ХлорелаХлорела – Действие и приложение

Хлорела – Описание

Хлорела – Използвани части

Хлорела – Начин на употреба

Хлорела– Дозировка

Хлорела– Лечебни съставки

Хлорела – Странични ефекти
 

Хлорела под формата на хранителна добавка, се използва като средство за стимулиране на имунната система, при злокачествени заболявания, за намаляване на страничните ефекти от лъчелечението, за повишаване на броя на белите кръвни телца – левкоцити (особено при болни от СПИН и злокачествени заболявания), за профилактика на настинки, за предпазване на организма от токсичните ефекти на олово и живак, както и като средство за забавяне на процесите на стареене. Хлорела се използва още и за повишаване количеството на „добрите” бактерии, населяващи червата и по този начин допринася за подобряване на храносмилането, подобрява състоянието при наличие на язви, колит, болест на Крон и дивертикулит. Много хора използват хлорела и за лечение на запек, при хипертония, за понижаване на стойностите на холестерола, за пречистване на организма от токсини и за повишаване на енергийните нива. Някои прилагат микроводораслите и за подобряване на симптомите на предменструален синдром, за понижаване на честотата на астматичните пристъпи и при фибромиалгия.

Хлорела се прилага върху кожата като средство за лечение на язви и обриви, основно причинени от лъчетерапия.

Хлорела – Действие и приложение


Още по темата ЗапекЛениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)На 17-ти май ще отбележим Световния ден за борба с хипертониятаПрахчетата срещу грип смъртоносниХапче спира побеляването на косатаЛекарство помага на имунната система да се пребори с настинките и грипаХлорела притежава силно детоксикиращо действие върху организма, като притежава способността да свързва и извежда от организма редица тежки метали, лекарства и други токсини за организма. Счита се, че способността на хлорела да извежда токсични вещества от организма, се дължи на  строежа на нейната клетъчна стена и материала, от който тя е изградена. Клетъчните стени на хлорела имат три слоя, като най-дебел е средният, съдържащ целулозни микрофибрили. Провеждани са клинични изследвания, които показват, че токсини като арсен, живак, олово, пестициди, инсектициди, полихлорирани бифенили, радиоактивни вещества и други, успешно се премахват от човешкия организъм. Клетъчната стена на хлорела се свързва и абсорбира тези токсични вещества и след това безопасно ги извежда от организма.

Посочените токсини могат да се открият навсякъде в околната среда. Те попадат в организма с храната, въздуха и водата, и могат да причинят редица заболявания и болестни състояния, от алергични реакции до злокачествени заболявания. Кадмият например, който се открива в цигарения дим, се счита, че спомага за повишаване на кръвното налягане и ускорява процесите на атеросклероза. При проведено клинично проучване, е установено, че в резултат от приема на хлорела, се ускорява значително отделянето на кадмий от организма. Приемът на хлорела в продължение на 12 дни, във висока доза (около 8 грама), води до трикратно ускоряване на отделянето на кадмий. А след 24 дни, количеството на кадмий в урината е намаляло седем пъти и симптомите на отравяне с кадмий са отшумели.

Хлорела притежава и стимулиращо действие върху функцията на имунната система. Изследвания са показали, че екстрактът от хлорела стимулира макрофагите, повишава производството на интерферон, стимулира В- и Т – клетките, което води до антитуморен, антибактериален и противовирусен ефект. Стимулирането на макрофагите повишава унищожаването на туморни клетки, както и отстраняването на чужди тела и токсини от организма. В – клетките секретират антителата и са отговорни за защитата на организма от бактерии, а Т – клетките имат защитна функция срещу вируси и туморни клетки, както и регулират функцията на имунната система. Хлорела не може да се използва самостоятелно за лечение на злокачествени заболявания, но тя е отлично добавъчно средство към основната противотуморна терапия. Това се дължи както на стимулиращия ѝ ефект върху имунната система, така и на детоксикиращите ѝ свойства, които намаляват вредното въздействие на лъчетерапията върху организма. 

Приемът на хлорела води до постепенно заздравяване на лигавицата, покриваща органите на храносмилателната система (стомах и черва), стимулира перисталтиката и като резултат на това премахва запека. Хлорела спомага за умножаването на здравословната чревна микрофлора, като това в голяма степен подобрява състоянието на храносмилателната система. Облекчават се симптоми като подуване и задържане на газове в червата, подобрява се усвояването на хранителните вещества от храната.

Хлорофилът, съдържащ се в изобилие в хлорела, изпълнява роля, подобна на хемоглобина в еритроцитите, и затова хлорела успешно може да се прилага за „подсилване” на кръвта при анемия. Нещо повече, в хлорела се съдържа значително количество желязо, което е от полза за хората, страдащи от желязодефицитна анемия.

