Червен брястЧервен бряст – Действие

Червен бряст – Описание

Червен бряст – Приложение

Червен бряст– Дозировка

Червен бряст – Състав

Червен бряст – Противопоказания
 

Кората от червен бряст се прилага при кашлица, възпалено гърло, колики, диария, хемороиди, синдром на раздразненото дебело черво, възпалителни заболявания на органите на отделителната система, както и за отделяне на тении. Червен бряст намира приложение при различни заболявания на органите на храносмилателната система, като възпалителни заболявания (гастрит, колит), състояния, свързани с повишена киселинност в стомаха, дивертикулоза, както и за предпазване от язви на стомаха и дуоденума.

Повърхностно, червен бряст се прилага при рани, изгаряния, подагра, ревматизъм, циреи, абсцеси, язви, зъбобол, възпалено гърло и като лубрикант, за улесняване на раждането. Червен бряст се включва в състава на някои пастили за смучене при болки в гърлото.

Червен бряст – Действие

Още коренното население на Америка е използвало червен бряст за лечение на редица състояния и заболявания. Въпреки, че липсват достатъчно клинични данни, подкрепящи ефикасността на растението, мнозина са хората, които са се убедили в успокояващите свойства на кората от червен бряст.

От векове, хората прилагат червен бряст като средство за лечение на бронхит, настинки и други проблеми на горните дихателни пътища. За тази цел растението се прилага под формата на отвара или влиза в състава на пастили за смучене. Кората от червен бряст съдържа клей – гъста субстанция, която се превръща в гел, когато се смеси с вода. Счита се, че този гел покрива лигавицата на гърлото, успокоява възпалението, намалява дразненето на лигавиците и предпазва от кашлица.

Успокояващият ефект на клея, съдържащ се в кората на червен бряст, го прави подходящо средство за лечение на различни проблеми на храносмилателната система. Счита се, че след приемане на билката, тя образува предпазващ и успокояващ слой върху лигавицата на червата и стомаха, и облекчава състоянието при язви, киселини и други гастроинтестинални смущения. Според Медицинския център към университета в Мериленд, червен бряст стимулира нервни окончания в храносмилателната система, което води до засилване на секрецията на мукус, който има предпазваща функция върху лигавицата на стомаха и червата. Приемът на червен бряст, под формата на отвара или тинктура, облекчава болката при язва на стомаха и дуоденума. Растението помага и при гастроезофагиална рефлуксна болест (ГЕРБ), при която киселото стомашното съдържимо се връща обратно в хранопровода и може да предизвика дразнене и разязвяване на лигавицата на хранопровода. Приемът на червен бряст, създавайки защитен слой върху лигавиците, предпазва хранопровода от увреждащото действие на стомашните киселини.

Червен бряст намира приложение и външно, под формата на лапи. Той се използва за успокояване и подпомагане на процесите на зарастване, при неголеми рани, малки изгаряния, циреи и абсцеси, обриви и язви. Приложен върху кожата, червен бряст облекчава болката и сърбежа. Препоръчва се едросмляната кора от червен бряст да се смеси с вряща вода и след изтиване да се приготви лапа, която се поставя върху засегнатата област. Не бива да се поставя върху отворени рани.

Червен бряст – Описание


Още по темата АвитаминозаЛарингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитХемороидиКашлицаДиарияХемороиди - лечение и профилактика - ХемороидиЧервен бряст, Ulmus rubra, е бряст, който произхожда от източните части на Северна Америка. Той представлява широколистно дърво, което достига на височина до 20 метра, с 50 сантиметра обиколка на стеблото в основата. Сърцевината на дървото е червеникаво-кафява, на което се дължи и името на дървото. Листата са дълги от 10 до 18 сантиметра, с груба повърхност (особено горната част на листото). Те са с едро назъбени краища, заострени към върха и заеоблени в основата. Цветовете се образуват преди листата, през ранна пролет, и обикновено са разположени в съцветия от 10 до 20 цветчета. Плодовете са характерните за бряст – криловидни, с овална форма, в центъра на които е разположено единичното семе. Пъпките и клонките на червен бряст се различават от другите видове бряст по това, че са покрити с мъхл разлика има и по отношение на цветовете, които при червен бряст са с много къси дръжки.

За медицински цели се използва вътрешната част на кората на дървото, която се изсушава и стрива на прах.

Червен бряст– Приложение

Червен бряст може да се приема, в зависимост от приложението, под следните форми: таблетки и капсули; пастили за смучене; фино стрита на прах кора за приготвяне на отвари и екстракти; едро смляна кора за приготвяне на лапи; тинктура.

Червен бряст – Дозировка

В зависимост от формата, под която се приема, кората от червен бряст се прилага в следните дозировки:

  • За приготвяне на чай (отвара) две чаени лъжички смляна кора от червен бряст (около 4 грама), се зеливат с две чаши вряща вода и се запарват за 3 до 5 минути. Течността се прецежда и се пие три пъти дневно.
     
  • Тунктурата предствлява алкохолен извлек от кората на червен бряст. Тя се приема в доза 5 милилитра, три пъти дневно.
     
  • Капсулите и таблетките се вземат в дозата означена на опаковката на съответния продукт, тъй като може да има вариации в концентрацията на екстракта от червен бряст. Най-общо, капсули от 400 – 500 милиграма, се вземат 3-4 пъти дневно с обилно количество вода (пълна чаша).

При прием на пастили за смучене, съдържащи червен бряст, трябва да се следват инструкциите на етикета на продукта.

Приготвянето на лапите за външно приложение става с едросмляна кора от червен бряст, която се накисва във вряща вода. Слага се върху кожата след като изстине.

Червен бряст – Състав

Основните съставки в кората на червен бряст са полизахаридите. Основният водоразтворим полизахарид има линейна структура и се състои от редуващите се галактуронова киселина и рамноза. Съдържат се още галактоза и глюкоза. Полизахаридите образуват характерния клей, на който се дължат повечето от полезните ефекти на червен бряст. В кората от червен бряст се откриват още и фитостероли – бета-ситостерол, цитростандиенол, долихол; мастни киселини – олеинова и палмитинова; танини, калциев оксалат, холестерол и други. 

Червен бряст – Противопоказания

Приемът на кора от червен бряст не се свързва с поява на съществени нежелани ефекти. Тъй като той създава покривен слой върху лигавиците на органите от храносмилателния тракт, може да доведе до забавяне на абсорбцията на други лекарства и билкови препарати. Ето защо червен бряст трябва да се приема два часа преди или два часа след приема на други билки или медикаменти.

Има данни, че приемът на кора от червен бряст може да увеличи риска от преждевременно раждане и аборт. Ето защо се препоръчва растението да се избягва по време на бременност и кърмене.