващо действие от трите компонента на трипхала.

Амла има кисел вкус и съответства на Питта и елемента огън в Аюрведа. Тя има тонизиращо, леко разхлабващо и антипиретично (понижаващо температурата) действие. Прилага се за лечение на състояния, носещи елемента огън в себе си – язви, възпаление на стомаха и червата, инфекции, запек, чувство на парене някъде по тялото, затруднена функция на черния дроб. Амла притежава и умерено антибактериално действие и изразено отхрачващо, антивирусно и кардиотонично действие. Амла  е и най-богатият източник на витамин С, който е в около двайсет пъти по-висока концентрация, в сравнение с портокала. Още по-важна особеност е, че витамин С в амла е необичайно термостабилен. Учени са установили, че това се дължи на наличието в амла на тинини, които се свързват с витамина и пречат на неговото разпадане.

Бехада проявява адстрингентно, тонизиращо и спазмолитично действие. Вкусът ѝ е стипчив, сладко-горчив и пикантен. Действията на Бехада са свързани с Кафа – третата доша, която съответства на слузта. Ето защо лечебните свойства на Бехада са насочени към балансиране на състоянията с повишено отделяне на слуз, астма, възпаление на бронхите, алергии и хълцане.

Трипхала – Описание


Още по темата Ларингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаКашлица – Симптоми и Лечение на Кашлица с БилкиКашлица - ПричиниТуберколоза при ДецаДеменция - Вредните навици в средна възраст ускоряват упадъка на умаТрипхала се състои от три растения – Амла – Emblica officinalis, Харада – Terminalia chebula и Бехада – Terminalia belerica.

Амла е известна още като индийско цариградско грозде. Дървото, чиито плодове влизат в състава на трипхала, е малко до средно по размери, достигащо на височина от 8 до 18 метра, с извито стъбло и разперени клони. По-малките клони са гладки или покрити с мъх. Листата са прости, светлозелени, без дръжки и близко разположени до клончетата. Цветовете са жълто-зелени. На вид са гладки и доста твърди, с шест вертикални бразди или ленти. Плодовете на растението узряват през есента. Те са кисели, горчиви и стипчиви на вкус.

Харада е листорадно дърво, достигащо на височина до 30 метра и до един метър в диаметър. Листата са редуващи се, до срещуположно разположени, овални, достигащи на дължина до 7-8 сантиметра, а на широчина – от 4.5 до 10 сантиметра. Плодовете са костилкови, овални и гладки, жълто-оранжеви до кафяви на цвят, с пет надлъжни бразди.

Бехада е голямо листопадно дърво, разпространено в равнинните и хълмисти области на югоизточна Азия. Листата са около 15 сантиметра дълги и се сгъстяват към върховете на клоните. Цветовете са зеленикаво-жълти, издаващи неприятна миризма. Плодовете са овални, сиви на цвят и съдържат костилка. Те са богати на мазнини – до 40% от общото съдържание. 

Трипхала се състои от уникална комбинация от три лечебни растения. Плодовете на тези растения се използват в приготвянето на аюрведичната формула.

Трипхала – Приложение

Съществуват два основни начина за приемане на трипхала – под форма на прах или таблетки. Традиционно, трипхала се консумира под форма на чурна или прах. Два – три грама от стритата на прах трипхала се смесва с топла вода и се консумира всяка вечер, или се разделя на три равни части и се консумира през целия ден. Тъй като вкусът на трипхала е особен и се не се харесва на всеки, мнозина предпочитат да приемат комбинацията от растения под формата на таблетки или капсули.

Трипхала – Състав

Благодарение на плодовете на Emblica officinalis, трипхала съдържа високо съдържание на витамин С – около 450 милиграма на 100 грама, който е и термоустойчив в значителна степен, благодарение на съдържанието на танини. Към танините се отнасят ембликанин А, ембликанин В, пуниглюконин, педункуланин. Съдържат се още полифеноли, флавоноиди, галицинова киселина. Terminalia belerica обогатява трипхала и с мастни киселини – олеинова, палмитинова, стеаринова, миристинова киселина. Съдържат се още и витамин В1, В2, витамин А, калций, магнезий, калий, натрий, цинк, желязо, манган.

Трипхала – Дозировка

Под формата на прах, трипхала се прилага в доза два до три грама дневно, разтворени във вода. Приема се вечер или разделена на части, през целия ден. Най-честата доза, в която се приемат капсулите трипхала, е две капсули дневно пред лягане или сутрин, след ставане от сън. При нужда, дозата може да се повиши до три – четири капсули.

Трипхала – Противопоказания

Приемана в препоръчваните дози, трипхала е безопасна и не води до странични ефекти. Възможно е в началото да има известен стомашно-чревен дискомфорт, който преминава с времето. Той се изразява основно в чести изхождания на по-редки изпражнения. За да се намали риска от тези странични ефекти, първоначално трипхала може да се приема в по-ниска доза, която постепенно да се повиши. При предозиране, се наблюдава поява на диария, коремни болки и дори дехидратация, ако загубените с изпражненията течности, не бъдат адекватно заместени.