МанганМанган – Информация

Манган – Приложение

Манган – Недостиг

Манган – Източници

Манган – Дозировка

Манган – Противопоказания

 

Манган – Информация

Манган е микроелемент, който се открива в ниски концентрации в човешкото тяло, основно в костите, черния дроб, бъбреците и панкреаса. Манган споага за изграждането на съединителната тъкан, костите, за образуване на факторите на кръвосъсирване и половите хормони. Също така, този микроелемент има роля в метаболизма на въглехидратите и мазнините, в абсорбцията на калций, както и в регулацията на кръвната захар. Манган е необходим и за нормалната функция на главния мозък и нервите.

Манган е компонент на ензима супероксид дисмутаза – основен ензим в борбата със свободните радикали. Тези малки частици се образуват нормално в организма, но могат да увредят клетъчните мембрани и ДНК. Те имат значение за стареенето, както и за редица заболявания, включително злокачествени и сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите подпомагат за неутрализирането на свободните радикали и така намаляват и дори предпазват от настъпване на увреждания.

Ниските нива на манган в организма могат да доведат до понижен фертилитет (плодовитост), лошо формиране на костите, слабост, припадъци. Доставянето на достатъчно количество манган с храната е лесно – микроелементът се открива в пълнозърнестите храни, ядки и семена. Въпреки това, много хора страдат от недостиг на манган, поради повишената консумация на рафинирани храни, приготвени от преработени бели брашна. Последните съдържат наполовина по-малко манган, в сравнение с пълнозърнестите.

Предозирането с манган също може да навреди на организма. натрупването на повишени количества манган в мозъка (особено в структури, наречени базални ганглии), се свързва с поява на неврологични нарушения, подобни на тези при болест на Паркинсон. Прекалено високите или ниски нива на манган в ранна детска възраст, могат да засегнат нервно-психическото развитие. Предозирането на манган се свързва и с понижаване на успеваемостта в училищна възраст.

Манган – Приложение


Още по темата Аритмия - Симптоми и Лечение при АритмияБета каротинът предпазва паметтаДиета - Яжте по-малко, останете младиСтавните болки и заболявания се забравят за месец с йогаЧудото Канела и ползите от нея 
Ползите на манган за човешкия организъм са разностранни. Този микроелемент е незаменим за правилното и нормално развитие на структурата на костите. Той е мното ефективен за повишаване на костната плътност на костите на гръбначния стълб. Това може да се окаже много полезно, особено за жени във възрастта след менопауза. Установено е, че много жени страдат от дефицит на манган, след като преминат в периода на менопауза. Счита се, че повишеният прием на този микроелемент, би допринесъл за понижаване на риска от фрактури.

Благодарение на антиоксидантните си качества, добавянето на манган към диетата, подпомага елиминирането на свободните радикали и по този начин намалява риска от тяхното увреждащо действие.

Микроелементът манган има отношение и към регулирането на нормалните нива на кръвната захар. Установено е, че той нормализира нормалната синтеза и секреция на инсулин от панкреаса, и допринася за понижаване честотата на резките спадания на кръвната захар. Освен това, подобреното усвояване на глюкозата от тъканите, осигурява необходимата енергия за нормалното протичане на всички жизнени функции в тялото.

Манган има противовъзпалително действие и помага при ставни болки и навяхвания. Тези ефекти на микроелемента се обясняват с антиоксидантната функция на ензима супероксид дисмутаза. Установено е, че хората, страдащи от артрит, имат ниски нива на този ензим. Осигуряването на достатъчно количество манган с диетата, стимулира синтеза и функцията на супероксид дисмутазата и по този начин подобрява симптомите при артритни заболявания.

Манган е жизненоважен за нормалното функциониране на мозъка и неговият прием се свързва с профилактиката и лечението на някои неврологични нарушения. Отново основният механизъм, по който манган повлиява благоприятно мозъчните функции, се дължи на антиоксидантното действие на супероксид дисмутаза. Този ензим предпазва мозъка и нервните пътища от натрупване на свободни радикали. Освен това, манган се свързва с някои от невротрансмитерите и стимулира по-бързото предаване на нервни импулси в тялото. Има данни, че ниските нива на манган в организма, могат да предизвикат епилептични припадъци, при хора, страдащи от епилепсия. Въпреки че точния механизъм не е изяснен, добавянето на хранителни добавки, съдържащи манган, може да допринесе за намаляване честотата на пристъпите.

