ЮкаЮка– Действие

Юка – Описание

Юка – Приложение

Юка – Дозировка

Юка – Състав

Юка – Противопоказания
 

Като лечебно средство, юка се използва при остеоартрит, високо кръвно налягане, мигренозно главоболие, възпаление на дебелото черво (колит), висок холестерол, стомашни нарушения, диабет, нарушено кръвооросяване, различни болестни състояния на черния дроб и жлъчния мехур.

Някои хора налагат юка директно върху кожата при наранявания, различни кожни заболявания, навяхвания, болезнени стави, косопад и пърхот.

Юка се използва и като храна, като най-често се пържи, подобно на картофите.

В производството, юка се използва като пенливо и овкусяващо средство в различни безалкохолни газирани напитки. Редица съставки в юка се използват в създаването на нови лекарства.

Юка – Действие

В състава на растението юка влизат вещества, наречени сапонини, които могат да подпомогнат изграждането на хрущяла на ставите. Тези вещества са едновременно водно- и мастноразтворими и притежават свойства, подобни на сапуните. Проведени са проучвания, които демонстрират ползите от юка при хора, страдащи от остеоартрит и ревматоиден артрит. Коренното население на Америка е използвало чай от юка за облекчаване на болките и отока в ставите.

В юка се съдържа и веществото ресвератрол. По своята същност, това е полифенолно вещество, което се открива във висока концентрация в червеното вино и притежава мощни антиоксидантни свойства. То предпазва организма от увреждащото действие на свободните радикали. Има данни, че свободните радикали играят значителна роля в канцерогенезата – процес на образуване на злокачествени заболявания. При провеждане на клинични изследвания ин витро, е установено, че екстрактът от юка има противотуморни свойства, които се приписват на съдържащия се в растението ресвератрол. Липсват обаче, достатъчно убедителни данни за този ефект на растението при хора, страдащи от злокачествени заболявания.


Още по темата Скарлатина (шарка) - симптоми, особености и лечениеМозъчен аневризъмМигрена - Причини и Симптоми на Мигрената. ГлавоболиеДиабетна невропатияДиабетна ретинопатия ( Diabetic Retinopathy )Пункциите при синузит се заменят с билкиПриемът на екстракт от юка има полезен ефект и върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Доказано е, че наличието на ресвератрол и други полифеноли в юка, имат холестероло-понижаващ ефект и едновременно с това, понижават склонността на тромбоцитите да се слепват и да образуват тромби. Ефектът на юка върху нивата на холестерола се свързват и с със високото съдържание на сапонини в растението. Попаднали в стомаха, тези вещества имат свойството да свързват холестерола от храната и да улесняват отделянето му чрез жлъчката. Повишеното количество на холестерол в жлъчката, означава по-ниско ниво на холестерол в кръвта. Тези ефекти на юка я правят естествено средство за профилактика на коронарна болест на сърцето и други заболявания, в чиято генеза стои нарушения баланс на липидите в кръвта и процеса на  атеросклероза.

Противовъзпалителните свойствана екстракта от юка може да бъдат от полза не само за хората, страдащи от артритни заболявания, но и за болни от рядкото автоимунно заболяване саркоидоза. Има данни, че растението може да облекчи някои от симптомите при това заболяване, което може да засегне почти всеки орган в тялото.

Освен противовъзпалително свойство, юка притежава и противогъбично действие и може да се използва при различни гъбични заболявания. 

Приемът на юка облекчава и някои често срещани симптоми от страна на храносмилателната система – подуване на корема, киселини, повишено образуване на газове, периодични състояния на диария. Юка има регулиращо и леко слабително действие, което подпомага регулирането на чревната функция.

Юка – Описание

Под названието юка се разбират няколко вида вечнозелени храстовидни растения, които виреят в сух и горещ климат. На височина достигат обикновено до около 5 метра. Отличават се с дълги и много твърди, тъмнозелени листа. На дължина достигат до половин метър, най-често са гладки, по-рядко с леко назъбени краища. На върха завършват с остър кафяв шип. Листата се разполагат под формата на розетка. Растението цъфти най-често през късно лято. Цветовете формират гроздовидни съцветия. Отделните цветчета са дребни, с камбановидна форма, най-често бели на цвят, но понякога може да са напръскани с червени или лилави петна.

Листа от юка

 

За медицински цели се използват корените на растението. Корените от юка се използват и като храна, след съответната кулинарна обработка.

Юка – Приложение

Коренът от юка може да се открие под различни форми – под формата на цял корен, който се сварява, пържи или смачква на пюре; в изсушено състояние като прах или под формата на капсули и таблетки.

Юка – Дозировка

Под формата на таблетки или капсули, юка се среща най-често в концентрация между 380 и 490 милиграма. При наличие на артрит, най-честата препоръчвана доза е до 2 грама на ден. Най-добре е да се следват инструкциите на етикета на съответния продукт. При наличието на стрит на прах корен от юка, може да се приготви чай. За целта са необходими около 7 грама корен на юка, които се варят в 500 милилитра вода за около 15 минути. След като се охлади и прецеди, напитката се пие в доза 3 до 5 чаши дневно.

Юка – Състав

Една от водещите лечебни съставки в юка са сапонините. Тяхната химична структура напомня за тази на кортизона и затова приемът на юка облекчава болката при ревматизъм и артрит. В коренът от юка се откриват още витамин А, витамин В- комплекс, витамин С. Юка е добър източник на мед, калций, магнезий, калий и хранителни влакна (фибри).

Юка – Противопоказания

Краткосрочният прием на корен от юка, в препоръчваните дозировки, се счита за безопасен. Най-често описваните странични ефекти включват стомашен дискомфорт, гадене и повръщане, наличие на горчив вкус в устата. Превишаването на дозировката (над два грама на ден) се съпровожда най-често с поява на чести и редки по консистенция изходания.

Тъй като липсват данни за влиянието на юка при бременни и кърмещи жени, препоръчва се приемът на растението да се избягва от тях.