ХортензияХортензия – Действие

Хортензия – Описание

Хортензия – Приложение

Хортензия – Дозировка

Хортензия – Състав

Хортензия – Противопоказания
 

Хортензия – Действие

Хортензия - Основното приложение на хортензия, като растение с лечебни свойства, е при заболявания на пикочо-половата система – инфекции на пикочния мехур (цистит), на уретрата (уретрит) и простатата (простатит); при доброкачествено увеличение на простатата и при камъни в бъбреците. Според някои, хортензия може да се използва и като средство за лечение на сенна хрема.

Хортензия е растение, което се прилага от стотици години в алтернативната медицина, за лечение на инфекции на уринарния тракт – на бъбреците и пикочния мехур, при нарушения във функцията на простатната жлеза и за лечение на рани. Хортензия помага за облекчаване на свързани с бъбреците, болки в областта на кръста и за отделяне на камъни и песъчинки. В Непал, екстрактът от хортензия се използва за лечение на настинки, кашлица и бронхити. Тя също се използва и при трескави състояния, дори и при малария. Според Китайската билкова медицина, хортензия се отнася към една от петдесетте билки, които могат да се прилагат при рак на стомаха. Екстрактът от растението се счита за алтернативно лечение на заболявания, свързани с нарушения в имунната система – псориазис, склеродерма, мултиплена склероза и диабет. Хортензия се използва и за облекчаване на състоянието при ревматоиден артрит, артрозна болест, подагра и отоци на крайниците. Халофугинон е активна съставка, която се съдържа в корените на хортензия, и се свързва с ефекта на растението върху автоимунните заболявания. Счита се, че това вещество понижава формирането на бели кръвни клетки, които са насочени към собствените структури на тялото. В бъдеще, това вещество може да допринесе в значителна степен в лечението на автоимунните заболявания, тъй като за разлика от конвенционалното лечение, то не потиска имунната система.

 

Коренът от хортензия се счита за билков тоник, който подсилва и органите на отделителната система. Действието му е меко, а благотворното влияние върху отделителната система е продължително. Поддържането на добро здраве на уринарния тракт оказа и цялостно влияние върху организма, като зарежда с енергия и го подсилва. Това се дължи на факта, че органите на отделителната система, основно бъбреците, пречистват кръвта и спомагат за отделянето на токсини от организма.

Хортензия се цени и заради свойството си да разтваря камъни в бъбреците, но основно се използва като профилактика срещу образуване на нови камъни и отлагания в отделителната система.

Основните симптоми, за облекчаването на които може да се прилага хортензия, са често уриниране, съчетано с чувство за парене и остра, внезапна болка в уретрата, а също и болка по време на уриниране и болка в кръстната област, както и чувство за недостатъчно изпразване на пикочния мехур.

Коренът от хортензия се използва и за лечение на нощно напикаване при деца и инкотиненция (незадържане на урина) при възрастни. Растението е особено полезно при хора в напреднала възраст, когато поради една или друга причина, пикочния мехур не се изпразва напълно и задържаната урина става благоприятна среда за развитие на инфкции.   

Хортензия се изпозва от дълги години и като средство за поддържане на доброто състояние на простатната жлеза. Счита се, че растението може да е от ползва в лечението на възпалена или уголемена простатата. За проблеми с простатата, хортензия често се комбинира с царевична коса и сао палмето.

Хортензия – Описание


Още по темата Цистит - дигноза, симптоми, лечениеПростатит - възпаление на простатната жлезаЗнаете ли как да се предпазите от цистит?Започнете деня с вода с лимонКак да излекуваме инфекция на пикочните пътищаБилки и имуностимуланти спират циститаХортензия е овално храстовидно растение с големи, назъбени, средно до тъмнозелени листа, които се разполагат по двойки, срещуположно. Обикновено достига на височина от 0.9 до 1.8 метра и също толкова на ширина. Цветовете са събрани в големи съцветия с форма на топка. Съществуват много вариации и хибридни форми, които могат да имат и по-разнообразни форми. Цветовете на повечето хортензии са чувствителни към киселинността на почвата – те са тъмнолилави или сини в киселинна почва, бели или зеленикави – в неутрална почва, розови в почва, която е алкална. Образуването на цветове е най-успешно в районите с мека зима, тъй като то започва през предходната година. В зоните със стузени зими, хортензията представлява храст, който образува само листа, без цветове, тъй като цветните пъпки умират през тежките зими.

За медицински цели се използват корените и коренищата на хортензия, които се изравят през есента.

Хортензия – Употреба

Корените от хортензия могат да се приготвят по различен начин – под формата на отвара, тинктура, течен екстракт, стрит на прах корен, сироп или под формата на капсули и таблетки. За приготвянето на отвара от корени на хортензия, се използват 2 до 4 чаени лъжички от изсушените и стрити на прах корени, които се варят за 10-15 минути в една чаша вода.

Хортензия – Дозировка

Корените от хортензия се дозират по следния начин: 2-4 грама стрит на прах корен, три пъти на ден; 2-4 милилитра течен екстракт три пъти дневно; 2-10 милилитра тинктура, три пъти дневно; 2-4 чаени лъжици изсушен корен на една чаша вряла вода, като отварата се пие също три пъти на ден. Дозировката на корените от хортензия, когато се приемат под формата на капсули или таблетки, зависи от конценттрацията на растението в тях. Обичайно дозата е от порядъка на 1000 – 1500 милиграма.

Хортензия – Съставки

Основните съставки на корените от хортензия са хидрангеин (гликозид), флавоноиди, сапонини, смолисти вещества, рутин, скорбяла, летливи масла и други.

Хортензия – Ефекти

Приемът на хортензия е безопасен за повечето хора, когато се взема за кратък период от време и в рамките на препоръчваната дозировка. Най-честите странични ефекти са гадене, повръщане, диария, замаяност и по-рядко стягане в областта на гърдите.

Тъй като липсва информация за ефекта на растението при бременни и кърмещи жени, то трябва да се избягва от тези групи.

Приемът на хортензия може да повлияе метаболизирането на лития в организма, като забави екскрецията му и доведе до натрупване в организма. Ето защо, приемът на литиеви медикаменти в комбинация с хортензия, трябва да става под лекарски контрол.