Една от основните функции на манган е регулирането на метаболизма. Редица ензими в организма се активират от манган и участват в метаболизирането на холестерола, протеините и въглехидратите. Микроелементът е важен и за усвояването на витамин Е и витамин В1, както и за минерала магнезий. Манган подпомага и нормалното функциониране на черния дроб.

Манган – Недостиг

Най-честите симптоми, причинени от недостиг на манган, са високо кръвно налягане, сърдечни нарушения, мускулни спазми, нарушения в костната система, влошено зрение, високи нива на холестерола, нарушения на паметовите процеси, тремор. Въпреки че някои специалисти твърдят, че дефицитът на манган е твърде рядко срещан, установено е, че над 35% от хората по света, страдат от различна степен на недостиг на манган.

Нарушенията, които се появяват при недостиг на манган, могат да се дължат и на нарушеното усвояване на витамин В1 и Е, които се нуждаят от манган за метаболизирането си. В някои случаи, минералите калций и желязо, също могат да окажат влияние върху нормалното усвояване на манган от организма и да причинят симптоми на недостиг. Тежкият дефицит на манган може да доведе до безплодие при жените, увреждане на панкреаса и остеопороза.

Манган – Източници

Най-важните източници на манган са малини, ананас, чесън, грозде, зелен боб, ориз, ядки. Манган може да се набави и при консумация на ягоди и боровинки, тропически плодове, маруля, спанак, праз-лук, смокини и моркови. Много добри източници на манган са зелените зеленчуци, кафявият ориз, кокосови орехи, бадеми и лешници, тъй като те освен, че съдържат микроелемента, улесняват и неговата абсорбция от организма.

Под формата на хранителна добавка, манган се включва най-често като част от паливитаминни и минерални формули. Предлагат се различни съединения на манган – сулфат, глюконат, аспартат, пиколинат, фумарат, сукцинат, цитрат и други. Хранителните добавки са най-често под форма на капсули или таблетки.

Манган – Дозировка

Приеман под формата на хранителни добавки или с храната, манган не бива да надхвърля 10 милиграма на ден, поради риск от странични ефекти от страна на нервната система. Препоръчваните дневни нужди от манган, в зависимост от възрастта и пола, са следните:

  • Бебета от 0 до 6 месеца – 0.003 милиграма на ден;
     
  • Бебета от 7 до 12 месеца – 0.6 милиграма на ден;
     
  • Деца от 1 до 3 години – 1.2 милиграма на ден;
     
  • Деца от 4 до 8 години – 1.5 милиграма на ден;
     
  • Момчета от 9 до 13 години – 1.9 милиграма на ден;
     
  • Момчета от 14 до 18 години – 2.2 милиграма на ден;
     
  • Момичета от 9 до 18 години – 1.6 милиграма на ден;
     
  • Мъже над 19 години – 2.3 милиграма на ден;
     
  • Жени над 19 години – 1.8 милиграма на ден;
     
  • Бременни жени – 2.0 милиграма на ден;
     
  • Кърмещи жени – 2.6 милиграма на ден.

Манган – Противопоказания

Поради риска от странични ефекти и взаимодействие с лекарствени средства, хранителни добавки, съдържащи манган, трябва да се приемат под наблюдение на лекар. Заради риск от увреждания на нервната система, дневният прием на манган не трябва да надхвърля 10 милиграма.

Калций, фосфор и манган изпълняват съвместно редици функции в организма. Ето защо, когато се приемат добавки, съдържащи калций и фосфор, трябва да се повиши и приемът на манган.

Манган рядко причинява странични ефекти, когато се приема през устата. Той е токсичен за хора, изложени на вдишване на манганови пари, като работници в стоманолеярни и мини, както и за хора с цироза на черния дроб. Симптомите на предозиране с манган включват загуба на апетит, главоболие, болки в краката, скованост на мускулите, тремор, конвулсии, повишена раздразнителност, склоност към агресия и халюцинации.