Хлорела – Описание

Хлорела е едноклетъчно, сладководно, микроскопично водорасло, чиито размери са от порядъка на 2 до 8 микрона (един миикрон е равен на една хилядна от милиметъра). Клетките на хлорела са кръгли и имат почти същия размер като червените кръвни клетки (еритроцити).

Хлорела е една от най-старите растителни форми на живот на Земята. Тя има най-високото съдържание на хлорофил от всички познати растения, което и придава характерния тъмнозелен цвят. Названието „хлорела” идва от латинските думи „chlor” – зелен и “ella” – малък. За разлика от повечето растителни видове, които са изградени от повече клетки, хлорела притежава само една клетка, която съдържа всички органи, необходими ѝ за самостоятелно съществуване. Хлорела, която достига 3 микрона, расте чрез процеса фотосинтеза, с помощта на слънчевата светлина и въглеродния диоксид в прясната вода. Когато достигне до размери от порядъка на 8-10 микрона, нейното клетъчно ядро се разделя два пъти. От една родителска клетка се получават четири клетки дневно. Никое друго растение не се дели толкова бързо, колкото хлорела. Ето защо на хлорела се гледа като на потенциална храна на бъдещето, която да може да задоволи нуждите на постоянно разрастващата се човешка популация.

Хлорела – Използвани части

За нуждите на медицината и за производство на хранителни добавки, се използва цялото водорасло.

Хлорела – Начин на употреба

Хлорела се приема най-често под формата на прах, таблетки или капсули. Приемът на таблетки и капсули става с помощта на малко вода или сок, около час и половина преди всяко хранене.

Приемът на прах от хлорела може да стане по различни начини – да се добави към вода или сок, към здравословни шейкове, или директно върху салати, кисело мляко, мюсли.

Когато за пръв път се приема хлорела, е добре включването ѝ към диетичния режим да стане постепенно, като се започне с по-ниски дози и постепенно се достигне до оптималните. Не трябва да се взимат едновременно хлорела и витамин С, тъй като се нарушава способността на хлорела да свързва и извежда токсични вещества от организма. Приемът на витамин С трябва да става не по-рано от три часа след приема на хлорела.

Хлорела не трябва да се добавя към горещи напитки или да претърпява някаква термична обработка, тъй като това ще доведе до разрушаване на хранителните вещества в нея. Най-добре е дневната доза хлорела, да се раздели на повече дози през деня, за да се постигне оптимално абсорбиране и усвояване на полезните вещества.

Приемът на хлорела е добре да се редува с друго полезно микроводорасло – Спирулина.

Хлорела – Дозировка

Ако се приема под формата на прах, дневната доза хлорела е около 1-2 чаени лъжици, или 3-4 грама.

Под формата на таблетки от 500 милиграма, хлорела се прилага в доза 6 до 8 таблетки, разпределени в 3-4 приема през деня. Капсулите хлорела обичайно съдържат 600 милиграма от микроводораслите и се приемат в доза 5 до 7 капсули, разделени на няколко приема през деня.

Хлорела – Лечебни съставки

Хлорела е силно концентрирана на хранителни вещества суперхрана, която съдържа до 60 процента протеини, 18 аминокиселини, включително всички незаменими, както и разнообразни витамини и минерали. Едно от уникалните вещества, което се съдържа в хлорела и на което се дължат някои от полезните ѝ ефекти, е т.нар. хлорела-растежен фактор. Хлорела е и добър източник на есенциални мастни киселини, които са важни за редица биохимични реакции в организма, включително и за хормоналния баланс. В микроводораслото се съдържат високи нива на хлорофил, бета-каротен и рибонуклеинови и дезоксирибонуклеинови киселини (РНК и ДНК). Повече от 20 витамина и минерала се откриват в хлорела: желязо, калций, калий, магнезий, фосфор, провитамин А, витамин С, В1, В2, В5, В6, В12, витамин Е и витамин К, биотин, инозитол, фолиева киселина.

Хлорела – Странични ефекти

В препоръчваните дози, приемът на хлорела се счита за безопасен за повечето хора. Известни са алергични реакции у предразположени хора, които могат да варират по тежест – от леки обриви по кожата до сериозни алергични реакции, със затруднено дишане. Поради възможното съдържание на йод, хлорела не бива да се приема от хора, свръхчувствителни към този микроелемент.

Възможно е, през първите няколко седмици от приема на хлорела, да се наблюдава стомашен дискомфорт, умерени болки, подуване, диария и главоболие. Обикновено тези реакции преминават с времето и вероятно се дължат на елиминирането на токсините от организма. За да се намали честота им, се препоръчва дозата на хлорела да се увеличава постепенно, като се започне от малки дози и се достигне до препоръчваните.